Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα μυστήρια της «κυβέρνησης ανοχής»

Τα μυστήρια της «κυβέρνησης ανοχής»

Γιατί η Κουμουνδούρου τροφοδοτεί νέα μετεκλογικά σενάρια απέναντι στην «κυβέρνηση ηττημένων»

Κι αίφνης τα σενάρια κυβερνήσεων ανοχής μπήκαν εκ νέου στα κομματικά γραφεία. Αιτία η πρόσφατη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα («Star») αλλά και οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως ο Νίκος Φίλης («Κόκκινο»). Αποκωδικοποιώντας τους και ξεκινώντας από τον πρώην υπουργό, ο Φίλης προεξόφλησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι εκ νέου πρωθυπουργός, αλλά θα υπάρχει δυνατότητα για προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.

Σε αυτό το σημείο εστιάζεται το ενδιαφέρον αφού για το προοδευτικό τόξο, άφησε να εννοηθεί πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένες δυνάμεις που σήμερα είναι κάθετα αρνητικές με κάθε είδους συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ΚΚΕ, να δείξουν ένα στοιχείο ανοχής σε πλευρές της νέας διακυβέρνησης που θα έχει κορμό της τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Θέλουν – τονίζει ο Φίλης – το συριζαϊκό πρόγραμμα να μπει σε μια βάσανο σύγκλισης και με προϋπόθεση τη νίκη του κόμματός του. Συμπλήρωσε πως και αυτοδύναμος να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συγκλίσεις αφού τα προβλήματα της χώρας απαιτούν ένα ευρύ φάσμα συναινέσεων.

Είχε προηγηθεί το άνοιγμα των ασκών του Αιόλου της ανοχής και των παραλλαγών της απ’ τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Απέκρουσε εκ νέου την «κυβέρνηση των ηττημένων» και επίσης έθεσε ως αυστηρή προϋπόθεση τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σημείο προσέθεσε και το κάνει συχνά στον στρατηγικό σχεδιασμό του, δύο ακόμη διαστάσεις: πως είναι άλλο το τι λένε τώρα τα άλλα προοδευτικά κόμματα και άλλο το τι πολιτικά αποτελέσματα θα προκύψουν από την κάλπη.

Τι κρύβεται

«Αίσθημα αυτοσυντήρησης…». Κι εδώ ανέδειξε την ανοχή – που ανακατεύει την τράπουλα. «Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές».

Τι κρύβεται πίσω απ’ αυτό; Προσεκτικοί παρατηρητές θεωρούν πως ασκεί μια διττή στρατηγική πίεσης κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προς το ΜέΡΑ25. Για τη Χαριλάου Τρικούπη στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως θα πιεστεί πολύ σε περίπτωση καλού συριζαϊκού αποτελέσματος από την πρώτη κάλπη. Το ίδιο και το κόμμα Βαρουφάκη.

«Πιστεύετε ότι δεν έχει αίσθημα αυτοσυντήρησης ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης και θα θελήσουν να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δύο μεγάλων κομμάτων;», συμπλήρωσε εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ρητορικό ερώτημα και θέλοντας να προδιαγράψει τις δυνατότητες για μια άλλη «εναλλακτική» ακόμη και αριθμητικής δοσολογίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η στρατηγική της πρώτης κάλπης και μόνον. Και αν υπάρξουν δεύτερες κάλπες θα γίνει – θεωρούν – ένα είδος δημοψηφίσματος που οι μικρότεροι θα συνθλιβούν.

Τι λένε όμως οι ενδιαφερόμενοι; Το ΚΚΕ ξορκίζει κάθε σενάριο ακόμη και ανοχής. Στο ΜέΡΑ25 θεωρούν πως όσο προεκλογικά δεν συζητούνται άξονες προγράμματος δεν υπάρχει πιθανότητα συμπόρευσης. Εδώ δυσχεραίνει κάθε σύμπραξη και η εκλογική συμμαχία του ΜέΡΑ25 με τη ΛΑΕ-ΑΑ. Τα στελέχη της τελευταίας είναι πιο αρνητικά με την εκ νέου συνάντησή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΑΣΟΚ εμμένουν σε επόμενη ημέρα χωρίς Μητσοτάκη και Τσίπρα, ενώ τα πρόσφατα πυρά που ανταλλάχθηκαν με την Κουμουνδούρου με αφορμή τη μεταγραφή Αντώναρου και τις δηλώσεις του τελευταίου για το ΠΑΣΟΚ (το αποκάλεσε «απολειφάδι» αν και ανασκεύασε) δεν βοηθούν σε μια συζήτηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024