Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σόου Ερντογάν στην παραλαβή του αεροπλανοφόρου Anadolu – «Η ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχει γίνει πολύ σημαντική»

Σόου Ερντογάν στην παραλαβή του αεροπλανοφόρου Anadolu – «Η ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχει γίνει πολύ σημαντική»

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε μία Τουρκία πρωτοπόρο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησής του.

Σε προεκλογικές «φιέστες» επιδίδεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου, θέλοντας να αυξήσει κάπως τα ποσοστά του.

Έτσι μετά τα δημοσιεύματα τουρκοκυπριακών μέσων πως ετοιμάζει σόου σε εγκαίνια ημιτελούς αεροδρομίου στα κατεχόμενα στις 18 Απριλίου, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην τελετή παράδοσης του πρώτου αεροπλανοφόρου της χώρας του TCG ANADOLU, όπου έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησής του για τα επιτεύγματά της στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

«Αυτό το πλοίο το βλέπουμε και ως σύμβολο που θα ενισχύσει τη θέση μας ως ηγέτιδα δύναμη της περιοχής και ως χώρα που έχει λόγο στον κόσμο στο πλαίσιο του Αιώνα της Τουρκίας», είπε αρχικά ο Ερντογάν στην τελετή που έγινε τη Δευτέρα 10 Απριλίου.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε κι στις τρεις φρεγάτες κλάσης Ιstif που αναπτύσσει η Τουρκία λέγοντας πως «θα σαλπάρουν για τη Γαλάζια Πατρίδα».

«Η ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχει γίνει πολύ σημαντική στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Αυτό κρύβεται πίσω από τις προσπάθειες μας για να έχει η χώρα μας έναν πιο δυνατό και αποτρεπτικό στόλο. Θα το πετύχουμε; Μην ανησυχείτε θα το πετύχουμε», είπε ακόμα ο Ερντογάν και άρχισε να πλέκει το εγκώμιο της κυβέρνησής του, θέλοντας να παρουσιάσει μία Τουρκία πρωτοπόρο στον τομέα των αμυντικών συστημάτων και της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στις δυνατότητες  του TCG ANADOLU, σημειώνοντας πως «είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο στο πεδίο του, στο οποίο μπορούν να προσγειωθούν, τα μεγαλύτερα και τα πιο βαριά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», όπως τα drone Bayraktar  και  Kızılelma της Τουρκίας.

«Θα μπορούμε εύκολα να μεταφέρουμε δυνάμεις  σε περιοχές κρίσεων όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος»

Επίσης ανέφερε ότι χάρη στο αεροπλανοφόρο η Τουρκία «θα μπορεί εύκολα να αναπτύσσει δυνάμεις μεγέθους μεραρχίας σε περιοχές κρίσεων όπως το Αιγαίο, η Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται η υποστήριξη από κάποια βάση».

Όσον άφορα τις φρεγάτες δήλωσε ότι ο στόχος της ταυτόχρονης παραγωγής σε ιδιωτικό ναυπηγείο και η αποστολή τους στο Πολεμικό Ναυτικό μέσα σε μία περίοδο σχεδόν 36 μηνών «είναι ένα πρότζεκτ που ανάλογό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο».

Έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησής του

«Δεν ήταν εύκολο για την αμυντική μας βιομηχανία να γίνει το ανερχόμενο αστέρι μίας ενισχυμένης Τουρκίας. Όταν ήρθαμε στην εξουσία, διαπιστώσαμε ότι ισχυρή διπλωματία στο πεδίο και στο τραπέζι γίνεται μόνο με μία δυνατή αμυντική βιομηχανία. Με αυτό το σκεπτικό θέσαμε τον στόχο μίας εντελώς ανεξάρτητης αμυντικής βιομηχανίας», υπογράμμισε ο Ερντογάν σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Με τις αποφάσεις που πήραμε τον Μάιο του 2004 στην Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας ξεκινήσαμε την εποχή των εγχώριων και εθνικών σχεδίων αμυντικής βιομηχανίας μειώνοντας τις προμήθειες από το εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως μετά από αυτή την απόφαση τα έργα της αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκαν από 62 σε 750 και οι εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας από 56 σε 2.700.

«Όταν ήρθαμε στην εξουσία υπήρχαν έργα αμυντικής βιομηχανίας που ήταν σε εξέλιξη κόστιζαν περίπου 5.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα το νούμερο αυτό έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Πλέον με τα έργα που δημοπρατούνται αυξάνουμε τον προϋπολογισμό για την αμυντική βιομηχανία σε 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η επέκταση θα φέρει σημαντική πρόοδο σε όλους τους τομείς. Από τον αριθμό των εταιρειών μέχρι τις εξαγωγές», είπε ακόμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε να πλέκει το εγκώμιο του αμυντικού τομέα της Τουρκίας, σημειώνοντας πως χάρη στη σκληρή δουλειά η Τουρκία πλέον δεν εξαρτάται από τις εισαγωγές οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό.

«Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που σχετίζεται με την έρευνα και την εξέλιξη στην αμυντική βιομηχανία έχει αυξηθεί από τα 49 εκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 1.5 δισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο αποτελεί ένα σημάδι. Το γεγονός ότι οι εξαγωγές του τομέα έχουν φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 4.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι επίσης ένα σημάδι αυτού. Χάρη στη στάση και στην αποφασιστικότητα των εταιρειών και της αμυντικής μας βιομηχανίας έχουμε ελαττώσει την εξάρτησή μας από ξένους», είπε ακόμα ο Ερντογάν.

«Θα πετύχουμε την οικοδόμηση του Αιώνα της Τουρκίας προχωρώντας μπροστά»

Όπως σημείωσε αυτό είναι ένα επίτευγμα η σημασία αυτού θα το αντιληφθούν καλύτερα στο μέλλον και δήλωσε ευτυχής που τα όπλα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας που υπάρχουν σε καταλόγους φίλιων χωρών.

Ο Ερντογάν συνέχισε να αναφέρεται στα επιτεύγματα της αμυντικής βιομηχανίας όπως το πλοίο του πολεμικού ναυτικού DERYA που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του τουρκικού στόλου, το υποβρύχιο Piri Reis και στην πρώτη φρεγάτα κλάσης Ιstif, την ISTANBUL που θα ξεκινήσει να επιχειρεί φέτος και σημείωσε ότι ετοιμάζει πρότζεκτ και για την ενίσχυση της αεράμυνας στην Τουρκία ώστε η αεροπορία της χώρας να φτάσει στην κορυφή και προανήγγειλε καλά νέα σύντομα.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον αριθμό τέτοιων πρότζεκτ με στόχο να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας στη διεθνή αρένα. Θα πετύχουμε την οικοδόμηση του Αιώνα της Τουρκίας προχωρώντας μπροστά στο δρόμο που χαράξαμε στην αμυντική βιομηχανία», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024