Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: Γυναίκα παραλίγο να χάσει τη ζωή της λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη

Απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: Γυναίκα παραλίγο να χάσει τη ζωή της λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη

Όταν η άμβλωση ήταν νόμιμη σε ολόκληρη τη χώρα, οι γιατροί σε όλες τις πολιτείες συνήθως προσφέρονταν να προκαλέσουν ή να εκτελέσουν μια χειρουργική επέμβαση για να τερματιστεί η εγκυμοσύνη όταν υπήρχαν επιπλοκές.

Η Anya Cook δεν ήξερε τι άλλο να κάνει. Αλλά καθισμένη στην τουαλέτα, με τα πόδια ανοιχτά, ήξερε ότι δεν είχε άλλη επιλογή.

Ήταν έτοιμη να γεννήσει μόνη της το μωρό της στο μπάνιο ενός κομμωτηρίου. Αυτό το απόγευμα της Πέμπτης στα μέσα Δεκεμβρίου, περίπου πέντε μήνες πριν από την ημερομηνία προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού, ήξερε ότι το μωρό δεν θα γεννιόταν ζωντανό.

Στα 36 της, είχε ήδη βιώσει μια μακρά σειρά αποβολών, αλλά καμία από τις εγκυμοσύνες δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει τις πέντε εβδομάδες. Τώρα έπρεπε να γεννήσει ένα έμβρυο σχεδόν 16 εβδομάδων – μια κόρη που σχεδίαζε να ονομάσει Μπάνι.

Πήρε μια βαθιά ανάσα και έκλεισε τα μάτια της.

Μόλις το έμβρυο χτύπησε το νερό, άρχισε να κυλάει αίμα ανάμεσα στους μηρούς της. Πανικοβλήθηκε, τα χέρια της έτρεμαν καθώς σήκωσε το τηλέφωνό της για να τηλεφωνήσει στον σύζυγό της, Ντέρικ.

«Μωρό μου», είπε, «θέλω να έρθεις στην τουαλέτα».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με ιατρικά αρχεία, η Cook θα έχανε περίπου το μισό αίμα στο σώμα της.

«Μοιάζει με θανατική καταδίκη»

Είχε σκοπό να γεννήσει το έμβρυο σε νοσοκομείο, με έναν γιατρό στο πλευρό της. Όταν τα νερά της έσπασαν το προηγούμενο βράδυ ο γιατρός της είπε ότι αντιμετώπιζε πρόωρη προγεννητική ρήξη των μεμβρανών (PPROM), που εμφανίζεται σε λιγότερο από το 1 τοις εκατό των κυήσεων. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης και της αιμορραγίας, που μπορεί να απειλήσουν την υγεία ή τη ζωή της μητέρας, σύμφωνα με πολλές μελέτες.

Στο νοσοκομείο στο Coral Springs της Φλόριντα, η Cook έλαβε αντιβιοτικά.

«Το να μείνεις έγκυος τώρα μοιάζει με καταδίκη σε θάνατο», δήλωσε στη Washington Post.

Η εμπειρία του Cook αντικατοπτρίζει μια νέα πραγματικότητα που διαδραματίζεται σε νοσοκομεία σε πολιτείες κατά των αμβλώσεων σε όλη τη χώρα – όπου λόγω των πρόσφατα θεσπισμένων απαγορεύσεων των αμβλώσεων, τα άτομα με δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές εγκυμοσύνης στερούνται τη φροντίδα που ήταν άμεσα διαθέσιμη πριν το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει το Roe v. Wade τον Ιούνιο.

Όταν η άμβλωση ήταν νόμιμη σε ολόκληρη τη χώρα, οι γιατροί σε όλες τις πολιτείες συνήθως προσφέρονταν να προκαλέσουν ή να εκτελέσουν μια χειρουργική επέμβαση για να τερματιστεί η εγκυμοσύνη όταν αντιμετώπιζαν ένα περιστατικό PPROM. Ειδικά πριν από την 20η εβδομάδα, ένα έμβρυο είναι εξαιρετικά απίθανο να επιβιώσει χωρίς αμνιακό υγρό.

Αλλά στις 18 πολιτείες όπου η άμβλωση απαγορεύεται πλέον, πολλά νοσοκομεία απορρίπτουν ασθενείς με PPROM, καθώς οι γιατροί και οι διαχειριστές φοβούνται τον νομικό κίνδυνο που θα μπορούσε να προκύψει με τη διακοπή ακόμη και μιας εγκυμοσύνης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευημερία της μητέρας.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024