Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακός δικαστής αναστέλλει την κυκλοφορία χαπιού για την άμβλωση

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακός δικαστής αναστέλλει την κυκλοφορία χαπιού για την άμβλωση

Ομοσπονδιακός δικαστής αναστέλλει την άδεια κυκλοφορίας χαπιού για την άμβλωση στις ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση διαφωνεί σθεναρά με την απόφασή του.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σήμερα ότι θ’ ασκήσει έφεση κατά της απόφασης ομοσπονδιακού δικαστή από το Τέξας για την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας – σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ – χαπιών μιφεπριστόνης (εικόνα, επάνω, από το Reuters/Caitlin Ochs) που χρησιμοποιούνται για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης.

«Διαφωνεί σθεναρά»

Η κυβέρνηση «διαφωνεί σθεναρά με την απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ, προαναγγέλλοντας την άσκηση έφεσης και καταγγέλλοντας την ετυμηγορία του δικαστή που «αντιβαίνει στην κρίση των ειδικών του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο οποίος έχει αποφανθεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια ότι η μιφεπριστόνη είναι ασφαλής και αποτελεσματική».

Η αναστολή της κυκλοφορίας χαπιών για την άμβλωση «απειλεί τα δικαιώματα των γυναικών» στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολίασε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Δέκα μήνες μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έδωσε σε κάθε αμερικανική πολιτεία το δικαίωμα να απαγορεύσει τις αμβλώσεις στο έδαφός της, ο συντηρητικός δικαστής Μάθιου Κασμέρικ εξέδωσε απόφαση για την απαγόρευση των χαπιών μιφεπριστόνης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κατόπιν προσφυγής πολέμιων των αμβλώσεων.

Δεν μπορεί ν’ ανασταλεί…

Παράλληλα, όμως, δικαστής στην Ουάσιγκτον έκρινε ότι η άδεια κυκλοφορίας των συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν μπορεί ν’ ανασταλεί σε τουλάχιστον 12 πολιτείες.

Ως εκ τούτου, εναπόκειται στο Ανώτατο Δικαστήριο – η σύνθεση του οποίου αναθεωρήθηκε από τον ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Η απόφαση του Κασμέρικ δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ για τουλάχιστον μια εβδομάδα, αφού ο δικαστής έδωσε περιθώριο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ν’ ασκήσει έφεση.

«Είναι ντροπή», τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood Αλέξις ΜακΓκιλ Τζόνσον. «Θα πρέπει όλοι να αισθανόμαστε εξοργισμένοι που ένας δικαστής απορρίπτει μονομερώς ιατρικά στοιχεία».

«Επικίνδυνο προηγούμενο»

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, επέκρινε την απόφαση «ενός ακτιβιστή δικαστή» η οποία «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

Ο Μάθιου Κασμέρικ ήταν σύμβουλος μιας συντηρητικής χριστιανικής οργάνωσης προτού διοριστεί ομοσπονδιακός δικαστής από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης έχουν προαναγγείλει ότι σε περίπτωση απαγόρευσης της μιφεπριστόνης, θα καταφύγουν σε σκευάσματα μισοπροστόλης για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης.

Η αποκλειστική χρήση σκευασμάτων μισοπροστόλης δεν θεωρείται πάντως εξίσου αποτελεσματική.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024