Με μικρά αλλά σταθερά βήματα οι Γερμανοί μεθοδεύουν την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο το 2036, στην επέτειο των εκατό χρόνων των Αγώνων των Ναζί.

Όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο αθλητικών ειδήσεων SID, στην περίπτωση που η Γερμανία εκφράσει ενδιαφέρον να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Βερολίνο θα είναι έτοιμο ως επιλογή. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη συμφωνία του συνασπισμού του CDU και του SPD της γερμανικής πρωτεύουσας.

«Ο συνασπισμός επιβεβαιώνει την ετοιμότητά του για το Βερολίνο για να είναι διαθέσιμο ως τόπος διεξαγωγής στο πλαίσιο ενός πιθανού εθνικού αιτήματος, με μια βιώσιμη ιδέα για τη φιλοξενία των Θερινών και Παραολυμπιακών Αγώνων στη Γερμανία», τονίστηκε.

«Το βλέπουμε ως μια μεγάλη ευκαιρία για το Βερολίνο, την οποία θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Ο στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση χαμηλά του κόστους για τις υποδομές χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα στάδια και αίθουσες ως χώρους διεξαγωγής των αγώνων και τις υπάρχουσες δυνατότητες των ξενοδοχείων», αναφέρθηκε στη συμφωνία του συνασπισμού υπό τον τίτλο «Το καλύτερο για το Βερολίνο».

Η ηγεσία της γερμανικής συνομοσπονδίας ολυμπιακών αθλημάτων (DOSB) στοχεύει σε μία νέα προσπάθεια μετά από επτά αποτυχημένες στο πρόσφατο παρελθόν- υπό την προϋπόθεση ό,τι υπάρχει ευρεία έγκριση από την κοινωνία.

Η προσπάθεια της DOSB θα αφορά τους Αγώνες του 2036, με δεδομένο ότι μέχρι τότε έχουν ανατεθεί στο Παρίσι (2024), στο Λος Αντζελες (2028) και στο Μπρισμπέιν (2032).

Φυσικά δεν είναι τυχαία η χρονιά που οι Γερμανοί έχουν κυκλώσει στο ημερολόγιό τους για να φέρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο. Το 2036 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τους Αγώνες των Ναζί που έχουν μείνει στην ιστορία για πολλούς, όχι πάντα για καλούς, λόγους.

Από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές αυτής της ιδέας εμφανίζεται ο γερμανός πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Θα δεχθούν κριτική

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Sport Bild ο ισχυρός άνδρας του ολυμπιακού κινήματος είχε αναγνωρίσει τις δυσκολίες του εγχειρήματος αφού πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως μια τέτοια υποψηφιότητα θα τύχει σκληρής κριτικής, ιδιαίτερα από τις άλλες διεκδικήτριες της διοργάνωσης. Είχε υπογραμμίσει ωστόσο πως «από διεθνή άποψη, η Γερμανία δεν είχε κατηγορηθεί για εκείνους τους Αγώνες του 1936».

Ο μαύρος Τζέσε Όουενς τσακίζει τη ναζιστική προπαγάνδα μέσα στο σπίτι των Γερμανών

Η ιδέα να επιστρέψουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Βερολίνο στην επέτειο των εκατό χρόνων από τη διοργάνωση των Ναζί έχει αποτελέσει θέμα έντονων συζητήσεων. Ο Μπαχ ωστόσο δεν βλέπει κάποιο πραγματικό πρόβλημα στην ημερομηνία, ενώ τόνισε πως οι Αγώνες του Μονάχου, το 1972 αποτέλεσαν σημείο καμπής για τον γερμανικό αθλητισμό.

Η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα από τους G7 που δεν έχει ούτε θα έχει διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2010 μέχρι το 2028. Εχουν προηγηθεί επίσης τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες την τελευταία εικοσαετία.

Στην περίπτωση που εγκριθεί από την DOSB μία νέα προσπάθεια, θα χρειαστεί να γίνει δημοψήφισμα. Τα δύο τελευταία που έγιναν για τον σκοπό αυτό, στο Μόναχο και στο Αμβούργο για πιθανή υποψηφιότητα, απέτυχαν.

Αυτή τη φορά η DOSB θα ακολουθήσει διαφορετικό σχέδιο. Θα αφήσει να διεξαχθούν οι αγώνες του γερμανικού Euro 2024 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού και στη συνέχεια θα κάνει το δημοψήφισμα προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ευφορία που θα υπάρχει στον κόσμο.

Πριν από δύο χρόνια υπήρξε η σκέψη γερμανών αξιωματούχων του αθλητισμού το Βερολίνο να διεκδικήσει τους Αγώνες του 2036 μαζί με το Τελ Αβίβ ως μήνυμα ισχυρού συμβολισμού. Ωστόσο δεν έχει προχωρήσει αυτή η ιδέα.

Προς το παρόν οι μόνες υποψήφιες χώρες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036 είναι το Μεξικό (Γκουανταλαχάρα, Πόλη του Μεξικού, Τιχουάνα, Μοντερέι) και η Ινδονησία (Νουσαντάρα), χωρίς όμως να έχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας.