Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκτός ορφανοτροφείου το κορίτσι που είχε κάνει την αντιπολεμική ζωγραφιά - Το πήρε η μητέρα του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκτός ορφανοτροφείου το κορίτσι που είχε κάνει την αντιπολεμική ζωγραφιά – Το πήρε η μητέρα του

Ο πατέρας της 13χρονης Μάσα έχει καταδικαστεί για δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το κορίτσι, που είχε σταλεί σε ορφανοτροφείο αφού ζωγράφισε μια αντιπολεμική ζωγραφιά και ο πατέρας του καταδικάσθηκε για δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων, βγήκε από το ίδρυμα, από το οποίο το παρέλαβε η μητέρα του, η οποία δεν ζει με την οικογένεια εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια.

Η Ρωσία θέσπισε αυστηρές τιμωρίες για δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία – νόμους βάσει των οποίων έχουν καταδικασθεί διαφωνούντες, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, μουσικοί, ακόμη και ηθοποιοί.

Ώρες πριν αρχίσει ακροαματική συνεδρίαση δικαστηρίου για τα γονικά δικαιώματα του πατέρα του παιδιού, η επίτροπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών δήλωσε πως μίλησε με τη μητέρα του κοριτσιού, η οποία το παρέλαβε από την κοινωνική πρόνοια.

Ο πατέρας του, ο Αλεξέι Μοσκαλιόφ, επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας, καταδικάσθηκε για δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών, με αποτέλεσμα η κόρη του Μαρία ή Μάσα, όπως είναι το υποκοριστικό της, να βρεθεί στα χέρια του κράτους, καθώς η μητέρα της δεν ζει εδώ και χρόνια με την οικογένεια και, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Ρόιτερς, είχε χάσει κάθε επαφή με την κόρη της.

Η Επίτροπος για τα Δικαιώματα των Παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα δήλωσε πως μίλησε με το κορίτσι και με τη μητέρα του, την Όλγα.

«Η Μάσα δεν ήθελε αρχικά να πάει στη μητέρα της και η γνώμη της απαιτείται από το νόμο να ληφθεί υπόψη. Τώρα η θέση της άλλαξε – μου το είπε η ίδια στο τηλέφωνο», δήλωσε η Λβόβα-Μπέλοβα.

«Η Όλγα πήρε ήδη την Μάσα από το κέντρο κοινωνικής πρόνοιας», δήλωσε η επίτροπος. «Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά για τη μαμά και την κόρη».

Η Λβόβα-Μπέλοβα δημοσιοποίησε μια φωτογραφία του κοριτσιού και της μητέρας του να κάθονται σ’ ένα κρεβάτι και να κοιτάζονται στα μάτια. Και οι δύο χαμογελούν.

«Χαίρομαι επειδή άρχισε η επανένωση της κόρης και της μητέρας», πρόσθεσε η Λβόβα-Μπέλοβα.

Δεν έγινε αμέσως σαφές γιατί η μητέρα της Μαρίας δεν ζούσε με την οικογένεια για τόσο πολύ καιρό. Επίσημα έγγραφα κηδεμονίας, τα οποία είχαν εκδοθεί νωρίτερα φέτος, έδειχναν πως η μητέρα της χρησιμοποιούσε διαφορετικό επώνυμο.

«Όχι στον πόλεμο»

Τα προβλήματα του Μοσκαλιόφ άρχισαν όταν η κόρη του ζωγράφισε πέρυσι στο σχολείο της, στο μάθημα των εικαστικών, μια ζωγραφιά που εικόνιζε ρωσικούς πυραύλους να πετούν προς την Ουκρανία και τα συνθήματα «Δόξα στην Ουκρανία» και «Όχι στον Πούτιν, όχι στον πόλεμο».


Το Δευτεροβάθμιο Σχολείο Αριθμός 9 του Γεφρέμοφ, 290 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία συζήτησε το θέμα τόσο με τον Μοσκαλιόφ όσο και με την κόρη του, που ήταν τότε ηλικίας 12 ετών.

Πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), η οποία διαδέχθηκε την Επιτροπή Κρατικής Ασφαλείας (KGB) της σοβιετικής εποχής, μίλησαν επίσης τόσο με τον πατέρα όσο και με την κόρη, είπε στο Ρόιτερς ο συνήγορος του Μοσκαλιόφ.

Λίγο αργότερα, οι κοινωνικές υπηρεσίες επενέβησαν και ο Μοσκαλιόφ κατηγορήθηκε για πλημμελή άσκηση της γονικής μέριμνας και του επιβλήθηκε πρόστιμο. Κατηγορήθηκε ότι δυσφήμησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις με καταχωρίσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκείνος υποστήριξε πως κάποιοι «χάκαραν» το λογαριασμό του.

Την 1η Μαρτίου τέθηκε υπό κράτηση και την επόμενη ημέρα δικαστήριο τον έθεσε υπό κράτηση κατ’ οίκον. Οι αρχές απομάκρυναν την Μαρία απ’ αυτόν και την μετέφεραν σε ορφανοτροφείο.

Ο Μοσκαλιόφ διέφυγε και συνελήφθη στο Μινσκ. Ενώ διέφευγε, καταδικάσθηκε ερήμην σε εγκλεισμό δύο ετών σε αποικία καταδίκων για δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024