Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Η πιο δύσκολη στιγμή για τον Νίκο Δένδια

Ελληνοτουρκικά: Η πιο δύσκολη στιγμή για τον Νίκο Δένδια

O Νίκος Δένδιας αποκάλυψε την στιγμή που ήταν η πιο δύσκολη για εκείνον στα ελληνοτουρκικά.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη συνολική πρόοδο  που έχει γίνει στην ελληνική διπλωματία και την εξωτερική πολιτική, με τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας – προφανώς – να μονοπωλούν τη συζήτηση. Ο κ. Δένδιας ανάμεσα στα όσα ανέφερε για την πρόοδο που έχει γίνει στα Ελληνοτουρκικά μετά τον φονικό σεισμό .

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ανέφερε  την πιο δύσκολη στιγμή για τον ίδιο και τον κ. Τσαβούσογλου, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Είναι φίλος μου ο Τσαβούσογλου. Τον γνωρίζω 17 χρόνια. Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, μου τα έλεγε, του τα έλεγα αλλά στο τέλος έλεγε «ο Δένδιας είναι φίλος μου».

«Η μεγάλη δυσκολία ήρθε όταν…»

«Έχω την άνεση να τον καλέσω στο κινητό του τηλέφωνο για να μιλήσουμε. Η μεγάλη δυσκολία ήρθε όταν ο πρόεδρος Ερντογάν απαγόρευσε κάθε επαφή, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Εκεί διακόπηκε η πάγια αίσθηση που είχα ότι με ένα τηλεφώνημα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το τυχαίο», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, απάντησε: «Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, επίσης όμως προσεκτικοί και όχι αφελείς. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Διατηρώ την ελπίδα ότι όχι μόνο λόγω της φυσικής καταστροφής, ξεχωρίζω το ανθρωπιστικό από το πολιτικό, έχω την αίσθηση πως τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο χωρών συγκλίνουν. Αν έχει καταλήξει και η Τουρκία στο ίδιο συμπέρασμα θα είναι θετικό.

«Εμείς έχουμε θέσει ως προϋπόθεση διαλόγου»

Αν αυτό το κλίμα συνεχίσει και εμβαθύνει, θα φανεί αμέσως μετά τις εκλογές των δύο χωρών. Πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία, είναι πιθανό και καθόλου βέβαιο, να έχει δει η Τουρκία τα γεωπολιτικά της συμφέροντα με διαφορετικό μάτι. Εμείς έχουμε θέσει ως προϋπόθεση διαλόγου τα ήρεμα νερά, όχι απειλές. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Οι βασικές μας γραμμές είναι σταθερές, Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτά δεν αλλάζουν».

«Είναι λάθος η Ελλάδα να μην τείνει χείρα ανάλογη με αυτή που αυτή τη στιγμή τείνει η Τουρκία. Είναι εγκληματικό να το αγνοήσουμε. Από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε διεθνής παράγοντας θα πει «τι άλλο περιμένεις; Εσύ δεν ήθελες να μην σε απειλούν και να μην σε προκαλούν;»», εξήγησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Δείτε το βίντεο

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024