Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έλον Μασκ: Η έκρηξη του Starship και η φόρμουλα της «επιτυχημένης αποτυχίας»

Έλον Μασκ: Η έκρηξη του Starship και η φόρμουλα της «επιτυχημένης αποτυχίας»

Τι λένε οι ειδικοί για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η θεαματική έκρηξη του νέου σκάφους Starship της SpaceX λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή της για την πρώτη δοκιμαστική πτήση, είναι η πιο πρόσφατη ζωντανή απεικόνιση μιας επιχειρηματικής φόρμουλας «επιτυχημένης αποτυχίας» που υιοθετεί εδώ και χρόνια η εταιρεία του Έλον Μασκ, και ο ίδιος προσωπικά.

Μάλιστα, αρκετοί αντί να βλέπουν την πύρινη αποσύνθεση του κολοσσιαίου συστήματος Starship επόμενης γενιάς του Μασκ ως οπισθοδρόμηση, παρουσιάζουν το γεγονός ως ευκαιρία που θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του εν λόγω εγχειρήματος.

Η SpaceX αναγνώρισε ότι αρκετοί από τους 33 ισχυρούς κινητήρες Report του Super Heavy παρουσίασαν δυσλειτουργία κατά την άνοδο και ότι ο ενισχυτικός πύραυλος και το Starship απέτυχαν να διαχωριστούν όπως σχεδιάστηκε πριν τερματιστεί η μοιραία πτήση.

Ωστόσο, τα στελέχη της SpaceX, συμπεριλαμβανομένου του Μασκ -ιδρυτή, διευθύνοντος συμβούλου και αρχιμηχανικού της εταιρείας πυραύλων με έδρα την Καλιφόρνια – χαιρέτησαν τη δοκιμαστική πτήση για την επίτευξη του κύριου στόχου της αποβίβασης του οχήματος από το έδαφος, παρέχοντας παράλληλα πληθώρα δεδομένων που θα προωθήσουν την ανάπτυξη του Starship.

Τοποθετημένο στην κορυφή του πυραύλου Super Heavy το Starship φτάνει σε ύψος τα 120 μέτρα (Reuters)

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Ίλον Μασκ  συνεχάρη την εταιρεία του για τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στην απόπειρα της Πέμπτης και προανήγγειλε νέα δοκιμή σε «μερικούς μήνες».

Τι λένε οι ειδικοί

Τουλάχιστον δύο ειδικοί στην αεροδιαστημική μηχανική και την πλανητική επιστήμη που μίλησαν με το Reuters συμφώνησαν ότι η δοκιμαστική πτήση απέφερε οφέλη.

«Πρόκειται για μια κλασική επιτυχημένη αποτυχία του SpaceX», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Garrett Reisman, καθηγητής αστροναυτικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, ο οποίος είναι πρώην αστροναύτης της NASA και είναι επίσης ανώτερος σύμβουλος του SpaceX.

Χιλιάδες κόσμου έσπευσαν στο Τέξας για να δουν από κοντά την εκτόξευση (Reuters)

Ο Reisman χαρακτήρισε τη δοκιμαστική πτήση Starship σήμα κατατεθέν μιας στρατηγικής SpaceX που ξεχωρίζει την εταιρεία του Musk από τις παραδοσιακές αεροδιαστημικές εταιρείες και ακόμη και τη NASA με «αυτή την αγκαλιά της αποτυχίας όταν οι συνέπειες της αποτυχίας είναι χαμηλές».

Δεν επέβαιναν αστροναύτες για την πτήση και ο πύραυλος πέταξε σχεδόν εξ ολοκλήρου πάνω από το νερό από τις εγκαταστάσεις Gulf Coast Starbase στο νότιο Τέξας για να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές στο έδαφος από την πτώση συντριμμιών.

«Παρόλο που αυτός ο πύραυλος κοστίζει πολλά χρήματα, αυτό που πραγματικά κοστίζει πολλά χρήματα είναι οι άνθρωποι », είπε ο Ράισμαν σε συνέντευξη στο Reuters λίγες ώρες μετά την εκτόξευση της Πέμπτης.

Ο Reisman είπε ότι η SpaceX εξοικονομεί περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα και χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να εντοπίσει και να διορθώσει τα μηχανικά ελαττώματα αναλαμβάνοντας περισσότερους κινδύνους στη διαδικασία ανάπτυξης αντί να κρατά «μια μεγάλη ομάδα να εργάζεται για χρόνια και χρόνια και χρόνια προσπαθώντας να το κάνει τέλειο».

«Θα έλεγα ότι το χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά ανθρώπων (στο Starship) έχει επιταχυνθεί αυτή τη στιγμή σε σύγκριση με αυτό που ήταν πριν από μερικές ώρες», είπε ο Reisman.

Κίνδυνοι και κέρδη

Από την πλευρά της η Τάνια Χάρισον, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Εξωτερικού Διαστήματος του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, είπε ότι η εκκαθάριση του πύργου εκτόξευσης και η ανάβαση σε ένα κρίσιμο σημείο γνωστό ως μέγιστη αεροδυναμική πίεση ήταν σημαντικά επιτεύγματα στην πρώτη πτήση ενός τόσο μεγάλου, πολύπλοκου συστήματος εκτόξευσης.

«Είναι μέρος της διαδικασίας των δοκιμών», είπε σε συνέντευξή της. «Υπάρχουν πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν όταν προσπαθείς να σχεδιάσεις έναν νέο πύραυλο. Το γεγονός ότι εκτοξεύτηκε  έκανε πολλούς ανθρώπους πραγματικά χαρούμενους».

Είπε ότι οι κίνδυνοι μιας και μόνο δοκιμής πτήσης ήταν μικροί σε σύγκριση με τα φιλόδοξα κέρδη που διακυβεύονται.

«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πύραυλος που έχει προσπαθήσει να κατασκευάσει η ανθρωπότητα», είπε, προσθέτοντας ότι έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει «τάξεις μεγέθους» περισσότερο φορτίο και ανθρώπους από και προς το βαθύ διάστημα από οποιοδήποτε υπάρχον διαστημόπλοιο.

Artemis

Το Starship παίζει κεντρικό ρόλος στο πρόγραμμα Artemis της NASA για εδραίωση μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη.

Στην αποστολή Artemis IΙΙ, την πρώτη αποστολή προσσελήνωσης από τη δεκαετία του 1970, οι αστροναύτες θα αναχωρήσουν από τη Γη με σκάφος της NASA, στη συνέχεια όμως θα επιβιβαστούν σε σκάφος Starship που θα τους μεταφέρει στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Ο Έλον Μασκ ελπίζει ότι με το ίδιο όχημα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή ανθρώπων στον Άρη.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024