Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Το μανιφέστο του κόμματος Ερντογάν βάζει τέλος στη λύση του Κυπριακού

Τουρκία: Το μανιφέστο του κόμματος Ερντογάν βάζει τέλος στη λύση του Κυπριακού

Δεν θα τύχει ξανά διαπραγμάτευσης το μοντέλο λύσης ομοσπονδίας στην Κύπρο, επισημαίνεται στο μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, το οποίο «θα συνεχίσει να εργάζεται γι’ αναγνώριση της τδβκ».

Eυρεία αναφορά στο Κυπριακό γίνεται στο μανιφέστο που εξήγγειλε ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία το κυβερνών (ΑΚΡ) Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/G20 Media Center, επάνω, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν).

«Γι’ αναγνώριση της τδβκ»

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η «Κίπρις» στα κατεχόμενα αναφέρει πως στο μανιφέστο γράφει ότι το AKP «θα συνεχίσει να εργάζεται γι’ αναγνώριση της τδβκ» όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος.

«Υπερασπιστήκαμε την επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί, την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που είναι κεκτημένο δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού.

»Είπαμε ότι δεν θα τύχει ξανά διαπραγμάτευσης το μοντέλο λύσης ομοσπονδίας μετά τη χωρίς αποτέλεσμα κατάληξη της Διάσκεψης για την Κύπρο που διοργανώθηκε στο Κραν Μοντάνα το 2017, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Υποστηρίξαμε ενεργά την προσέγγιση ‘λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας’» αναφέρεται.

Μέλος παρατηρητή

Προστίθεται ότι «μετά την έκκληση κατά την ομιλία στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 προς τη διεθνή κοινότητα ν’ αναγνωρίσει επισήμως την τδβκ, διασφαλίσαμε την αποδοχή της τδβκ ως μέλος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Ετσι, για πρώτη φορά η τδβκ έγινε αποδεκτή με το συνταγματικό της όνομα σ’ έναν διεθνή οργανισμό».

Ακόμη αναφέρεται ότι «το 2022 ανήλθε στα 27 ο αριθμός των γραφείων αντιπροσωπειών της τδβκ που ήταν 11 το 2002.

»Στην περιοχή του Βαρωσιού που ήταν κλειστή 46 χρόνια, αφαιρέσαμε από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% της περιοχής.

«Δίκαιο διαμοιρασμό»

»Θα υποστηρίξουμε κάθε είδους διπλωματική, πολιτική και οικονομική πρωτοβουλία που στηρίζεται σε μια σταθερή τάξη πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στον δίκαιο διαμοιρασμό και στον πολυμερή συνεταιρισμό.

»Θα παρέχουμε ισχυρή στήριξη σε προσπάθειες όπως η ‘Πρωτοβουλία Ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο’, με σκοπό τη μετατροπή της περιοχής σε λίμνη ειρήνης και ευημερίας».

Πηγή: politis.com.cy

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024