Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ιστορία μιας αδέσποτης γάτας-έκπληξη στην ταινία «Ο Νονός»

Η ιστορία μιας αδέσποτης γάτας-έκπληξη στην ταινία «Ο Νονός»

Είναι μια εμβληματική εικόνα σε μια ταινία γεμάτη εμβληματικές εικόνες.

Ο Βίτο Κορλεόνε, ο ομώνυμος Δον της οικογένειας Κορλεόνε, «στολίζει» με στυλ τον Αμέριγκο Μπονασέρα για την έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό του, όταν του ζητά να σκοτώσει τον βιαστή της κόρης του. Όλη την ώρα, χαϊδεύει στοργικά μια γάτα που βρίσκεται στην αγκαλιά του, η οποία μοιάζει να απολαμβάνει την κάθε στιγμή. Η πικρία της ασέβειας που νιώθει ο Κορλεόνε, η σκοτεινή φύση της δουλειάς που συζητούν και το ζωηρό παιχνίδι του ζώου προσθέτουν πολύπλοκα επίπεδα στη σκηνή.

Καθώς ο Νονός γνώρισε επιτυχία και αναγνώριση και καθώς κάθε σκηνή άρχισε να αναλύεται, άρχισε να αναλύεται και η σημασία της γάτας. Ήταν μια μεταφορά για την ευέλικτη φύση του Βίτο, ή μήπως για την απαλή και ήρεμη εξωτερική του εμφάνιση που υποκρύπτει τις βίαιες πράξεις του; Είχε συγκεκριμένα σκοπό να δείξει πώς ένας άνθρωπος που διευθύνει μια εγκληματική οικογένεια μπορεί να είναι μια τρυφερή και στοργική ψυχή;

Photo: YouTube

Ένα τυχαίο γκαγκ

Όπως αποδεικνύεται, ο σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα δεν είχε αρχικά σκοπό να έχει η γάτα οποιοδήποτε νόημα, επειδή η γάτα δεν προοριζόταν καθόλου για τη σκηνή. «Η γάτα στα χέρια του Μάρλον δεν ήταν προγραμματισμένη» δήλωσε ο Κόπολα σύμφωνα με το περιοδικό Time. «Είδα τη γάτα να τρέχει στο στούντιο, την πήρα και την έβαλα στα χέρια του χωρίς να πω λέξη» πρόσθεσε.

Ο μύθος λέει ότι εκείνη την εποχή υπήρχε μια αδέσποτη γάτα τριγύρω. Όποιος έχει βρεθεί ποτέ κοντά σε γάτα, πιθανόν να γνωρίζει ότι τα αδέσποτα δεν θα ήταν τόσο φιλικά και χαρούμενα όσο αυτή με την οποία παίζει ο Μπράντο στη σκηνή, οπότε φαίνεται πιο πιθανό ότι η γάτα ανήκε σε κάποιον στο στούντιο και απλώς περιπλανήθηκε την κατάλληλη στιγμή στον σωστό χώρο.

Ο Κόπολα ήταν ένας απαιτητικός σκηνοθέτης, που σχεδίαζε τις σκηνές και τους διαλόγους στον απόλυτο βαθμό. Αλλά επέτρεπε και παραχωρήσεις. Ο Μπράντο ως γνωστόν απεχθανόταν να μαθαίνει τις ατάκες του, και οι κάρτες με τα λόγια του τοποθετούνταν στρατηγικά εκτός οπτικού πεδίου της κάμερας, ώστε να μπορεί να απαγγείλει τον κατάλληλο διάλογο.

Η παρουσία της γάτας και η αστραπιαία σκέψη του Κόπολα οδήγησαν σε μια λαμπρή νέα πτυχή μιας σκηνής που ήδη ξεχείλιζε από ένταση –μια ένταση που παραμένει αμείωτη όσες φορές και να δει κανείς την ταινία, ξανά και ξανά.

Δείτε τη σκηνή:

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024