Βρετανία: Τετραήμερη απεργία ξεκινούν σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί του NHS
Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA), το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους γιατρούς, ζητεί αύξηση 35%, εξηγώντας ότι τα μέλη του έχουν υποστεί πραγματική μείωση μισθού κατά 26% τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ προειδοποίησε ότι η ασφάλεια των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο, καθώς σήμερα ξεκινά η τετραήμερη απεργία των ειδικευόμενων γιατρών, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Δεκάδες χιλιάδες ειδικευόμενοι γιατροί σχεδιάζουν να απεργήσουν ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες με τον πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ότι πολλές επεμβάσεις και άλλα ιατρικά ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα ακυρωθούν.
Ζητούν αυξήσεις 35%
Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA), το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους γιατρούς, ζητεί αύξηση 35%, εξηγώντας ότι τα μέλη του έχουν υποστεί πραγματική μείωση μισθού κατά 26% τα τελευταία 15 χρόνια. Τον Μάρτιο οι ειδικευόμενοι γιατροί είχαν πραγματοποιήσει τριήμερες κινητοποιήσεις.
«Οι απεργίες όχι μόνο θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών, αλλά προγραμματίστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αναταραχή στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Μπάρκλεϊ.
Οι ειδικευόμενοι γιατροί – περίπου 75.000—αποτελούν μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού της Βρετανίας. Τονίζουν ότι οι απεργίες θα αποτρέπονταν, αν ο υπουργός Υγείας τους έκανε μια λογική πρόταση.
Από την πλευρά του ο Μπάρκλεϊ δηλώνει ότι τα αιτήματα των ειδικευόμενων είναι παράλογα και σημαίνουν αύξηση μεγαλύτερη των 20.000 λιρών (περίπου 22.000 ευρώ) για κάποιους.
Αυτή η απεργία είναι η πιο πρόσφατη κινητοποίηση στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι στο NHS, μετά τις απεργίες των νοσηλευτών, των εργαζομένων στα ασθενοφόρα και άλλων, με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις που να αντιστοιχούν στον πληθωρισμό, ο οποίος στη Βρετανία έχει ξεπεράσει το 10%.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Μήπως ήρθε ο καιρός να κάνεις «ανακωχή» με το στρες;
- Στον «πάγο» και το 2027 δύο φόροι για τα ακίνητα
- Κρήτη: Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στο Λασίθι τη νύχτα
- ΠΟΥ: Διπλάσια τα κρούσματα καρκίνου ως το 2050 – Ισχυρές ανισότητες
- Συνταγή: Φρουτοσαλάτα με μοτσαρέλα
- Τέξας: Πράκτορας της ICE πυροβόλησε και σκότωσε οδηγό στο Χιούστον
- Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές βροχές και μελτέμια στο Αιγαίο – Έως 36 βαθμούς η θερμοκρασία
- Βάλε τις πιπεριές στη διατροφή σου, κάνει καλό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)



















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442