Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ούτε η UEFA ξέρει τι είναι χέρι και τι οφσαϊντ!

Ούτε η UEFA ξέρει τι είναι χέρι και τι οφσαϊντ!

Θα συσταθεί ειδική ομάδα για να διευκρινισθεί πότε είναι πέναλτι ένα χέρι εντός περιοχής, ενώ θα αλλάξουν και οι γραμμές του VAR για το οσφαϊντ.

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν έχει βαρεθεί. Στη Σλοβενία είναι σίγουροι για τον πρόεδρο της UEFA. Πρέπει να βρεθεί λύση με τα χέρια εντός περιοχής. Όλα πέναλτι (ή επιθετικό φάουλ);

Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Κροατίας, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, επί του παρόντος υπεύθυνος ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στην UEFA, θα αναλάβει την ομάδα που θα προσπαθήσει να διευκρινίσει και να προτείνει βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα που εξακολουθεί να δημιουργεί πολλές διαμάχες. Άμεσα λοιπόν, θα συσταθεί ομάδα μελέτης από την UEFA για να εξετάσει ιδιαίτερα την ερμηνεία του κανόνα για το χέρι εντός περιοχής.

Το αφεντικό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μίλησε σχετικά και με τον Τζιάνι Ινφαντίνο, τον πρόεδρο της FIFA. Αυτή η ομάδα εργασίας θα συγκεντρώσει προπονητές και πρώην ποδοσφαιριστές που θα καταθέσουν σχετικά την άποψή τους.

Σε συνέντευξή του στη σλοβενική εφημερίδα Ekipa, ο Τσέφεριν δήλωσε σχετικά:

«Δεν καταλαβαίνω. Δεν καταλαβαίνω απολύτως. Και κάτι πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα. Στα τέλη Απριλίου θα σχηματίσουμε ειδική ομάδα, της οποίας θα ηγείται ο Μπόμπανκαι θέλουμε όλοι οι σπουδαίοι προπονητές και πρώην ποδοσφαιριστές να είναι στο πλευρό του. Ένα από τα θέματα προτεραιότητας θα είναι το χέρι-πέναλτι/επιθετικό φάουλ.

Ο νόμος λέει ότι είναι πέναλτι αν ο παίκτης έχει μεγαλώσει τον όγκο του σώματός του – αλλά τι πρέπει να κάνει; Πώς να… συρρικνωθεί εάν πέφτει στο έδαφος ή είναι σε άλμα στον αέρα – τα χέρια είναι εκεί που είναι, δεν μπορείς να τα κολλήσεις πάντα στο σώμα», ομολόγησε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Για την ώρα ναι μεν είναι πέναλτι, αλλά είναι και στην κρίση του διαιτητή. Αν είναι η ομάδα που θα συσταθεί να το αφήνει και πάλι πάνω στον διαιτητή δεν θα γίνει δουλειά.

Τόσα χρόνια άκρη δεν έχει βρεθεί. Η UEFA θέλει να δώσει λύση.

O Μπόμπαν ως αρχηγός της νέας ομάδας εργασίας θα έχει αποκλειστική αποστολή να εξηγήσει τι είναι πέναλτι και τι όχι σε επαφή της μπάλας με το χέρι.

Καθημερινά στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά και σε διεθνείς διοργανώσεις γίνονται παιχνίδια στα οποία τα χέρια ερμηνεύονται διαφορετικά και προκαλείται μεγάλη σύγχυση.

Οι αντιπαραθέσεις επαναλαμβάνονται για το τι είναι χέρι και τι όχι.

Ένα από τα τελευταία παραδείγματα ήταν στο ματς του Champions League μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Λειψίας, όταν ένας Γερμανός αμυντικός τιμωρήθηκε με πέναλτι για επαφή της μπάλας με το χέρι ενώ όμως ήταν γυρισμένος με πλάτη.

Αλλαγές αναμένονται και με το οφσαϊντ

Ο Πρόεδρος Τσέφεριν είπε παράλληλα ότι η UEFA προσπαθεί να εισαγάγει νέες, πιο χοντρές γραμμές στο VAR που επιτρέπουν καλύτερη ανάλυση του οφσάιντ. Η γραμμή είναι ότι πρέπει να αυξηθεί το «περιθώριο ανοχής» στο οφσάιντ.

«Μια ίντσα οφσάιντ δεν είναι οφσάιντ. Ως εκ τούτου, οι πιο χοντρές γραμμές είναι απαραίτητες επειδή η γραμμή σχεδιάζεται υποκειμενικά. Έτσι, μια ίντσα μπορεί να καταστρέψει τη σεζόν ενός συλλόγου και το συζητάμε και αυτό με τους διαιτητές μας», τόνισε ο πρόεδρος της UEFA.

Να δούμε πότε θα αλλάξουν όλα αυτά. Τουλάχιστον η UEFA το ξανασκέφτεται. Πότε θα καταλήξει με τα χέρια και τα οφσαϊντ είναι μια άλλη ιστορία. Θα πρέπει εξάλλου να τα βρει και με τη ΦΙΦΑ που είναι ο παγκόσμιος οργανισμός που κινεί τα πάντα στο ποδόσφαιρο…

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024