-Διαλέγω το αγαπημένο μου βιβλίο σου!

-Και;

-Κι εσύ σκαρώνεις ένα ποίημα για μένα! Θέλετε;

-Θέλουμε!

Κι έτσι ξεκίνησαν όλα. Πρώτα γίνανε του Μάνου και μετά τής Αργυρώς, τής Άννας, του Βαγγέλη κι όλα τα άλλα!

Στην νέα δισκογραφική δουλειά της Τατιάνας Ζωγράφου κρύβονται 19 βιβλία κι ένα νανούρισμα.

Εκλεκτοί συγγραφείς της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας εμπνεύστηκαν από την πρόσκληση της Τατιάνας και έγραψαν ποιήματα. Οι στίχοι γίνανε τραγούδια και τώρα βαρκούλες που ταξιδεύουν στ’ ανοιχτά για να συναντήσουν τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά.

Οπως έχει πει και η ίδια σε συνέντευξή της:

«Είμαι περήφανη για τις/τους συγγραφείς πρώτα-πρώτα οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί μου! Η αφρόκρεμα της ελληνικής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας παρέα μου σε αυτό το project!

Από την ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΒΟΥΡΗ Τα «π» ,τα «φ» τα πώς και τα γιατί (Βακχικόν, 2018), τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ (Βιβλιοπόντικας, Πατάκης, 2004), την ΑΝΝΑ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ (Πού πάει η αγάπη όταν χάνεται, Πατάκης, 2014), τον ΜΑΝΟ ΚΟΝΤΟΛΕΩN (Ροκ Ρεφρέν, Πατάκης, 2006), τη ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ (Μια φορά ήταν… η Κωλοτούμπα, που έτρωγε ό,τι έβρισκε στο πάτωμα, Πατάκης, 2021), τη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, τη ΛΙΛΑ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ (Η Χρυσούλα, Καλειδοσκόπιο 2013) την ΑΡΓΥΡΩ ΠΙΠΙΝΗ (Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι, Πατάκης, 2016), τον ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ (O Κοκκινούλης, εκδόσεις Κάστωρ, 2006), τη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΡΑΓΚΕΣΚΑΚΗ (Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι, Καλειδοσκόπιο, 2016) την ΑΛΚΗΣΤΗ ΧΑΛΙΚΙΑ (Το κουτί του Σιλάν, Ίκαρος, 2017).

Στον δίσκο επίσης συνεργάστηκα και με άλλους σπουδαίους συγγραφείς οι οποίοι ωστόσο δεν θα καταφέρουν να είναι μαζί μας στην παρουσίαση. Τη Φίλια Δενδρινού, την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, τη Στέλλα Μιχαηλίδου, τον Κώστα Μάγο, την Τασούλα Τσιλιμένη αλλά και τον Δημήτρη Λέντζο του οποίου μελοποίησα ένα νανούρισμα».

Περιεχόμενα του CD «Πιάσε ένα βιβλίο»

1. Μαζί – Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώργης Χριστοδούλου στίχοι: Μαρία Παπαγιάννη
2. Άλλο και τούτο πάλι! – Τάσης Χριστογιαννόπουλος στίχοι: Ιουλίτα Ηλιοπούλου
3. Αν αλλάξεις διατροφή! – Δήμητρα Τσίγκα, Γιάννης Λεκόπουλος, Λεωνή Κανελλοπούλου, παιδικό τμήμα της Χορωδίας Rosarte υπό την διεύθυνση της Όλγας Αλεξοπούλου και Ρόζης Μαστροσάββα στίχοι: Σοφία Μαντούβαλου
4. Ανθρωπάκια φτιάχνω – Γιώργης Χριστοδούλου, παιδικό τμήμα της Χορωδίας Rosarte υπό την διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα και Όλγας Αλεξοπούλου στίχοι: Μάνος Κοντολέων
5. Που να το κρύψω; – Νεφέλη Φασούλη στίχοι: Χριστίνα Φραγκεσκάκη
6. Καλοκαιρινά μυστικά – Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Τατιάνα Ζωγράφου στίχοι: Μαρία Διαμαντοπούλου
7. Πόσο ζει μια πεταλούδα; – Αναστασία Μουτσάτσου, Γιώργης Χριστοδούλου στίχοι: Μαριάννα Αβούρη
8. Βιβλιοποντίξ – Τάσος Αποστόλου στίχοι: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
9. Καλοκαίρια και Χειμώνες – Νεφέλη Φασούλη στίχοι: Αργυρώ Πιπίνη
10. Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης – παιδικό τμήμα της Χορωδίας Rosarte υπό την διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα και Όλγας Αλεξοπούλου στίχοι: Τατιάνα Ζωγράφου
11. Τα φτερά της Ιζαντόρας – Σαβίνα Γιαννάτου στίχοι: Στέλλα Μιχαηλίδου
12. Χαμόγελα αγαπημένα – Σπύρος Γραμμένος, Τατιάνα Ζωγράφου στίχοι: Άλκηστη Χαλικιά
13. Ο ακροβάτης του ονείρου – Παντελής Θεοχαρίδης στίχοι: Φίλια Δενδρινού
14. Η πέρδικα σου έστρωσε – Νεφέλη Φασούλη στίχοι: Δημήτρης Λέντζος
15. Ο κύριος Εγκ – Γιώργης Χριστοδούλου στίχοι: Τασούλα Τσιλιμένη
16. Με το κόκκινο που πας; – Alex Sid, Κατερίνα Κανελλοπούλου στίχοι: Μάκης Τσίτας
17. Η καμήλα η Χρυσή – Κώστας Ζαμπούνης στίχοι: Τατιάνα Ζωγράφου, Λίλα Πατρόκλου
18. Κούκου – Κούκου! – Αποστόλης Ψυχράμης, , παιδικό τμήμα της Χορωδίας Rosarte υπό την διεύθυνση της Όλγας Αλεξοπούλου και Ρόζης Μαστροσάββα στίχοι: Βεατρίκη Κάντζολα – Σαμπατάκου
19. Που πάει η αγάπη; – Ανδριάνα Μπάμπαλη στίχοι: Άννα Κοντολέων
20. Το ταξίδι της αγάπης – Σαβέρια Μαργιολά στίχοι: Τατιάνα Ζωγράφου
21. Μια καρακάξα… – Alex Sid, Τατιάνα Ζωγράφου στίχοι: Κώστας Μάγος

