Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα «κλειδιά» για την πρωτιά του Ολυμπιακού

Τα «κλειδιά» για την πρωτιά του Ολυμπιακού

Ηταν η σεζόν την καταξίωσης για τους Ερυθρόλευκους...

«Σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά τα ταξίδι». Το μήνυμα του Καβάφη. Αλλά παραφράζοντας τον σπουδαίο Αλεξανδρεινό ποιητή, «το ταξίδι σε συνδυασμό με τον τελικό προορισμό δημιουργούν την ωραιότερη ιστορία».

Ναι, τα όσα συνέβησαν από τον Οκτώβριο και δώθε σε αυτή την αθλητική διαδρομή, συνιστούν ένα επίτευγμα μεγάλο για τον Ολυμπιακό που τερμάτισε στην πρώτη θέση της τελικής κατάταξης και ταυτόχρονα έκανε τους πάντες να του βγάλουν το καπέλο για το ολοκληρωτικό μπάσκετ που έπαιξε. Ηταν η σεζόν την καταξίωσης για τους Ερυθρόλευκους, της γενικής παραδοχής από το κοινό και της γιορτινής ατμόσφαιρας σε κάθε τους παιχνίδι.

Υπάρχουν «κλειδιά» και παράλληλα ας γίνουν και οι απαιτούμενες επισημάνσεις γι’ αυτή την ξέφρενη πορεία.

1. Αρκετοί υποστηρίζουν πως η εφετινή Ευρωλίγκα ήταν …λειψή. Πως δεν μετείχαν οι ρωσικές ομάδες και δη το θηρίο με το όνομα ΤΣΣΚΑ. Σωστό. Στον αντίποδα επρόκειτο για την πλέον ανταγωνιστική διοργάνωση, με σύνολα δυνατά , πολλοί διεκδίκησαν θέση στην οκτάδα, καμμιά ομάδα δεν τα παράτησε και ούτε έγινε ποτέ σάκος του μποξ από ένα σημείο και μετά.

2. Ο Ολυμπιακός πέτυχε το απίστευτο, αυτό που θα μνημονεύεται χρόνια και χρόνια: δηλαδή, έκανε το «7-1» απέναντι στους Ισπανούς, κάτι εντυπωσιακό. Ποιος άλλος μπορεί να καυχιέται πως νίκησε από δύο φορές τη Ρεάλ, τη Μπαρτσελόνα, τη Μπασκόνια και έχασε μόνον από τη Βαλένθια στο ΣΕΦ; Μακάρι να το ξαναζήσουν στον Πειραιά, αλλά πόσο πιθανό είναι;

3. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έστησε την πλέον γοητευτική ελληνική ομάδα των τελευταίων ετών. Εκανε σωστή μίξη, διάλεξε καλούς παίκτες, έβγαζε πάντα έναν πρωταγωνιστική από το …καπέλο του και εν τέλει ξεκαθάρισε πως θα πήγαινε με δύο πεντάδες. Ιδού: η πρώτη του, αλλά με την έννοια πως άρχιζε τα ματς και όχι απαραιτήτως η βασική, συγκροτείτο από τους Γουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ. Η δεύτερη αποτελείτο από τους Σλούκα, Λαρεντζάκη, Μακ Κίσικ, Πίτερς και Μπολομπόι. Στην πορεία της σεζόν κέρδισε πόντους ο Μπλακ αφήνοντας λίγο πίσω τον Μπολομπόι , ενώ είχε παρουσία θετική συνήθως ο Λούντζης.

4. Ο Γουόκαπ ήταν ο ιθύνων νους και ο άνθρωπος που μετά τα 28 του χρόνια έκανε το μπαμ στην Ευρωλίγκα. Όχι τέλειος σουτέρ, σίγουρα όμως παίκτης με αυτοθυσία, έβαζε πάντα το «εγώ» κάτω από το «εμείς», έπαιζε φοβερή άμυνα και ήταν σταθερός στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν.

5. Ο Κάνααν, δεν μπήκε ποτέ στα …παπούτσια του Ντόρσεϊ. Ας λέμε τις αλήθειες. Ωστόσο, ο βραχύσωμος σουτέρ έδωσε στον Ολυμπιακό και ήταν επαγγελματίας με όλη την έννοια του όρου. Σημείωσε λιγότερους πόντους σε σύγκριση με τον προκάτοχό του στο ΣΕΦ, δεν μπορεί όμως να ειπωθεί πως δεν «κούμπωσε» στο σύνολο ή πως λιγοψύχησε στα δύσκολα. Οι πόντοι του Ντόρσεϊ ήρθαν από το σύνολο και αυτό είναι μαγκιά του κόουτς!

