Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς βγήκε η φράση «δεν περνά η μπογιά της»

Πώς βγήκε η φράση «δεν περνά η μπογιά της»

Πού έχει τις ρίζες της η συγκεκριμένη φράση που δεν πρέπει να πει ποτέ κάποιος σε μία γυναίκα.

Μία από τις πιο προσβλητικές φράσεις που μπορεί να πει κάποιος σε μία γυναίκα είναι ότι «δεν περνάει η μπογιά της». Μάλιστα αν καταφέρει και γλιτώσει από το μένος και την οργή της γυναίκας που θα ακολουθήσει αυτή τη φράση τότε θα είναι τυχερός. Πώς βγήκε όμως αυτή η φράση που καμία γυναίκα δεν θέλει ποτέ να ακούσει για την ίδια;

Οι ρίζες της φράσης «δεν περνάει η μπογιά της»

Σύμφωνα με το exploringgreece.tv, η συγκεκριμένη φράση έχε τις ρίζες της στη βυζαντινή εποχή και ο σχετικός θρύλος μεταφέρθηκε στους νεότερους μέσα από διάφορες ιστορίες που καταγράφηκαν και σε βιβλίο.

Συγκεκριμένα οι γυναίκες του Βυζαντίου έδιναν πολύ μεγάλη προσοχή στην ομορφιά. Ήταν διατεθειμένες να κάνουν τα πάντα για να αισθανθούν ακόμη πιο όμορφες. Έτσι, μέσα στη φράση «τα πάντα», μπορεί να συμπεριληφθεί το γεγονός ότι έβγαζαν τα φρύδια τους και τα έβαφαν ή ότι έβαφαν τα μάτια τους και τα χείλη τους ή ότι χρησιμοποιούσαν προϊόντα από καραμέλα και μαστίχα για να κάνουν αποτρίχωση στα πόδια ή να χρησιμοποιούν διάφορες αλοιφές που προέρχονται από βότανα, μέλι, γάλα, από οτιδήποτε.

Όσες, μάλιστα, έφτιαχναν και πουλούσαν αυτές τις αλοιφές γίνονταν πλούσιες αφού είχαν μεγάλη πέραση. Ακόμη και στις Αυτοκράτειρες, όπως για παράδειγμα η Θεοδώρα, η οποία λέγεται πως δοκίμαζε τα πάντα προκειμένου να νικήσει τον χρόνο και να μην έχει τη μοίρα άλλων γυναικών του Βυζαντίου και βιώσει την απιστία επειδή ο Ιουστινιανός θα προτιμούσε και θα πήγαινε με άλλες, νεότερες γυναίκες.

Παρά τις προσπάθειές της, όμως, η Θεοδώρα, όπως και πολλές άλλες γυναίκες του Βυζαντίου, δεν κατάφεραν τον στόχο τους. Δεν νίκησαν τον χρόνο, αντιθέτως «νικήθηκαν» από νεότερες και επίσης όμορφες γυναίκες.

Και καθώς η ζωή στο Βυζάντιο κυλούσε σε αυτό τον ρυθμό και με τέτοια γεγονότα, δεν άργησε να βγει η φράση «δεν περνά η μπογιά της», με την οποία κάποιος ήθελε να περιγράψει την… απατημένη σύζυγο. Κατηγορία στην οποία μπήκε τελικά και η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024