Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Γουόκαπ και οι άλλοι νατουραλιζέ

Ο Γουόκαπ και οι άλλοι νατουραλιζέ

Ο γκαρντ του Ολυμπιακού έχει πλέον ελληνική υπηκοότητα. Φυσικά δεν είναι ο μόνος παίκτης στην ιστορία που πήρε το διαβατήριο της χώρας όπου έπαιζε επαγγελματικά.

Το περασμένο φθινόπωρο ήταν η εποχή που μπήκαν πολλές σκέψεις στο μυαλό των ανθρώπων της ελληνικής ομοσπονδίας. Το «πώς και το γιατί» η εθνική ομάδα της Ισπανίας έφτασε στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ, την ίδια στιγμή που η ελληνική εθνική ομάδα απέτυχε σε ένα ακόμη μεγάλο τουρνουά. Ας μη φοβόμαστε τις λέξεις: αποτυχία ολκής! Κυρίως γιατί υπήρχαν υψηλές προσδοκίες. Πού κατέληξαν στα γραφεία στο Μαρούσι αλλά και τι συμπέρασμα έβγαλαν οι θιασώτες του μπάσκετ ανά τη Γηραιά; Ενα όνομα είχαν στα χείλη: Λορέντζο Μπράουν!

Ναι, ο αμερικανός με το επιθετικό ταλέντο που το καλοκαίρι πήρε την ισπανική υποκοήτητα και λίγους μήνες μετά  θύμισε… ταύρο σε υαλοπωλείο! Τους πήρε όλους παραμάζωμα, ήταν ο καλύτερος της ταξιαρχίας του Σκαριόλο και το κυριότερο; Επαιξε λες και ξεπήδησε από τη Μαδρίτη! Η Εθνική Ισπανίας είχε έλλειμμα σε πλέι μέικερ κλάσης, από τη στιγμή μάλιστα που ο τραυματίας Ρίκι Ρούμπιο δεν θα αγωνιζόταν στο Ευρωμπάσκετ. Κι όμως, ξεσηκώθηκε ο κόσμος όταν γνωστοποιήθηκε πως ο Μπράουν θα έπαιζε με την εθνική ομάδα. Συνέβη αυτό διότι δεν είχε καν παίξει στην Ισπανία! Οπως πάντα οι γηγενείς, φυσικά και στα μέρη μας, που δυσκολεύονται να βαδίσουν σωστά στα παρκέ, λες και… βγήκαν από τα ρούχα τους!

Ολο αυτό το σκηνικό, έστω κι αν δεν είναι εντελώς ίδιο δεδομένου πως ο Τόμας Γουόκαπ ήδη παίζει στον Ολυμπιακό, έχει ομοιότητες με τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες. Με το ελληνικό διαβατήριο του Γουόκαπ, τα συν και τα πλην από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ηθελε, όμως, έναν πλέι μέικερ η εθνική ομάδα; Δεν της φτάνει ο Αντετοκούνμπο, ο καλύτερος στον κόσμο και σταρ στο ΝΒΑ; Δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα.

Γιατί αν βουτήξουμε στον χρόνο, εύκολα θα διαπιστώσουμε όχι μόνον τους άλλους νατουραλιζέ που ενίσχυσαν εθνική ομάδα σε σημαντική διοργάνωση, αλλά και πώς ξανά ένας πλέι μέικερ έκανε τη διαφορά και ανέβηκε με εθνική ομάδα στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Τζέι Αρ Χόλντεν

Δίχως ιδιαίτερη σκέψη, λοιπόν: ο πλέον  καθοριστικός νατουραλιζέ παίκτης στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ ήταν ο (γνωστός μας ένεκα της θητείας του και στην ΑΕΚ), Τζέι Αρ Χόλντεν. Το δικό του σουτ στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας το 2007, με τη φανέλα της Ρωσίας κόντρα στους γηπεδούχους, υπήρξε ένα στιγμιότυπο «σήμα κατατεθέν» του μπάσκετ. Από τα πιο γνωστά των τελευταίων δεκαετιών.

Ο αμερικανός πόιντ γκαρντ δεν σημείωσε όμως μόνον τους κρίσιμους πόντους στο φινάλε – ήταν κομβικός σε όλη την πορεία της Εθνικής Ρωσίας και αυτός που έφερε ψηλά την ομάδα αυτή, για πρώτη φορά μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ενωσης. Δεν το λες και λίγο. Σπουδαίος με την ΤΣΣΚΑ, σημαντικός και με την εθνική ομάδα! Υπήρχαν όμως και άλλοι κρίκοι στην αλυσίδα αυτά.

