Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Τουρκία: Στα άκρα ο πόλεμος Ερντογάν και αντιπολίτευσης

Εκλογές στην Τουρκία: Στα άκρα ο πόλεμος Ερντογάν και αντιπολίτευσης

Τεταμένες είναι οι σχέσεις στην Τουρκία, όσο η χώρα πλησιάζει προς τις εκλογές με τα επεισόδια να δίνουν και να παίρνουν.

Οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν με τον Ερντογάν να είναι σε μειονετική θέση για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα. Ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει τέσσερις υποψήφιους, εκ των οποίων ο ένας έχει στο πλευρό του σύσσωμη την αντιπολίτευση, για τον προεδρικό θώκο. Με τις εκλογές πλέον να είναι σχεδόν ένα μήνα μακριά, το κλίμα συνεχώς πολώνεται, ειδικά μετά τις δύο ένοπλες επιθέσεις, στο ρεπουμπλικανικό λαϊκο κόμμα και στο Καλό Κόμμα.

Ενδεικτικό της πόλωσης του πολιτικού κλίματος είναι ότι, τόσο ο Κιλιτσντάρογλου, όσο και η Μεράλ Ακσενέρ θεωρούν πως αυτά τα περιστατικά με τους πυροβολισμούς έχουν γίνει σκόπιμα και όχι τυχαία. Από την άλλη, ο Ερντογάν προσπαθεί να αποδείξει πώς ο ιδιος δεν βρίσκεται πίσω από τέτοια βίαια περιστατικά.

Μία άνευρη προεκλογική περίοδος

Παρά τα επεισόδια και την προσπάθεια του Ερντογάν να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται εκείνος, γενικά η προεκλογική περίοδος είναι άνευρη. Ο λόγος είναι ότι αντί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα, ασχολούνται με κινήσεις εντυπωσιασμού και ψυχολογικού πολέμου.

Ακόμη, καταναλώνουν υπερβολικό χρόνο για να παίξουν με το ηθικό στοιχείο, το ποιος είναι ηθικός, ποιος συνεργάζεται με τρομοκράτες, ποιος συνεργάζεται με τρομοκράτες και εν γένει ποιος είναι κακός και ικανός πολιτικός για να διοικήσει τη χώρα.

Ποιες κοινωνικές ομάδες θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα

Ο ειδικός ερευνητής δημοσκοπήσεων, Ερμάν Μπακιρτζί, έδωσε μία συνέντευξη στο Bianet. O κ. Μπακιρτζί αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου των κοινωνικών ομάδων, όπως οι νέοι και οι νοικοκυρές, αλλά και αν τελικά οι φονικοί σεισμοί θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Στην αρχή, ο Μπακιρτζί μίλησε για τον ρόλο του κόμματος Πατρίδα και πως ο ηγέτης του Ιντζέ προσεγγίζει τους νέους ψηφοφόρους. Ο ειδικός αναφέρει πως το κόμμα καλύπτει το κενό που έχει δημιουργηθεί για τους νέους ψηφοφόρους. Ένας στους 10 ανθρώπους που μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές είναι νέος ψηφοφόρος. Έχουμε περισσότερους από έξι εκατομμύρια ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Άνθρωποι ηλικίας 18-22 ετών. Ξανά ένας στους τρεις ψηφοφόρους είναι ηλικίας 18-32 ετών.

Ακόμα ο Μπακιρτζί απάντησε αν υπάρχει κάποια ομάδα ή πολιτικό κόμμα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές εκτός από τους νέους, είναι οι νοικοκυρές. Η επαγγελματική ομάδα που ο Ερντογάν και το AKP είναι οι πιο ισχυροί είναι οι νοικοκυρές και η αντιπολίτευση δεν ήταν αρκετά ικανή ώστε να αγγίξει αυτή την ομάδα. Φυσικά οι ψήφοι του AKP από τις νοικοκυρές έχουν μειωθεί ωστόσο αυτή είναι η ομάδα που είναι πιο δυνατό».

Το αφήγημα του Ερντογάν για την επίθεση στα γραφεία του Καλού κόμματος

Η κυβέρνηση αποδίδει τους πυροβολισμούς σε έναν φύλακα ενός εργοταξίου που βρίσκεται απέναντι από τα γραφεία του κόμματος της Ακσενέρ και ο οποίος κυνηγούσε κλέφτες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, «Οι άνδρες της Διεύθυνσης Ασφάλειας που έφτασαν στα γραφεία της Προεδρίας του Καλού Κόμματος (İYİ Parti), ανέφεραν ότι πυροβολισμοί χτυπήσαν το κτίριο περίπου στις 11:00. Οι κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο έδειξαν ότι χτυπήθηκε το κτίριο της Προεδρίας και το εμπορικό κέντρο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση διαπιστώθηκε ότι «η προέλευση των πυροβολισμών ήταν η απέναντι οικοδομή. Ο φύλακας της οικοδομής υποστήριξε πως έριξε 7-8 σφαίρες με το όπλο για το οποίο είχε νόμιμη άδεια και συνελήφθη, ενώ κατασχέθηκε το όπλο και τα φυσίγγια. Όπως υποστήριξε τρεις ύποπτοι προσπάθησαν να κλέψουν και έφυγαν από το σημείο. Οι δύο σεκιουριτι των γραφείων του Καλού Κόμματος υποστήριξαν πως «δεν άκουσαν πυροβολισμό». Η έρευνα για το συμβάν συνεχίζεται».

Ένοπλη επίθεση σε τοπικά γραφεία του Κιλιτσντάρογλου

Επίθεση δέχτηκε το περιφερειακό κεντρικό γραφείο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην Κωνσταντινούπολη.

Την είδηση έκανε γνωστή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της η επικεφαλής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη Τζανάν Καφταντζίογλου.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή της αναφέρει:

«Γύρω στις 05:00 της 06.04.2023 (σήμερα), έλαβε χώρα μια ένοπλη επίθεση κατά της επαρχιακής μας προεδρίας του CHP στην Κωνσταντινούπολη, που βρίσκεται στην τοποθεσία Seyrantepe της εθνικής οδού TEM.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αστυνομικού που εφημερεύει στο κτήριο και της ιδιωτικής φύλακα στην περιοχή που βρίσκεται το κτήριο, στο περιστατικό σημειώθηκαν 6-7 πυροβολισμοί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο σημείο δεν βρέθηκε η σφαίρα ωστόσο, εντοπίστηκαν κενά φυσίγγια» Η εισαγγελική έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται. Περαιτέρω πρόοδος θα κοινοποιηθεί στη συνέχεια».

Η επίθεση στα γραφεία της Ακσενέρ

Όταν τα γραφεία του Καλού Κόμματος, της Μεράλ Ακσενέρ έγιναν στόχος αγνώστων, εκείνη ξεκίνησε ένα νέο γύρο πολιτικής επίθεσης στον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σφαίρα από το όπλο του δράστη ή των δραστών, χτύπησε το παράθυρο του κτηρίου του κόμματος. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως ήταν λογικό, ο πολιτικός κόσμος της τουρκικής αντιπολίτευσης καταδίκασε το γεγονός, καθώς νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστή η σφοδρή αντιπαράθεση που είχε η επικεφαλής του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή ένα νοσοκομείο που δεν χτίστηκε ποτέ.

Η ίδια στο tweet της εξαπολύει επίθεση κατά του Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας: «Στην εποχή της εξουσίας σας. Όλες οι επιθέσεις στο σπίτι μου και στους συναδέλφους μου έμειναν ατιμώρητες Την επίθεση καταδίκασε και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αναπαράγοντας τη φωτογραφία και γράφοντας: «Καταδικάζω την ένοπλη επίθεση στην τοπική οργάνωση Κωνσταντινούπολης του Καλού Κόμματος. Μεταφέροντας τις καλύτερες ευχές μου στους φίλους μας, υπογραμμίζω την προσδοκία μας οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024