Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Mama Cass: Πώς η λιποφοβία γελοιοποίησε έναν μουσικό θρύλο των 60s - Το τελευταίο σάντουιτς

Mama Cass: Πώς η λιποφοβία γελοιοποίησε έναν μουσικό θρύλο των 60s – Το τελευταίο σάντουιτς

Η εμβληματική τραγουδίστρια Κας Έλιοτ, των The Mamas & The Papas, γνωστή ως Mama Cass, έσπασε τους φραγμούς στη μουσική βιομηχανία εκτοξεύοντας τη φήμη της ενώ παράλληλα αψηφούσε τα καθιερωμένα πρότυπα ομορφιάς. Παρ' όλα αυτά, έπεσε θύμα σκληρών και ευρέως διαδεδομένων διακρίσεων με βάση το βάρος της.

Υπάρχει μια ιστορία που ισχυρίζεται ότι ο σημερινός Πολ ΜακΚάρτνεϊ είναι ένας σωσίας που αντικαθιστά τον αρχικό Beatle μετά τον θάνατο του σε ατύχημα. Ακούγεται, επίσης, ο ισχυρισμός ότι μια μέρα η μύτη του Μάικλ Τζάκσον έπεσε από το πρόσωπό του. Η φήμη ότι ο Μέρλιν Μάνσον έβγαλε το μάτι του στη μέση μιας συναυλίας.

Η ιστορία της ποπ κουλτούρας είναι γεμάτη από μύθους και θρύλους που έδωσαν στη μουσική βιομηχανία έναν αέρα μυστηρίου, ονειροπόλησης και ανοησίας, μια αύρα που είναι απαραίτητη για την καθιέρωσή της ως βασικού μέρους της συλλογικής μας φαντασίας.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους μύθους δεν ξεπερνούν τα ανέκδοτα που ανέχονται οι ίδιοι οι καλλιτέχνες για να ενισχύσουν τη θρυλική τους υπόσταση. Αλλά η φάρσα γύρω από την Κας Έλιοτ των Mamas & the Papas συνεχίζει να αιχμαλωτίζει την κοινή γνώμη, ενώ διαιωνίζει την ταμπέλα της παχυσαρκίας που διαμόρφωσε τη ζωή της και αμαύρωσε την κληρονομιά της.

Photo: YouTube

Πέθανε, έτσι ξαφνικά

Γεννημένη ως Έλεν Ναόμι Κοέν, η Mama Cass ήταν μόλις 32 ετών τον Ιούλιο του 1974. Παρά την ηλικία της, η νεαρή γυναίκα από τη Βαλτιμόρη είχε ήδη γίνει ένα παγκόσμιο είδωλο της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 και ένα έμβλημα του κινήματος των χίπις, ως αποτέλεσμα του ρόλου της τραγουδίστριας των Mamas & the Papas, του συγκροτήματος που ήταν υπεύθυνο για επιτυχίες όπως το «California Dreamin’» και το «Monday Monday».

Ήταν ανύπαντρη μητέρα και είχε παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές (την πρώτη φορά για να βοηθήσει έναν φίλο της να αποφύγει την κατάταξη στον πόλεμο του Βιετνάμ). Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, προσδοκούσε σε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα ως σόλο τραγουδίστρια. Η περιοδεία της ξεκίνησε με μια σειρά συναυλιών στο Λονδίνο- είχε προγραμματίσει δύο εβδομάδες sold out εμφανίσεων.

Αλλά το απόγευμα της 28ης Ιουλίου, η Έλιοτ πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ κοιμόταν στο διαμέρισμά της στο Μέιφερ. Όπως συμβαίνει με όλους τους ροκ σταρ, δεν άργησαν να διαδοθούν οι φήμες για τον θάνατό της: Περίμενε το μωρό του Τζον Λένον, ήταν συνωμοσία του FBI και λοιπά, και λοιπά.

Αλλά η ανακάλυψη ενός μισοτελειωμένου σάντουιτς με ζαμπόν στο κομοδίνο της έδωσε το έναυσμα για μια φήμη που όχι μόνο διαδόθηκε στα μέσα ενημέρωσης εκείνη την εποχή, αλλά άντεξε (και χρειάστηκε να διαψευστεί) για σχεδόν μισό αιώνα μετά το θάνατό της: Η Κας Έλιοτ, η οποία είχε τολμήσει να αψηφήσει τα πρότυπα ομορφιάς κατά τη διάρκεια της καριέρας της, πνίγηκε ενώ έτρωγε ένα σάντουιτς.

Photo: YouTube

«Ένα τελευταίο χαστούκι κατά της χοντρής κυρίας»

Σαν να την τιμωρούσε για το προπατορικό αμάρτημα της λαιμαργίας, το κοινό δεν δίστασε να δώσει στη φήμη το δίκιο της και να την αποδεχτεί ως έγκυρη.