6. Οσον αφορά στον Παπανικολάου, οτιδήποτε και να ειπωθεί για την εφετινή χρονιά του κάπτεν, μπορεί και να τον αδικεί. Καταπληκτικός! Τον γνωρίζαμε ως υπέροχο αμυντικό και μετατράπηκε σε παίκτη all around με έφεση στο σκοράρισμα όπως τότε, στα μετεφηβικά του χρόνια που ήταν ο κορυφαίος των Νέων Ανδρών στο ευρωπαϊκό της Ρόδου.

7. Για τον Σάσα Βεζένκοφ, έχουν ειπωθεί και αναλυθεί τα πάντα. Ο Ολυμπιακός τον ανανέωσε για τα επόμενα χρόνια, αλλά ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά πως ο καλύτερος της Ευρωλίγκας την τελευταία διετία θα μείνει κι άλλο στην Ευρώπη; Μακάρι, γιατί ήταν ξεχωριστός και κομβικός ο Βεζένκοφ σε κάθε καλό ματς των Κόκκινων.

8. Ο Φαλ επιβεβαιώνει πως η τάση να επανέρχονται οι …δεινόσαυροι της ρακέτας επανέρχεται δυναμικά. Αξιόλογος σέντερ, εύρημα από τη Γαλλία του Μπαρτζώκα, καλός ως ένας …πλέι μέικερ ρακέτας, μπορούσε να παίξει άμυνα στους αντίπαλους ψηλούς.

9. Ο Σλούκας, η επιτομή της σταθερότητας. Πάντα ευστοχούσε στις βολές στα φάουλ που του έκαναν, πάντα έβρισκε την καλή ασίστ και όπως και ο Παπανικολάου, έδινε τον τόνο με τις συνεχείς πάσες. Ισως το μεγάλο μυστικό του Ολυμπιακού: η καταπληκτική κυκλοφορία της μπάλας με μαθηματική ακρίβεια και αποστάσεις που δεν χαλούσαν ποτέ!

10. Σχετικά με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ο Ελληνας διεθνής ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια και ήδη θεωρείται ως αναπόσπαστο κομμάτι των Ερυθρόλευκων. Βελτίωσε το μακρινό του σουτ, δίνει πάθος και τον έλκουν οι δυσκολίες! Δεν διστάζει να τα βάζει με όλους, πολλές φορές με επιτυχία.

11. Πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του και ο Σακίλ Μακ Κίσικ. Οπως και ο Γουόκαπ. Δικαίως. Όταν πρωτοήρθε έμοιαζε με παίκτη ικανό να ξεκολλήσει από τα δύσκολα τον Ολυμπιακό και έτσι ήταν. Σταδιακά, εντάχθηκε στο σύνολο όχι ως σούπερ σταρ, αλλά ως παίκτης –ομάδας, με διεισδύσεις θυελλώδεις και πολύ καλό σουτ από μακρινή απόσταση.

12. Ο Πίτερς διαθέτει εξαιρετικό τρίποντο στη μέρα του. Ισως κάποιοι ανέμεναν μεγαλύτερη διάρκεια από τον φόργουορντ που μπορούσε να ευστοχήσει «στο ένα σουτ μετά το άλλο» και σε επόμενο ματς να μείνει άσφαιρος. Καλή μεταγραφή, δέθηκε με την ομάδα και προσφέρει σε αρκετούς τομείς.

13. Η αρχή ήταν παραπάνω ενδιαφέρουσα σε σχέση με το φινάλε για τον Μπολομπόι. Ποτέ δεν είπε «όχι» στις μάχες στη ρακέτα, πήρε ριμπάουντ και έπαιξε άμυνα σαν …«σκυλί του πολέμου».

14. Είναι πολυτέλεια να έχεις στον πάγκο σου παίκτη όπως ο Ταρίκ Μπλακ. Στα καλά του θα έπαιζε κυρίως βασικός και τώρα που επανέρχεται σε τοπ επίπεδο, κάνει τη διαφορά όπως στο πρόσφατο ματς στο ΣΕΦ απέναντι στον Παναθηναϊκό με τους απανωτούς πόντους σε ελάχιστα λεπτά. Τέλος, ο Λούντζης πήρε τις ευκαιρίες του και όντας ένας από τους τελευταίους παίκτες του rotation , οσάκις κλήθηκε να δώσει λύσεις, το έκανε και ο βαθμός που πήρε θεωρείται θετικός.

Sports in

Μπαρτζώκας: «Η σχέση μου με τον Λαρεντζάκη φτιάχνει ανέκδοτα» (vid)

Μπαρτζώκας, Ράιτ, Πετρούσεφ επιλέγουν την καλύτερη, την χειρότερη και την πιο αστεία στιγμή της σεζόν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024