Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο πρώτος Ελληνας με τίτλο του NCAA!

Ο πρώτος Ελληνας με τίτλο του NCAA!

Ο Απόστολος Ρούμογλου πέτυχε μια ιστορική πρωτιά κατακτώντας ως ρούκι το κολεγιακό πρωτάθλημα με τους Κονέκτικατ Χάσκις. «Εχει προδιαγραφές για κορυφαίο επίπεδο» λέει στα «ΝΕΑ» ο Αρης Λυκογιάννης που τον είχε φέρει στον ΠΑΟΚ πριν από δύο χρόνια

Οι Κονέκτικατ Χάσκις είναι οι νέοι πρωταθλητές του NCAA. Νίκησαν στον τελικό του φάιναλ φορ, που έγινε στο Χιούστον, το Σαν Ντιέγκο Στέιτ με 76-59 και κατέκτησαν τον πέμπτο τίτλο της ιστορίας τους. Μαζί τους έγραψε ιστορία κι ένα Ελληνόπουλο.

Ο Απόστολος Ρούμογλου. Ενα μήνα πριν κλείσει τα 20 χρόνια του έγινε ο πρώτος έλληνας καλαθοσφαιριστής που πανηγυρίζει τον τίτλο στο αμερικάνικο κολεγιακό πρωτάθλημα.

Πήγε στο Κονέκτικατ με υποτροφία πέρυσι το καλοκαίρι προερχόμενος από τον ΠΑΟΚ. Στην πρώτη του χρονιά στο NCAA έπαιξε ελάχιστα, είχε ολιγόλεπτες συμμετοχές σε 19 παιχνίδια πετυχαίνοντας συνολικά 6 πόντους. Ηταν όμως σταθερά μέλος της 12άδας και στον ημιτελικό και τον τελικό του φάιναλ φορ ο προπονητής του, Νταν Χέρλι, τον έβαλε στα τελευταία δευτερόλεπτα για να γράψει τη συμμετοχή.

Εχει μέλλον

«Εχει πολύ πλούσια φυσικά προσόντα, είναι μακρύς, πάνω από 2 μέτρα, με μεγάλα άκρα, ένα παιδί που έχει τη δυνατότητα να σουτάρει αρκετά αξιόπιστα. Eχει ξεκινήσει σχετικά αργά το μπάσκετ, οπότε οι παραστάσεις του από το παιχνίδι είναι ακόμα περιορισμένες. Η θέση του είναι σμολ φόργουορντ, αλλά επειδή εξακολουθεί να ψηλώνει, μπορεί αν δυναμώσει το κορμί του, να πάει και στο «4».

Πήγε σε ένα πολύ καλό πανεπιστημιακό πρόγραμμα. Το Κονέκτικατ είναι ένα κολέγιο με μεγάλη παράδοση και ο προπονητής του ιδιαίτερα σκληρός. Πήρε φέτος κάποιες πρώτες εμπειρίες και του χρόνου ως δευτεροετής λογικά θα έχει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής.

Σωματικά οι προδιαγραφές του είναι για να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο. Πρέπει, όμως, να δούμε την εξέλιξή του, γιατί φεύγοντας από εδώ ήταν αρκετά άγουρος σε πολλά πράγματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αρης Λυκογιάννης, που μαζί με τον Νίκο Σταυρόπουλο ήταν αυτοί που εντόπισαν τον Ρούμογλου στην Ξάνθη και τον πήραν στον ΠΑΟΚ πριν από δύο χρόνια.

Μετά το πρώτο διάστημα προσαρμογής ο Λυκογιάννης άρχιζε να του δίνει σποραδικά θέση στη 12άδα αγώνων της Basket League, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι πήρε την απόφαση να τον μονιμοποιήσει σε αυτή και να τον εντάξει στο rotation.

Ηρθε, ωστόσο, η πρόταση από το Κονέκτικατ. «Κάναμε μια επιλογή, γιατί δεν υπήρχε άλλος έλληνας παίκτης στη θέση «3», να τον έχουμε στο ρόστερ πίσω από τον Αμερικανό τον οποίον είχαμε πάρει. Υπήρχε, όμως, ένας όρος στο συμβόλαιό του που του έδινε τη δυνατότητα να φύγει για το NCAA. Προς τα τέλη

Αυγούστου ενημερωθήκαμε ότι τελικά αποφάσισε να πάει στο κολέγιο κι έτσι άλλαξε και ο δικός μας σχεδιασμός», αναφέρει ο πρώην πλέον προπονητής του Δικεφάλου.

Λέγεται ότι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν χάρηκαν ιδιαίτερα για την απόφαση που πήρε τότε ο νεαρός. Αλλά δεν θέλησαν να μπουν και εμπόδιο στον δρόμο του.

Σπάνιο επίτευγμα

Κερδίζοντας αυτό το πρωτάθλημα, το Κονέκτικατ έχει πετύχει κάτι σπάνιο. Εχει κατακτήσει από τουλάχιστον έναν τίτλο στις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες!

Εκανε την αρχή το 1999 με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Χάμιλτον και Καλίντ Ελ Αμίν και συνέχισε το 2004 με Εμέκα Οκαφόρ και Μπεν Γκόρντον, το 2011 με Κέμπα Ουόκερ, το 2014 με Σαμπάζ Ναπίερ (της Αρμάνι Μιλάνο) και Λασάν Κρομά (έχει περάσει από Καβάλα, Προμηθέα, Κολοσσό) και φέτος με τον Τζόρνταν Χόκινς και τον Αντάμα Σανόγκο, που αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ.

Θα μπορούσε να έχει στη σύνθεσή του κι έναν παίκτη που πριν από λίγες μέρες αγωνιζόταν στο Λαύριο και πλέον ανήκει στη γερμανική Μπραουνσβάιγκ.

Ο Αρ Τζέι Κόουλ σκόραρε πέρυσι 16 πόντους κατά μέσο όρο με τους Χάσκις και το καλοκαίρι θα μπορούσε να μείνει για άλλον ένα χρόνο σε αυτούς, εκμεταλλευόμενος έναν ειδικό κανονισμό του NCAA. Προτίμησε ωστόσο να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα στην Basket League κι έχασε φέτος την ευκαιρία να κερδίσει τον τίτλο στο κολεγιακό πρωτάθλημα.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024