Δεν είχε σημασία ότι μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times, δημοσίευσαν άρθρα στα οποία οι ειδικοί που περιέθαλψαν την Κας διέψευσαν την ιστορία μόλις λίγες ημέρες αργότερα. Ήταν λογικό να υποτεθεί ότι μια από τις πιο διάσημες παχύσαρκες γυναίκες της εποχής της ήταν λαίμαργη, ότι καταβρόχθιζε το φαγητό και πνιγόταν από αυτό.

Έγινε το επίκεντρο των αστείων. «Ήταν δύσκολο για την οικογένειά μου με τη φήμη για το σάντουιτς. Ένα τελευταίο χαστούκι κατά της χοντρής κυρίας. Οι άνθρωποι φαίνεται να το βρίσκουν αστείο. Τι είναι τόσο αστείο;» δήλωσε η Όουεν Έλιοτ, η μοναχοκόρη της τραγουδίστριας, στην εφημερίδα The Guardian.

Μια γρήγορη ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνει ότι τα αστεία που βασίζονται σε αυτό το παραμύθι εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Ωστόσο, οι νεότερες γενιές φαίνεται επίσης να θέλουν να την δικαιώσουν: Το «Make Your Own Kind of Music», η μεγαλύτερη σόλο επιτυχία της είναι τώρα μια ξαφνική επιτυχία στο TikTok, όπου ορισμένοι χρήστες έχουν κάνει το τραγούδι soundtrack για τα βίντεό τους. (Η σειρά Lost είχε προηγουμένως ανακτήσει το τραγούδι).

Η συνέντευξη της κόρης της

Μια ζωή δεχόταν κριτική για την εικόνα της

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Κας είχε να αντιμετωπίσει τη σκληρή, συνεχή και διάχυτη λιποφοβία. Προσπαθούσε να χρησιμοποιεί το χιούμορ και να γελάει, θυμάται η φίλη της Σου Κάμερον.

«Το κάλυπτε. Ήταν η «αστεία». Ήταν φρικτό γι’ αυτήν να τη θεωρούν τη χοντρή και τη Μισέλ Φίλπς ως την όμορφη. Ο κόσμος το έλεγε αυτό κατάμουτρα στην Κας. Έπρεπε να το καταπιεί και να γελάσει».

Η Κας χλευάστηκε ακόμα και σε τραγούδια της ίδιας της μπάντας της: «Nobody’s getting fat, except Mama Cass», τραγουδούσαν οι Mamas & the Papas στο τραγούδι τους «Creeque Alley» το 1967. Οι φήμες λένε ότι, τις πρώτες μέρες, το συγκρότημα δεν την ήθελε επειδή ήταν υπέρβαρη.

Ο ιδρυτής του κουαρτέτου, Τζον Φίλιπς, εξομολογήθηκε ότι η πίεση των συνομηλίκων της να χάσει κιλά οδηγούσε την Κας σε δίαιτες που ήταν τόσο ακραίες όσο και επικίνδυνες. Αυτές οι δίαιτες κατέληξαν να βλάψουν ανεπανόρθωτα το καρδιαγγειακό της σύστημα. Το 1968, μετά από τέσσερις μέρες νηστείας την εβδομάδα και αφού έχασε μέχρι και 55 κιλά (ήταν περίπου 121 κιλά), η Έλιοτ εισήχθη στο νοσοκομείο. «Ήμουν χοντρή από τότε που ήμουν επτά ετών και το να είσαι χοντρή σε ξεχωρίζει» είπε.

Ακούστε το 

Ένα αντίο με ένα σάντουιτς

Η Σου Κάμερον, η οποία εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο The Hollywood Reporter εκείνη την εποχή, έγραψε το άρθρο που συνέδεσε τον θάνατο της φίλης της με το σάντουιτς με ζαμπόν. Της το ανέθεσε ο μάνατζερ της τραγουδίστριας, Άλαν Καρ, ο οποίος προσπαθούσε να σώσει τη φήμη του καλλιτέχνη και να αποφύγει υποθέσεις που συνέδεαν τον ξαφνικό θάνατο της Κας με τη χρήση ναρκωτικών.

Η νεκροψία δεν βρήκε ναρκωτικά στον οργανισμό της ή τροφή που να έχει σφηνωθεί στο στόμα ή στην τραχεία της. «Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η ιστορία με το σάντουιτς με ζαμπόν δεν είναι καν αληθινή. Παρόλο που έχω πει -και γράψει- ότι δεν είναι αλήθεια, εξακολουθεί να συνεχίζεται. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα κρατούσε τόσο πολύ» λέει η Κάμερον.

Photo: YouTube

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Η αποκάλυψη του Ιωάννη

Ο Παπαπέτρου ήταν ο παίκτης-κλειδί στη σειρά με τη Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024