Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ο Πούτιν δεν μπορεί να μας φιμώσει όλους» - Η δημοσιογράφος με το πλακάτ εξομολογείται

«Ο Πούτιν δεν μπορεί να μας φιμώσει όλους» – Η δημοσιογράφος με το πλακάτ εξομολογείται

Η Μαρίνα παραδέχεται πως η διαμαρτυρία της, της στοίχισε πολλά

H Μαρίνα Οβσιανίκοβα πριν ένα χρόνο, με περίσσιο θάρρος εισέβαλε στο στούντιο και διέκοψε το δελτίο ειδήσεων ρωσικού κρατικού καναλιού, κρατώντας ένα πανό με σύνθημα κατά του πολέμου που μόλις είχε κηρύξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Έκτοτε θεωρείται στη Ρωσία σεσημασμένη.

Σήμερα, η ίδια μιλώντας στη Daily Mail εξιστορεί πώς κατάφερε να ξεφύγει, ωστόσο δηλώνει πως ακόμη ζει με τον φόβο και γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να συμβεί στους «γενναίους» που θα μιλήσουν εναντίον του Πούτιν.

«Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή», λέει η Μαρίνα από το Παρίσι, τη στιγμή που ο σωματοφύλακάς της ρίχνει μια γρήγορη, σαρωτική ματιά στη σουίτα του ξενοδοχείου στο Παρίσι, όπου βρέθηκε για να συναντήσει τον δημοσιογράφο της Daily Mail.

«Ξέρω πολύ καλά τι μπορεί να συμβεί στους εχθρούς του Κρεμλίνου. Αλλά είμαστε όλο και περισσότεροι εμείς που μιλάμε ανοιχτά. Ο Πούτιν δεν μπορεί να μας φιμώσει όλους» λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

Σημειώνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος, έδωσε στη Ρωσίδα δημοσιογράφο και μητέρα δύο παιδιών πολιτικό άσυλο και πλέον είναι σε θέση να εξιστορήσει την ιστορία της διαμαρτυρίας των 6 δευτερολέπτων αλλά και πώς κατάφερε να αποδράσει από την ίδια την χώρα της.

«Ήθελαν να με καταστρέψουν»

Για να καταφέρει να αποδράσει, έπρεπε να κόψει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που είχε στον αστράγαλό της, με ένα κοπίδι που είχε κρυμμένο στην τσάντα της και να αλλάξει αυτοκίνητο επτά φορές καθώς αυτή και η 11χρονη κόρη της Αρίσα κατευθύνονταν προς τα σύνορα.

Όταν ένα αυτοκίνητο κόλλησε στη λάσπη, περπάτησαν μέσα στο σκοτάδι για περισσότερα από 12 μίλια σε βαλτώδη χωράφια και δάση και αναγκάστηκαν να συρθούν κάτω από έναν φράχτη από συρματοπλέγματα για να φτάσουν στην ασφάλεια. Χωρίς σήμα στο κινητό της τηλέφωνο, έβρισκε τον δρόμοο από τα αστέρια, πέφτοντας μερικές φορές στο έδαφος για να αποφύγουν τους προβολείς των συνοριοφυλάκων.

Η Μαρίνα στο Παρίσι

«Το να κάνω αυτό το ταξίδι με ένα παιδί μαζί μου ήταν τρομερό. Υπήρχαν στιγμές που δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρναμε. Αλλά δεν ήταν ασφαλές να μείνουμε στη Ρωσία. Οι αρχές θα με είχαν βάλει φυλακή. Ήθελαν να με καταστρέψουν» αποκαλύπτει η ίδια.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα απέχει πολύ από το να είναι ασφαλής. Όπως έχουν αποδείξει διάφορα περιστατικά τα προηγούμρνα χρόνια, οι πράκτορες του Κρεμλίνου είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να κυνηγήσουν τους στόχους τους σε ξένο έδαφος.

Η Μαρίνα και η Αρίσα αναγκάστηκαν να μετακομίζουν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα για να μην τις εντοπίσουν, καθώς η 44χρονη πληρώνει βαρύ τίμημα για την απόφασή της να αντισταθεί στα ψέματα που εκτοξεύει η ρωσική κυβέρνηση μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης -συμπεριλαμβανομένου του Channel One, όπου δούλευε κάποτε.

Έχει χάσει τους πάντες

Η Μαρίνα έχει χάσει τη δουλειά της, το σπίτι της, πρώην φίλους, συναδέλφους – ακόμη και μέλη της οικογένειάς της.

Ο 17χρονος γιος της Kirill λέει ότι έχει καταστρέψει τη ζωή τους και αρνείται να της μιλήσει. Η ίδια της η μητέρα της είπε ότι είναι ντροπή για τη χώρα της και της γύρισε την πλάτη.

Το ίδιο και ο πρώην σύζυγός της, στέλεχος της τηλεόρασης και πιστός του Πούτιν, με τον οποίο διατηρούσε καλές σχέσεις μέχρι να μιλήσει εναντίον της εισβολής στην Ουκρανία.

«Ελπίζω μία ημέρα πως θα μπορέσω να αγκαλιάσω ξανά τη μητέρα μου»

Στον απόηχο των διαμαρτυριών της, ο πρώην σύζυγός της, την ανακήρυξε «ακατάλληλη» μητέρα και υπέβαλε αίτηση για την επιμέλεια των παιδιών τους. Από τότε που έφυγε από τη Ρωσία, αυτός και η νέα σύζυγός του έχουν αναλάβει το σπίτι της Μαρίνας.

«Έχω χάσει πολλά», παραδέχεται, «αλλά όχι τόσα όσα ο ουκρανικός λαός. Ελπίζω ότι μια μέρα ο γιος μου θα καταλάβει ότι το έκανα για αυτόν και για την αδερφή του, γιατί θέλω να πιστεύω ότι η Ρωσία έχει μέλλον ως ελεύθερη χώρα. Ελπίζω ότι μια μέρα, όταν φύγει ο Πούτιν, θα μπορέσω να αγκαλιάσω ξανά τη μητέρα μου» κατέληξε.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024