Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νίκος Αναστασιαδης: Μισός αιώνας πολιτικής δράσης - «Συγγνώμη για όσα δεν κατόρθωσα παρά τη βούλησή μου»...»

Νίκος Αναστασιαδης: Μισός αιώνας πολιτικής δράσης – «Συγγνώμη για όσα δεν κατόρθωσα παρά τη βούλησή μου»…»

Μισό αιώνα ενεργούς πολιτικής δράσης συμπλήρωσε ο Νίκος Αναστασιάδης αποχωρώντας από την προεδρία της Κύπρου. Οι κομβικοι σταθμοι στην σημαντική πορεία του

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανήκει στους πολιτικούς που περιγράφοντας τη ζωή τους βλέπει κανείς τη νεότερη ιστορία της Κύπρου να περνά από μπροστά του: Σχεδόν μισός αιώνας ενεργούς πολιτικής δράσης και δέκα χρόνια στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, 2014-2023.

Παραδίδοντας τη σκυτάλη στον νέο πρόεδρο της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδης, με γενναιότητα είπε συγκινημένος «συγγνώμη για όσα δεν κατόρθωσα να προσφέρω, παρά τη βούλησή μου. Λυπάμαι γιατί φεύγω με άλυτο το Κυπριακό».

Σχεδόν 20 χρόνια πέρασαν από την 24η Απριλίου του 2004 όταν οι Κύπριοι κλήθηκαν να αποφανθούν εάν δέχονται την επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος στη βάση του «Σχεδίου Ανάν». Ήταν ένας από τους σταθμούς στην πολυετή πολιτική σταδιοδρομία του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς το σχέδιο απορρίφθηκε συντριπτικά (76%) από τους Κύπριους, αλλά το ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη ήταν ένθερμος υποστηρικτής του.

Η απόφαση του ΔΗΣΥ να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν προκάλεσε εσωκομματικά προβλήματα, με πολλά στελέχη να στηρίζουν την καταψήφιση του σχεδίου. Ακολούθησαν διαγραφές και αποχωρήσεις τεσσάρων βουλευτών από το κόμμα. «Χάριν της Αμμοχώστου, της Μόρφου και των άλλων περιοχών που επιστρέφονταν, εγώ τόλμησα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή μου, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, ανεξαρτήτως της διάσπασης του κόμματος μου, να ηγηθώ του «ναι», όταν άλλοι επέλεγαν άλλους δρόμους. Θέλω για πολλοστή φορά να επαναλάβω πως το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος δεν είναι μόνο απόλυτα σεβαστό, αλλά και οι ανησυχίες που οδήγησαν την ελληνοκυπριακή κοινότητα στην απόρριψη του αποτελούν τους δείκτες της πορείας του όποιου ηγέτη αναλάμβανε τη διαχείριση του εθνικού θέματος μετά την ετυμηγορία του κυπριακού λαού» έλεγε το 2021 σε εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αμέσως μετά την απόρριψη του Ανάν, τον Μάιο του 2004 η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ και δύο περίπου μήνες μετά το δημοψήφισμα, διεξήχθησαν οι πρώτες ευρωεκλογές στην Κύπρο. Ο ΔΗΣΥ, με επικεφαλής τον Νίκο Αναστασιάδη, κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 28,23% ενώ και στις ευρωεκλογές του 2009 ο ΔΗΣΥ ήταν και πάλι πρώτο κόμμα με ποσοστό 35,65%.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, επιβραβεύτηκε από τον κυπριακό λαό το 2013 όταν θα αναλάμβανε την προεδρία της χώρας για μια δεκαετία, επιτελώντας ένα έργο που επικροτήθηκε από το εξωτερικό.

Βραβευμένος για το έργο του

Βραβεύτηκε μάλιστα με το Χρυσό Αστέρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επίτιμων Προξένων (FICAC) για το κορυφαίο έργο του στη δεκαετή διακυβέρνηση της Κύπρου, τη συνεισφορά του στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και φυσικά την αγαστή και άψογη συνεργασία του με τους επίτιμους προξένους του νησιού.