Μουσική: Τατιάνα Ζωγράφου
Ενορχήστρωση: Γιάννης Γκίκας
Ηχογράφηση, Μίξεις: Νίκος Πλατύραχος

Βιογραφικό

Η Τατιάνα Ζωγράφου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της  σπουδές στην Αγγλία με αντικείμενο  τη Μουσική στην Εκπαίδευση (Master in Music Education, University of Reading). Πραγματοποίησε σπουδές μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Ιωαννίνων και αργότερα στο  Ωδείο Εν Οργάνοις στην Αθήνα.  Παράλληλα σπουδάζει κλασσικό τραγούδι στο Ωδείο Κόνταλυ. Το 2007 πήρε  Πτυχίο Μονωδίας με καθηγητή  της τον Κώστα Πασχάλη και τον Ιούνιο του 2012 πήρε  Δίπλωμα Μονωδίας με καθηγήτριά της την Χριστίνα Γιαννακοπούλου.  Από το 1998 μέχρι το 2022 εργάστηκε ως μουσικός στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού.

Συνθέτει τραγούδια για μικρούς και μεγάλους έχοντας στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα οκτώ δισκογραφικές εργασίες για παιδιά και μία πάνω σε μελοποιημένη ποίηση. Τα τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει οι: Μαρία Φαραντούρη, Νένα Βενετσάνου,  Σαβίνα Γιαννάτου, Τάσος Αποστόλου, Βασίλης Παπακωσταντίνου, Διονύσης Σαββόπουλος, , Βαγγέλης Γερμανός,  Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Ηλίας Λιούγκος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας,Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώργος Νταλάρας, Δάφνη Πανουργιά,  Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Νεφέλη Φασούλη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Γιώργης Χριστοδούλου  κ.α.

Τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το 1ο της βιβλίο για παιδιά με τίτλο Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ- Βασίλης, ένα εορταστικό μανιφέστο όπως η ίδια χαρακτηριστικά ονόμασε, για μικρούς και μεγάλους» (εκδόσεις Καλέντης). Τέσσερα χρόνια αργότερα, ηχογράφησε το ομότιτλο τραγούδι σε στίχους και μουσική της, με ερμηνεύτρια την Βίκυ Καρατζόγλου. Τον Νοέμβριο του 2022 θα κυκλοφορήσει ο νέος τής δίσκος με τίτλο «Πιάδε ένα βιβλίο, παίξε μια ιστορία!» (MLK)για παιδιά στον οποίο συνεργάζεται με τους σημαντικότερους συγγραφείς τής παιδικής λογοτεχνίας(κι όχι μόνο τής λογοτεχνίας για παιδιά) του τόπου μας οι οποίοι και υπογράφουν τους στίχους αυτής τής νέας δισκογραφικής τής εργασίας. Επίσης σε αυτή την δισκογραφική εργασία θα συμμετέχει η χορωδία ROSARTE τής Ρόζης Μαστροσάββα.

Σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα της ως συνθέτρια, ήταν η συμμετοχή της  στην «Μεγάλη ημέρα της ποίησης» (με Καλλιτεχνικό διευθυντή τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό)στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη, τον Μάρτιο του 2014, παρουσιάζοντας αλλά και ερμηνεύοντας τα τραγούδια της για παιδιά  μαζί με τον βαρύτονο Κωστή Ρασιδάκι, τον τενόρο Κώστα Ζαμπούνη και  την Παιδική χορωδία των Αρσάκειων -Τοσίτσειων σχολείων υπό την διεύθυνση της Χριστίνας Βαρσάμη Κούκνη. Ακόμα ξεχωρίζουν η συμμετοχή της στο 11ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Φιλοσοφία στη Μουσική Παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Μάιος 2017) όπου ερμήνευσε τον Ματωμένο γάμο του Μάνου Χατζιδάκι,  καθώς και η μεγάλη συναυλία της για παιδιά (Ιούνιος 2019) στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια του παιδικού φεστιβάλ Bobos art Festival. Τον Νοέμβριο η σκηνοθέτρια Μαρία Μαγκανάρη την προσκάλεσε να συνθέσει την μουσική για την παράσταση «Νόρα» του Ερρίκου Ίψεν, που ανέβηκε τον Γενάρη του 2020 από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Συνεργάζεται χρόνια με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού καθώς στα κύρια ενδιαφέροντά της βρίσκονται η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και ειδικότερα η Διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση. Στα πλαίσια των ακαδημαϊκών της δραστηριοτήτων είναι υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα: Μουσική και Διαπολιτισμική εκπαίδευση: Η συμβολή του τραγουδιού στην Διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση στα παιδιά τής προσχολικής ηλικίας καθώς και ο θετικός ρόλος που διαδραματίζει το τραγούδι,  ως κορυφαία συλλογική πράξη, για την την επίτευξη τής συμπερίληψης των πιο ευάλωτων παιδιών στο σχολείο.

Έχει κάνει πολλά σεμινάρια σε νηπιαγωγούς και μουσικοπαιδαγωγούς σχετικά με την Μουσική στην εκπαίδευση μικρών παιδιών (Σχολή Ματέυ, ΟΜΕΠ  Βόλου, ΟΜΕΠ Αθηνών κ.ο.κ..) Τον Ιούλιο συμμετείχε με επιστημονική ανακοίνωση στο 74ο Παγκόσμιο συνέδριο της OMEP που έλαβε χώρα στην Αθήνα και είχε θέμα» (Early Childhood Education in the 21st century: new perspectives and dilemmas).

Αγαπάει την κλασσική μουσική, τον Μάνο Χατζιδάκι και την Τζαζ, τις συναυλίες, τις ταινίες, την λογοτεχνία, την ποίηση, το μπάσκετ και το βόλεϊ, μα πιο πολύ από όλα τα μικρά παιδιά στα οποία διδάσκει μουσική εδώ και 26 χρόνια. Έχει δυο κόρες και δυο γάτες, μία στη Σέριφο και μία στην Αθήνα.

  Δισκογραφία:

·         Πετώντας πας στην πόλη (2004 και επανέκδοση 2014 από τις εκδόσεις  Εν ‘πλω)

·         Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω (2007, εκδόσεις Εν ’πλω)

·         Ένας γάτος μια φορά  (μουσική για την ιστορία του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου , 2009, 2010, 2013, 2017, εκδόσεις Εν πλω)

·         Το σπίτι (μουσική για την ιστορία της Φίλιας Δενδρινού, 2010 από τις εκδόσεις Εν ‘πλω)

·         Ο Τζικι-τζικ, ο Κρικι-κρικ και η παράξενη χορωδία του δάσους (μουσική για την ιστορία του Κώστα Μάγου, 2012,2014 από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ)

·         Μ’ έναν τρόπο μυστικό (μελοποιημένη ποίηση, δισκογραφική εργασία για ενήλικες, 2012 από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ)

·         Μια νότα μου χτυπά το τζάμι (2015, από την δισκογραφική εταιρεία MLK)

·         Φόραγε Κίτρινο σκουφί (2017, από την δισκογραφική εταιρεία MLK)

·         Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης (2020, ψηφιακή ανάρτηση μέσω YouTube από την εταιρεία MLK, τραγούδι εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο τής Τατιάνας Ζωγράφου, εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗ,2016)

·         Το βαλς της Νόρας (2021, ψηφιακή ανάρτηση μέσω  YouTube από την εταιρεία MLK, μουσική από την παράσταση ΝΟΡΑ του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων)

·         Αν σας τα τραγουδήσουμε; (2022, Μικρή Άρκτος) . Μια συλλογική εργασία με πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του παιδιού, όπου γνωστοί τραγουδοποιοί μέσα από στίχους παιδιών, κάνουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ τραγούδι!

·         Πιάσε ένα βιβλίο!(2022, MLK). Όταν η παιδική και νεανική λογοτεχνία συναντά την μουσική.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr