Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Ένωση Ελλήνων Ασθενών: «Κάθε ασθενής έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία»

Ένωση Ελλήνων Ασθενών: «Κάθε ασθενής έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία»

Στην εκδήλωση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών παρευρέθηκαν σημαντικά πρόσωπα

Σαφές ήταν το μήνυμα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών.

Για ακόμη μία φορά κατέστη σαφές πως κάθε ασθενής και κάθε λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία.

Η εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Ακαδημαϊκού και Επιστημονικού Κλάδου, της Κοινωνίας των Πολιτών και των Συλλόγων Ασθενών, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες, προλογίζοντας την εκδήλωση, επισήμανε τον διττό σκοπό της εκδήλωσης, δηλαδή την ανάλυση των 14 δικαιωμάτων που θεσπίστηκαν το 2002 με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών και την επικαιροποίησή τους.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στο δικαίωμα των ασθενών στην πρόληψη με τα πέντε προληπτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του «Σπύρος Δοξιάδης» ενώ αναφέρθηκε και στο δικαίωμα της ισότιμης και χωρίς διάκριση πρόσβασης το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με άλλα δικαιώματα όπως αυτό της πληροφόρησης, της συναίνεσης, της ελευθερίας επιλογής θεραπευτικής μεθόδου, της ποιότητας αλλά και της καινοτομίας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, μια κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά με κομβικό ρόλο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, στον χαιρετισμό που απέστειλε τόνισε πως όλοι μας οφείλουμε να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση και τήρηση των δικαιωμάτων των ασθενών και των φροντιστών τους, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

Η Βασιλική Κούκου, προϊσταμένη του τμήματος Διασυνοριακής Περίθαλψης, εκπροσωπώντας την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, μετέφερε τον χαιρετισμό της επισημαίνοντας τη δέσμευση του Οργανισμού για συνεργασία, κινητοποίηση και δράσεις με τους ασθενείς και για τους ασθενείς, προκειμένου να διασφαλιστούν τα θεσμοθετημένα δικαιώματα τους σε ένα πλήρες, ποιοτικό και ασφαλές περιβάλλον συνεργασίας.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με σύντομες τοποθετήσεις από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μαρία Γαβουνέλη, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη και τη βουλευτή και τομεάρχη Υγείας της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Ευαγγέλου Αθανασίου.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, ο Β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Δημήτρης Κοντοπίδης παρουσίασε τη σειρά των 14 βίντεο μικρού μήκους της Ένωσης Ασθενών, με ιστορίες εμπνευσμένες από βιώματα ασθενών για τα δικαιώματα τους, τα οποία περιλαμβάνονται στη νέα ιστοσελίδα greekpatientsrights.gr με αναλυτική παρουσίαση του κάθε δικαιώματος καθώς και τη σχετική νομοθεσία, συνδράμοντας στην ουσιαστική πληροφόρηση και εγγραμματοσύνη των πολιτών και των ασθενών αναφορικά με τα δικαιώματά τους.

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, η Κατερίνα Κουτσογιάννη, Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, επικεντρώθηκε στη διασφάλιση και την προστασία των 14 δικαιωμάτων των ασθενών, ως παράγοντα ενίσχυσης της δημοκρατίας και βασικό δείκτη κοινωνικής ωριμότητας.

Only in

Εξουδετερώθηκαν 30 βόμβες στο Ιράν - Χειροπέδες σε 28 άτομα για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

Σε συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές στο Ιράν, ενώ υποστηρίζουν ότι εξουδετέρωσαν 30 βόμβες που ήταν προγραμματισμένες να εκραγούν ταυτόχρονα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023