Σημειώνεται ότι το Χρυσό Αστέρι της FICAC θεσπίσθηκε το 2007 και αποτελεί την υψηλότερη Τιμή του προξενικού Σώματος που απονέμεται σε αρχηγούς κρατών, θρησκευτικούς ηγέτες και άλλες προσωπικότητες ως αναγνώριση του εξαίρετου έργου τους.

Ο αποχαιρετισμός της προεδρίας

Ο Νίκος Αναστασιάδης ολοκλήρωσε στις 28 Φεβρουαρίου 2023 μια δεκαετή θητεία στην Προεδρία της Κύπρου – δίνοντας σκυτάλη στον Νίκο Χριστοδουλίδη– και μια πορεία 43 ετών στην πολιτική ζωή, όντας βουλευτής από το 1981 και πρόεδρος του ΔΗΣΥ από το 1997 έως το 2013.

Σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2022, υπογραμμίζοντας ότι η λύση του Κυπριακού δεν παύει να είναι κάτι που ήταν το όραμά του είχε ζητήσει «συγγνώμη για όσα δεν κατόρθωσα να προσφέρω, παρά τη βούλησή μου. Λυπάμαι γιατί φεύγω με άλυτο το Κυπριακό, με βαρύνει αυτό, αλλά δεν με βαρύνει, δεν νιώθω τύψεις ή να με βαρύνει η συνείδησή μου ότι εξαιτίας των χειρισμών μου δεν υπήρξε η λύση».

Ερωτηθείς όταν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις τελευταίες Προεδρικές εκλογές για το πώς νιώθει αλλάζοντας πια σελίδα στη ζωή του είπε: «Από τη μια ικανοποίηση διότι ύστερα από 43 χρόνια, πιστεύω ότι κατόρθωσα να συνεισφέρω στην πολιτική ζωή του τόπου, έστω και το ελάχιστο, και κατά δεύτερο, αισθήματα που συνήθως διακατέχουν κάποιον, ο οποίος τηρώντας δεσμεύσεις, επιφέροντας συνταγματικές τροποποιήσεις, τερματίζει τη δεκαετή παρουσία του στην Προεδρία και 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής στην Πολιτική, με ένα, πλέον, συμβουλευτικό ρόλο».

Κατά την τελετή εγκαθίδρυσης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει ενεργά στην πολιτική, όχι απαραίτητα με παρεμβάσεις αλλά συμβουλευτικά λόγω της εμπειρίας του. Σε ερώτηση για τη συμβουλή που ο ίδιος θέλει να δώσει στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ανέφερε ότι «ακόμα δεν έχω περάσει στο στάδιο του συμβούλου» ωστόσο συνέστησε «υπομονή, συνεννόηση, συνεργασία».

Ο αποχαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Αναστασιάδη

Στην πολύπλευρη συμβολή του Νίκου Αναστασιάδη στην πρόοδο της Μεγαλονήσου, αλλά και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες επίτευξης μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα μας.

«Δέκα χρόνια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθες στα πράγματα εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το γνωρίζουμε καλά, εξάλλου, διότι και εμείς περάσαμε αντίστοιχες, ενδεχομένως και βαρύτερες, περιπέτειες από σάς. Κατάφερες, όμως, όχι μόνο να ανορθώσεις την οικονομία αλλά και να προχωρήσεις συνολικά την πατρίδα σου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και νομίζω ότι έχεις κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος γι΄ αυτό.

»Δυστυχώς, παραμένουν ζητήματα τα οποία δεν κατάφερες και δεν καταφέραμε να λύσουμε, με σημαντικότερο τη μεγάλη εθνική πληγή του Κυπριακού προβλήματος. Γνωρίζω, όμως, ότι και ως τέως Πρόεδρος πια της Δημοκρατίας, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η θητεία σου, η καρδιά σου θα είναι πάντα εκεί, στο πώς θα πετύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Ένας στόχος, ένας σκοπός για τον οποίο αγωνίστηκες καθ΄ όλη σου τη σταδιοδρομία και πριν γίνεις Πρόεδρος και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μέσα στην καρδιά σου για πάντα» είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024