Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκρούσεις στο Σουδάν: Νέα συγκλονιστική μαρτυρία για εγκλωβισμένο Έλληνα

Συγκρούσεις στο Σουδάν: Νέα συγκλονιστική μαρτυρία για εγκλωβισμένο Έλληνα

Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες που βρίσκονται στην πόλη.

Μαίνεται η εμφύλια διαμάχη μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Σουδάν. Δραματικές ώρες βιώνουν οι Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στην Μητρόπολη, όπως και οι δύο τραυματίες που βρίσκονται ακόμη στο νοσοκομείο.

Από το Μεγάλο Σάββατο που ξεκίνησαν οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και στους παραστρατιωτικούς επικρατεί φόβος μεταξύ των κατοίκων. Στο Χαρτούμ, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες με αεροπορικές επιδρομές, ρουκέτες, βολές από βαρύ οπλισμό και ο τραγικός απολογισμός είναι μέχρι τώρα περίπου 200 νεκροί και τουλάχιστον 1.800 τραυματίες.

Ποια είναι η κατάσταση των δύο Ελλήνων τραυματιών

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν το Σάββατο, από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία, όπου είχαν πάει για να ενημερώσουν τους πιστούς για την κατάσταση. Για την κατάσταση των δύο τραυματιών μίλησε στο MEGA ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος.

«Μίλησα με τον έναν εκ των δύο Ελλήνων που είναι στο νοσοκομείο, τον Φιντέλ, και λόγω της καταστάσεως δεν μπορεί να μετακινηθεί κόσμος, επειδή γίνονται μάχες στους δρόμους, η εγχείρηση που είχαν προγραμματίσει ακόμη δεν έχει γίνει για να αφαιρεθούν τα θραύσματα από το βλήμα το οποίο έσκασε στα πόδια τους στον έναν, και τον άλλον τον τραυμάτισε στη στομαχική χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση τους μέχρι στιγμής κρίνεται σταθερή, δεν εμπνέει ανησυχία. Έχουν χτυπήσει μέχρι στιγμής ο ένας στα δύο πόδια και ο άλλος στο ένα πόδι, στην κοιλιά κια πάνω από το μάτι, ήταν να τους χειρουργήσουν σήμερα, δυστυχώς δεν μπορούν να βρουν λάμες και τα ιατρικά καταστήματα που προμηθεύουν τις λάμες στα νοσοκομεία είναι κλειστά. Οπότε περιμένουμε, είμαστε σε αναμονή για το χειρουργείο», είπε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σάββας.

Από ρουκέτα χτυπήθηκε σπίτι Ελλήνων χωρίς να προκληθεί κάποιος τραυματισμός. «Είναι όλοι ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης είναι έξω αυτή τη στιγμή, είμαστε 60-70 Έλληνες στο Σουδάν», είπε ακόμα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παγουλάτος.

«Δεν έχουν χειρουργηθεί ακόμα, περιμένουν γιατρό»

Ένας από τους συγγενής ενός εκ των δύο Ελλήνων περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις στιγμές τρόμου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μετά τον τραυματισμό του ο ένας από τους δύο άνδρες άρχισε να φωνάζει. «Μας είπε “εγώ τελείωσα”.

Κατόπιν φώναξαν ένα ακόμη άτομο και ένα γιατρό που ήρθαν και του έδεσαν τα πόδια για να μην τρέχει το αίμα. Είχε χτυπηθεί στην κοιλιά και στο αριστερό του πόδι. Και ο φίλος του είχε χτυπηθεί στο αριστερό πόδι. Δεν έχουν χειρουργηθεί ακόμα, περιμένουν γιατρό», ανέφερε ο μάρτυρας.

Χάος στην Μητρόπολη – «Πυροβολούν και την πόρτα»

Τραγική είναι η κατάσταση στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, όπου 15 άτομα συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένα. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης περιέγραψε με δραματικό τρόπο τις δύσκολες ώρες που περνούν εκεί. «Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό. Χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μια ώρα την ημέρα. Δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει νερό είναι δύσκολη η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».

Ακόμη, η Αλεξάνδρα Καλουμέρη που είναι ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στη Μητρόπολη περιέγραψε τις τραγικές στιγμές φόβου και αγωνίας που ζουν εκεί. Ανέφερε ότι «Πυροβολούν και την πόρτα της μητρόπολης, πυροβολούν συνέχεια. Δεν μπορούμε να βγούμε, έχουμε μόνο τα απαραίτητα λίγα πράγματα, φαγητά για τρεις – τέσσερις μέρες».

Κατόπιν τούτων, με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.

Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν, εξάλλου, δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του στην πόλη χθες (17.4.2023), σύμφωνα με τον επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζεπ Μπορελ, αλλά είναι «καλά» στην υγεία του.

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024