Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προτάσεις του για την πρώτη κατοικία

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προτάσεις του για την πρώτη κατοικία

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου δίνουν έμφαση στο όλο θέμα. Θεωρούν πως εδώ εντοπίζεται ένα σημείο αδύναμο για την κυβέρνηση, λόγω της νέας γενιάς κόκκινων δανείων

Αν ο δρόμος για τις κάλπες περνάει και από το γνωστό ρητό «It’s Economy stupid», τότε απ’ το Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το πρώτο βήμα με την ειδική προγραμματική εκδήλωση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Εδώ μαζί του ήταν το δίδυμο των Οικονομικών Αχτσιόγλου – Χαρίτσης, ο «τσάρος» της παρελθούσας κυβέρνησής του Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Λούκα Κατσέλη που έχει συνδεθεί με τον περίφημο νόμο της για την προστασία των σπιτιών – και στον οποίο έκανε θετική αναφορά ο Τσίπρας κατά την παρουσία- ομιλία του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου δίνουν έμφαση στο όλο θέμα. Θεωρούν πως εδώ εντοπίζεται ένα σημείο αδύναμο για την κυβέρνηση, λόγω της νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Αλλά και ένα σημείο ευαλωτότητας για την κοινωνία που «τρέμει» αν χάσει το σπίτι ή την επαγγελματική της στέγη.

Αποφυγή έξωσης και απώλειας σπιτιού

Πάνω σε αυτό δόθηκε έμφαση στην εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Λασκαράτος αλλά και πάνω στην πρόθεση Τσίπρα για προγραμματικό λόγο.

Οι ρυθμίσεις των χρεών, η αποφυγή έξωσης και απώλειας του σπιτιού αλλά και σε συνδυασμό με πλήρες, όπως λένε απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, κοστολογημένο σχέδιο, είναι η βεντάλια της νέας προγραμματικής αντεπίθεσης της Κουμουνδούρου όπως τα εκλαϊκευσε ο Αλ. Τσίπρας.

Εδώ δεσμεύτηκε πως θα είναι και το πρώτο νομοθέτημα του αν προκύψει προοδευτική κυβέρνηση. «4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Περιστέρι προσθέτοντας τις βολές του κατά της κυβέρνησης: «Με τις αποφάσεις της ρίχνει στο τζόγο των funds, τη διαθέσιμη περιουσία κάθε ελληνικού νοικοκυριού».

Το δόγμα…«ο,τι δε πληρώνεται, κατάσχεται»

Εδώ συμπλήρωσε ότι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους υπακούει πια στο δόγμα «ό,τι δε πληρώνεται, κατάσχεται» ενώ όπως τόνισε τα funds πλέον ελέγχουν με εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 700.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ.

Οι θεσμικές παρεμβάσεις, όπως τις περιέγραψε ο Τσίπρας έχουν να κάνουν με δημιουργία ειδικού υφυπουργείου με αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής. Συγκρότηση Δημόσιας Εποπτικής Αρχής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Κανόνες στη λειτουργία των funds.

Η σωτηρία της πρώτης κατοικίας

Πάμε τώρα στις ρυθμίσεις των οφειλών για την πρώτη κατοικία. Στο εξωδικαστικό στάδιο, ο Τσίπρας είπε πως καμία τράπεζα και κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν θα μπορεί πια να κάνει bypass την υποχρέωση του να προτείνει μια βιώσιμη λύση στον οφειλέτη, αντί να προχωρά σε πλειστηριασμούς.

Από αυτό το πρώτο εξωδικαστικό στάδιο, προκύπτουν δύο εναλλακτικές διαδρομές. Πρώτη εναλλακτική, είναι η ρύθμιση της οφειλής με μεγάλη διαγραφή μέρους της. Αυτή η κατηγορία, αφορά ήδη μεταβιβασθέντα στεγαστικά δάνεια που τα διαχειρίζονται εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Και περιλαμβάνει: Διαγραφή οφειλής της τρέχουσας ονομαστικής αξίας του δανείου, μεταξύ 40 – 60 %, πρόβλεψη για κρατική επιδότηση ως και 50% για την εξυπηρέτηση της εναπομείνασας οφειλής και μια σύντομη διάρκεια αποπληρωμής από 5 έως 10 έτη.

Η δεύτερη εναλλακτική έχει να κάνει με τη ρύθμιση της οφειλής με μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλές δόσεις. Δικλείδα εδώ θέτει ο Τσίπρας τον όρο η μηνιαία δόση υπολογισμένη με βάση το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού, να μην ξεπερνά τα 3/10 του εισοδήματος.

Αναστολή πλειστηριασμών

Το άλλο στάδιο που αφορά τη δικαστική προσφυγή, η πρώτη ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «να προχωρήσουμε αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, με βάση τα παραπάνω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για διάστημα τριών μηνών, έως ότου δηλαδή τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024