Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΛΟΑΤΚΙ+: Ανησυχητική μελέτη - Αύξηση βίας ανάμεσα στα queer ζευγάρια εν μέσω πανδημίας

ΛΟΑΤΚΙ+: Ανησυχητική μελέτη – Αύξηση βίας ανάμεσα στα queer ζευγάρια εν μέσω πανδημίας

Τι αποκάλυψε μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers διαπίστωσε μια αύξηση στη συχνότητα βίας μεταξύ των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μετά την έναρξη της πανδημίας του κοροναϊού.

Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς και queer άνθρωποι που βίωσαν βία από τον/την σύντροφο στην τρέχουσα σχέση τους πριν από την πανδημία είχαν αύξηση στη συχνότητα θυματοποίησης μετά την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη Rutgers.

Ενώ οι εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι κρίσεις και οι πανδημίες αυξάνουν τη συχνότητα των κινδύνων για την υγεία και της βίας μεταξύ των συντρόφων, λίγες μελέτες έχουν λάβει υπόψη τις αποχρώσεις των κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, όπως τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά και η ψυχική υγεία, εξηγώντας την αύξηση της βίας από τους συντρόφους σε περιόδους κρίσης.

«Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα προγράμματα για τη βία μεταξύ συντρόφων επικεντρώνονται σε ζευγάρια του αντίθετου φύλου και σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια», δήλωσε ο Perry N. Halkitis, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Rutgers και συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, τα ζευγάρια του ίδιου φύλου διαφέρουν ως προς τη δυναμική των συντρόφων, και επομένως οι παρεμβάσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν ένα στα πέντε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βίας από στενό σύντροφο στην τρέχουσα ρομαντική ή σεξουαλική του σχέση, η οποία αυξήθηκε μετά την έναρξη της πανδημίας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αύξηση της συχνότητας βίας από στενούς συντρόφους και ότι η βία από τους οικείους συντρόφους συσχετίστηκε με καταθλιπτικά συμπτώματα.

Στο στόχαστρο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έπεσαν συχνότερα θύματα βίας εντός του 2022.

Συγκεκριμένα, σε 38 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI+ άτομα, σε 33 μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή/και χρώματος, σε έναν Έλληνα πολίτη λόγω εθνοτικής καταγωγής (Ρομά) και σε 2 περιστατικά στοχοποιήθηκαν χώροι θρησκείας.

Σε κάποια περιστατικά τα θύματα δέχτηκαν επίθεση για περισσότερους από έναν λόγους, όπως το ότι ήταν πρόσφυγες και ΛΟΑΤΚΙ+ (πολλαπλή ευαλωτότητα). Είκοσι δύο δήλωσαν πως έχουν υποστεί ξανά ρατσιστική βία, σε 39 περιστατικά οι θύτες ήταν περισσότεροι από ένας, ενώ σε 29 ο δράστης ήταν μόνος του.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024