Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταθακόπουλος για τουρκικές εκλογές: Όποιος και να γίνει πρόεδρος, θα επιστρέψει η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας - Η πρόβλεψή του για τον νικητή

Σταθακόπουλος για τουρκικές εκλογές: Όποιος και να γίνει πρόεδρος, θα επιστρέψει η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας – Η πρόβλεψή του για τον νικητή

Ο Ερντογάν φαίνεται να «μαζεύει» τις απώλειες που του προκάλεσε το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι σεισμοί στην Τουρκία

Την εκτίμηση ότι μετά τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου, ανεξαρτήτως του ποιος θα γίνει πρόεδρος, η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά θα επιστρέψει, εξέφρασε ο  Οθωμανογόλος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Ο ίδιος, επικαλέστηκε τις δημοσκοπήσεις και προέβλεψε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει στις εκλογές, καθώς φαίνεται να «μαζεύει» τις απώλειες που του προκάλεσε το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι σεισμοί.

«Νικητής ο Ερντογάν με 49-51%» – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σταθακόπουλος, εκτίμησε πως ο Ερντογάν θα κερδίσει με ποσοστό 51% ή 49% καθώς όπως επισήμανε σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση φαίνεται να «μαζεύει» τις απώλειες που του προκάλεσε το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι σεισμοί, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει και το μικρό κόμμα του Μουχαρέμ Ιντζέ, για το οποίο είναι κοινή εκτίμηση ότι αντλεί από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του Κιλιτσντάρογλου.

«Αυτό είναι το κλίμα στην Τουρκία, ότι τελικά ο Ερντογάν μπορεί και να τα καταφέρει παρά το δυσμενές κλίμα που έχει εις βάρος του» μετέδωσε και ο ανταποκριτής της κρατικής τηλεόρασης στην Κωνσταντινούπολη Γιάννης Μανδαλίδης.

Προηγείται μεν στην τελευταία δημοσκόπηση της Mertopoll ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά προηγείται με βραχεία κεφαλή με μια διαφορά του 1,5% και συγκεκριμένα 42,6% είναι το ποσοστό που δίνει η δημοσκόπηση στον Κιλιτσντάρογλου έναντι 41,1% του κυρίου Ερντογάν.

Ο ίδιος πάντως είναι συνεχώς στους δρόμους, διοργανώνει συνεχώς συγκεντρώσεις, εγκαινίασε μέσα στο Σαββατοκύριακο μια νέα γραμμή του μετρό στην Κωνσταντινούπολη. Χθες ήταν στο Παντείχι και υποσχέθηκε κοινωνικές κατοικίες. Σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό παραλαμβάνει το λεγόμενο μίνι αεροπλανοφόρο», το οποίο, ο φιλοκυβερνητικός τύπος, παρουσιάζει ως φρουρό της γαλάζιας πατρίδας».

«Μέχρι τέλος του χρόνου το μορατόριουμ – Θα επιστρέψει η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας»

Σχετικά με την αλλαγή της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας, ο κ. Σταθακόπουλος,ανέφερε σύμφωνα με την ertnews.gr. ότι «είμαστε πάντοτε καλοπροαίρετοι. Έχουμε καλή πίστη, όμως δεν έχουμε δει κινήσεις από την άλλη πλευρά και κρατάμε πάντοτε πάρα πολύ μικρό καλάθι. Τι σημαίνει αυτό. Ότι δεν έχει αρθεί το casus belli ούτε προβλέπεται να αρθεί. Δεν έχουμε ακούσει δηλώσεις για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και για όλα αυτά τα οποία αμφισβητεί αναφορικά με την Ελλάδα. Το ότι θα παραταθεί το μορατόριουμ νομίζω ότι το αναμέναμε όσοι ασχολούμαστε, έστω και μετά το πέρας του καλοκαιριού θα πάει μέχρι το Σεπτέμβρη».

Ο ίδιος πιθανολόγησε ότι «επειδή έχουν να γιορτάσουν 29 Οκτωβρίου του- 23 τα 100 χρόνια Τουρκικής Δημοκρατίας, θα πάρει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου αυτό μορατόριουμ αλλά νομίζω ότι όποιος και αν είναι πρόεδρος η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στα θέματα τα δικά μας θα επιστρέψει.

Η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της όχι περιφερειακή δύναμη αλλά κεντρική δύναμη πλέον. Ότι μπορεί να συγκεντρωθούν μικρότερες δυνάμεις γύρω από αυτή ως κεντρικό πυλώνα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλες οι κινήσεις που κάνει γεωπολιτικές ευρύτερα, με οικονομία, με ενέργεια, με θέματα στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή και όπως μπορεί να παίζει και στα δύο ταμπλό. Η Τουρκία συχνά μας λέει «κοιτάξτε να μαθαίνετε πώς γίνεται να πατάς σε δύο βάρκες»», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε (vid)

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024