Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντιπαράθεση Χατζηδάκη, Αχτσιόγλου, Σκανδαλίδη - Κόμμα Κασιδιάρη και ακρίβεια στο επίκεντρο

Αντιπαράθεση Χατζηδάκη, Αχτσιόγλου, Σκανδαλίδη – Κόμμα Κασιδιάρη και ακρίβεια στο επίκεντρο

Πολιτική αντιπαράθεση στην πορεία προς τις κάλπες

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη αλλά και για τα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας.

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για τις τιμές στο αρνί που όπως δηλώνουν καταναλωτές και κρεοπώλες, φέτος θα είναι πολύ πιο ακριβές.

«Πρώτα πρέπει να δούμε πόσο θα πάνε οι τιμές καθώς τώρα διαμορφώνονται. Το υπουργείο έχει κάνει μία εκτίμηση πως θα κινηθεί γύρω στα 10 ευρώ και δεν θα έχει διαφορά από πέρσι. Η ακρίβεια δεν προέκυψε ξαφνικά γιατί είχαμε παγκοσμίως μία κρίση με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όλα αυτά επηρέασαν την Ελλάδα. Παλαιότερα δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο», είπε αρχικά.

«Για παράδειγμα ο πληθωρισμός με την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν χαμηλός και υπουργός ήταν και πάλι ο κ., Σταϊκούρας. Σήμερα, είμαστε έκτοι από τέλος στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός τροφίμων συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης είναι χαμηλός. Η εκτίμηση των ειδικών είναι πως είναι θέμα μηνών να αποκλιμακωθεί αυτή η κατάσταση ανεξαρτήτως κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, λειτουργούν καρτέλ στην αγορά ενέργειας»

Η κ. Έφη Αχτσιόγλου είπε πως ζούμε τη συνέπεια μιας εξελικτικής κατάστασης της αύξησης των τιμών και πως κανείς δεν αμφιβάλει ότι η κρίση είναι διεθνής αλλά εάν η κυβέρνηση κατάφερε να βοηθήσει ή την έκανε χειρότερη.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι προφανές πως λειτουργούν καρτέλ στην αγορά ενέργειας. Η κυβέρνηση άφησε την κατάσταση να εξελίσσεται και να υπάρχει αισχροκέρδεια και στα σούπες μάρκετ. Αυτό που έκανε είναι να επιδοτεί, αφαιρώντας από τους πολίτες εισόδημα δια του ΦΠΑ και να τροφοδοτεί αυτόν τον φαύλο κύκλο. Γι’ αυτό το εισόδημα δεν φτάνει στον πολίτη ενώ οι μεγαλοεταιρίες πλουτίζουν. Το 2022, 13 επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο σημείωσαν ρεκόρ κερδοφορίας της τελευταίας 20ετίας. Κυρίως, ενεργειακές».

Αναφορικά με τη ρύθμιση των χρεών, η κ. Αχτσιόγλου  είπε πως η πρόταση που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη και αναγκαία.

«Το να υπάρχει εξαναγκασμός στις τράπεζες για ρύθμιση χρεών φυσικών προσώπων επιτρέπεται απολύτως από την ΕΕ. Ο εξαναγκαστικός μηχανισμός σημαίνει πως η ρύθμιση που θα παράγεται από την πλατφόρμα, θα δεσμεύει και την τράπεζα και τον πολίτη. Αυτός είναι ο λόγος  που δεν ρυθμίζονται σήμερα τα δάνεια γιατί δεν υπάρχει αναγκαστικότητα. Έτσι, ο πολίτης θα μπορεί να απευθυνθεί και στα δικαστήρια».

«Η κυβέρνηση απέτυχε στο να κάνει μία ανακατανομή του πλούτου»

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε πως στα λόγια, το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά σε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο τέλος του 2021, είχε έρθει ο πληθωρισμός, και ο κ. Σταϊκούρας έλεγε πως μέχρι τον Μάιο θα έχει τιθασευτεί και έφερε έναν προϋπολογισμό που δεν εφαρμόστηκε διότι τον διέψευσαν οι εξελίξεις. Το ίδιο έγινε και το 2022. Τώρα ακούω τον κ. Χατζηδάκη να λέει το ίδιο. Δεν ξέρω εάν θα τιθασευτεί αλλά θα έπρεπε να αντιμετωπίσει θεσμικά το πρόβλημα και να λάβει μέτρα. Η μείωση του ΦΠΑ είναι ένα από αυτά. Ο κ. Μητσοτάκης λέει πως έχει κάνει βήματα για την ακρίβεια. Ας μην παρουσιάζουμε μία κατάσταση ευημερίας. Η κυβέρνηση απέτυχε στο να κάνει μία ανακατανομή του πλούτου για να ζήσουν καλύτερα τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Με βάση αυτό, έχουμε προτάσεις που τις έχουμε προτείνει».

«Να στηρίξει η αντιπολίτευση την κυβερνητική παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη»

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης απάντησε σε σχέση με το εάν η οικονομία πάει καλύτερα, πως από το 2019 η Ελλάδα έχει ανέβει πολύ ενώ αναφέρθηκε και στο κόμμα Κασιδιάρη.

«Σε σχέση με τον πληθωρισμό, αυτός έχει πέσει και θα πέσει και άλλο. Ο κ. Τσίπρας έλεγε στη Βουλή πως η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι απαραίτητη. Ο ίδιος άνθρωπος λέει τώρα τα αντίθετα. Αναφορικά με το κόμμα Κασιδιάρη, υπήρξε παρέμβαση για το να μείνουν εκτός Βουλής εγκληματικές οργανώσεις, προέκυψε όλη αυτή η φημολογία για τον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έρχεται η κυβέρνηση με την απόφαση να θωρακίσει τη ρύθμιση  με το να μη ληφθεί η απόφαση από λίγους βουλευτές αλλά από την Ολομέλεια. Αυτή είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης και περιμένουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τη στηρίξουν».

«Μία καταχρεωμένη κοινωνία, δεν λύνεται με έναν περιφερόμενο υπουργό»

Η κ. Έφη Αχτσιόγλου απάντησε πως η κυβέρνηση έλεγε πως πήρε σωστή ρύθμιση και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε επίμονη κριτική για το ότι δεν θα είχε αποτέλεσμα, και πρότεινε εναλλακτικές και μία ρύθμιση με ποινικό σκέλος και επέμενε πως ήθελαν τη Χρυσή Αυγή.

«Εδώ υπάρχει μία μεγάλη ανευθυνότητα, μία μη συνεννόηση και δεν έχω καταλάβει εάν η κυβέρνηση είναι ανίκανη να φέρει ένα σωστό αποτέλεσμα ή δεν θέλει. Κάναμε και προτάσεις και ρύθμιση και αρνηθήκατε».

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε για το κόμμα Κασιδιάρη, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα μία θετική στάση απέναντι στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης και βοήθησαν για την αρχική πρόταση.

«Σήμερα αναγκάζεται να φέρει αυτήν την τροπολογία. Εμείς θα την ψηφίζουμε διότι είναι μείζον θέμα. Όσο αφορά τα δάνεια, η ζοφερή πραγματικότητα, με μία καταχρεωμένη κοινωνία, δεν λύνεται με έναν περιφερόμενο υπουργό που κάθε μέρα κάνει προσπάθεια να μας πείσει πως οι τιμές είναι φθηνές».

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης απάντησε πως η οικονομία δεν έχει φτάσει εκεί που είναι η Γερμανία αλλά έχει ανέβει πολλά σκαλιά σε σχέση με το 2019.

Δείτε όλα όσα είπαν

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024