Oυέιν Μπράμπεντερ

Ο αμερικανός άσος Oυέιν Μπράμπεντερ οδήγησε την Εθνική Ισπανίας στη δεύτερη θέση του Ευρωμπάσκετ το 1973. Η Γιουγκοσλαβία κυριάρχησε, δεν παιζόταν. Υπήρξε ο παίκτης αυτός έξοχος στον ημιτελικό όταν συνέβαλε τα μέγιστα να μπει στοπ στην πορεία της Σοβιετικής Ενωσης που μετρούσε οκτώ σερί κατακτήσεις!

Ο Μπράμπεντερ αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης παρά την ήττα στον τελικό και αυτό λέει πολλά για το πόσα έδωσε στην Εθνική Ισπανίας. Οι παλαιότεροι σίγουρα τον θυμούνται σε θέση «ελ», το «δύο» ή το «τρία» των ημερών μας, κατά τη δεκαετή και πλέον θητεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Κλίφορντ Λιουκ

Κοντά στον Μπράμπεντερ (μέσα στους 50 καλύτερους σύμφωνα με τη FIBA), ήταν και ο Κλίφορντ Λιουκ. Μέλος της καταπληκτικής Βασίλισσας που κυριάρχησε τη δεκαετία του ’60. Ο αμερικανός παίκτης ήταν βασικό μέλος της Εθνικής Ισπανίας το 1973, αγωνίστηκε στο κολεγιακό πρωτάθλημα, έγινε ντραφτ από τους Νικς, χωρίς όμως να παίξει στο ΝΒΑ. Εκανε όμως θραύση στην Ισπανία για μια δεκαετία.

Μπο Μακ Κάλεµπ

Μια άλλη περίπτωση είναι ο Μπο Μακ Κάλεμπ. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας το 2011 και οδήγησε στην τέταρτη θέση μια όχι και τόσο ισχυρή ή με ιστορία μπασκετική ομάδα, αυτή της ΠΓΔΜ. Το πάλεψε όμως απέναντι στους Ισπανούς και παραλίγο θα σημείωνε μια μεγάλη έκπληξη. Ο Μακ Κάλεμπ μπήκε και στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Η τέταρτη θέση είναι η καλύτερη που έχει πάρει ποτέ η ΠΓΔΜ και προκάλεσε εντύπωση σε όλη την μπασκετική Ευρώπη.

Μάικ Σμιθ

Θυμάστε τον Μάικ Σμιθ; Ακόμη ένας άσος του μπάσκετ από την Αμερική που ξεχώρισε στην Ισπανία που πάντα πόνταρε σε παίκτες πέραν του Ατλαντικού. Τον γνωρίσαμε από την  Μπανταλόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ αγωνίστηκε στο ισπανικό πρωτάθλημα για δώδεκα χρόνια. Με τους Φούρια Ρόχας πήρε μέρος σε δύο Ευρωμπάσκετ. Το 1997 στην Ισπανία κατέκτησε την πέμπτη θέση έχοντας σημαντικό ρόλο στην ομάδα.

Ματ Λοτζέσκι

Ποιος άλλος δίκαια μπαίνει στο κλαμπ; Ενας «δικός μας», υπό την έννοια πως έπαιξε στον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟ και την ΑΕΚ: ο Ματ Λοτζέσκι!

Ο ταχύτατος και στο σουτ γκαρντ/φόργουορντ, μπορεί να γεννήθηκε στις ΗΠΑ, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε στο Βέλγιο. Εκεί απέκτησε την υπηκοότητα, παίζοντας και στην εθνική της χώρας. Μια ομάδα όχι μπασκετική, αλλά έλαμψε με το ωραίο του σουτ ο Λοτζέσκι που πάντα ήταν ένας συνεπής σκόρερ.

Sports in

Μπαρτσελονέτα – Ολυμπιακός 13-13 (5-6 πεν.): Στο Final-4 του Champions League o Θρύλος!

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπαρτσελονέτα στα πέναλτι (13-13 κ.δ., 6-5 πεν.) και προκρίθηκε στο Final-4 του LEN Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024