Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Τα κονδύλια για τους πρόσφυγες προκαλούν πολιτικές αναταράξεις

Γερμανία: Τα κονδύλια για τους πρόσφυγες προκαλούν πολιτικές αναταράξεις

Η κατανομή των κονδυλίων για τους πρόσφυγες προκαλεί πολιτικές αναταράξεις στη Γερμανία ανάμεσα σε στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών.

Το ότι η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Lisi Niesner) επιτίμησε τα αιτήματα κρατιδιακών και τοπικών αρχών να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για ν’ αντιμετωπιστεί η αύξηση των προσφύγων είναι «ακατανόητο», αν όχι «μοιραίο», έκρινε χθες Πέμπτη ο Χέντρικ Βουστ, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Πολιτικές διαστάσεις

Η διένεξη έχει αναμφίβολα πολιτικές διαστάσεις. Η κυρία Φέζερ είναι στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του μείζονος κόμματος της κυβέρνησης συνασπισμού, ο κ. Βουστ ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Ο κ. Βουστ, αντιπρόεδρος της διάσκεψης των επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων, υπογράμμισε πως η αυτοδιοίκηση κάνει εξαιρετική δουλειά στην υποδοχή, την ενσωμάτωση, τη μόρφωση και τη φροντίδα των προσφύγων.

Ωστόσο, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ξεκάθαρα τη δική της ευθύνη, ειδικά ως προς την κατανομή του κόστους», συνέχισε.

«Εμείς, τα ομόσπονδα κρατίδια συμφωνούμε, ανεξαρτήτως κομματικών γραμμών, τα κόστη για τους πρόσφυγες να μοιράζονται δίκαια ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση κι εμάς».

«Αλλόκοτες»

Η κυρία Φέζερ επέκρινε τις εκκλήσεις των τοπικών αρχών να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για τους πρόσφυγες, επιχειρηματολογώντας πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσφέρει ήδη επαρκή χρηματοδότηση.

«Βρίσκω παράξενο το ότι από τώρα – στις αρχές Απριλίου – κόσμος λέει ήδη πως τα χρήματα για φέτος δεν αρκούν», δήλωσε η κυρία Φέζερ στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke.

Το Βερολίνο, διαβεβαίωσε, διαθέτει «πολλά» για τους πρόσφυγες, κάνοντας λόγο για 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Επιπλέον, αναλάβαμε τα επιδόματα για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία», συνέχισε, συμπληρώνοντας πως το Βερολίνο υποσχέθηκε στα ομόσπονδα κρατίδια και στους δήμους επιπλέον χρηματοδότηση 2,75 δισ. ευρώ.

Κατά τον κ. Βουστ, οι δηλώσεις της υπουργού είναι «αλλόκοτες». Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλύπτει το 16% του κόστους φιλοξενίας των προσφύγων, ενώ το 2016 κάλυπτε το διπλάσιο. «Δεν γίνεται να συνεχίσουν να είναι έτσι τα πράγματα», επέμεινε.

«Οριο στην ανθρωπιά»

Η κυρία Φέζερ στάθηκε στο ότι το 80% των προσφύγων που υποδέχθηκε το τελευταίο διάστημα η Γερμανία προέρχεται από την Ουκρανία, όπου μαίνεται πόλεμος από τον Φεβρουάριο του 2022, στο ότι το ζήτημα δεν μπορεί να συζητείται απλώς από τη σκοπιά των δαπανών, «δεν γίνεται να τεθεί όριο στην ανθρωπιά».

Η κατανομή του κόστους φιλοξενίας των προσφύγων αναμένεται να κυριαρχήσει κατά τη διάρκεια διάσκεψης ομοσπονδιακών και τοπικών αξιωματούχων τη 10η Μαΐου. Για τον κ. Βουστ, στις συνομιλίες αυτές «πρέπει επιτέλους να υπάρξουν αποτελέσματα».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Συγκλονιστικό βίντεο: Η θρυλική πορεία του Ολυμπιακού έως τους «4» (vid)

Απολαύστε το βίντεο με την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τα ημιτελικά του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024