Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόρισμα - φωτιά για το ποιοι μπλοκάρουν τους ελέγχους στη Μύκονο

Πόρισμα – φωτιά για το ποιοι μπλοκάρουν τους ελέγχους στη Μύκονο

Μύκονος: Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας - Οι αυτοψίες, οι παρελκυστικές τακτικές και οι περίεργες καθυστερήσεις των δημόσιων υπηρεσιών

Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρεται στο εύρος ύποπτων ενεργειών και εκκρεμοτήτων στη Μύκονο με τα αυθαίρετα να παρουσιάζουν σταθερή αύξηση. Παράλληλα στο πόρισμα επισημαίνονται οι αιτίες των περίεργων καθυστερήσεων στους ελέγχους αλλά και οι ελλείψεις τόσο στην υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μυκόνου όσο και στις κεντρικές υπηρεσίες της Σύρου που έχουν σχετικό εποπτικό υποβοηθητικό ρόλο.

Σύμφωνα λοιπόν με το πόρισμα της ΕΑΔ, «κατά το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα (μεταξύ των ετών 2018 έως και το α΄ εξάμηνο του 2021), παρατηρήθηκε ήπια αυξητική τάση στο πλήθος των αιτήσεων – καταγγελιών για αυθαίρετες κατασκευές και οικοδομικές εργασίες στη νήσο Μύκονο (533 το έτος 2018, 576 το έτος 2019 και 617 το έτος 2020)».

Η αύξηση αυτή όμως δεν συνδέεται στο πόρισμα, άμεσα, με την ισάριθμη κατασκευή αυθαιρέτων αλλά κυρίως με το πλήθος των καταγγελιών. Ακολούθως επισημαίνεται εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των ελέγχων που ολοκληρώνονται και υπάρχει περίεργη καθυστέρηση.

Οπως σημειώνεται στο πόρισμα, «το πλήθος των υποθέσεων που κατ’ έτος ολοκληρώνονται με απαντητικό έγγραφο επί του ποσοστού των υποθέσεων που ανοίγονται εντός του ίδιου χρόνου παρουσιάζει σταδιακά πτωτική τάση (48% το έτος 2018, 39% το έτος 2019, 31% το έτος 2020 και 16% το 2021)». Ακόμη επισημαίνεται ότι κατά την ελεγχόμενη περίοδο (2018 έως και α΄ εξάμηνο 2021) παρατηρήθηκε συσσώρευση εκκρεμών (μη εξετασμένων) υποθέσεων αυθαιρέτων, το πλήθος των οποίων ανέρχεται στις 145 (έως το πέρας του α΄ εξαμήνου 2021).

Πρόστιμα

Επίσης σημειώνεται ότι από το δείγμα των 109 υποθέσεων αυθαιρέτων με έκθεση αυτοψίας έχει ολοκληρωθεί ποσοστό 83% αυτού, ενώ το υπόλοιπο (17%) αφορά εκκρεμείς υποθέσεις κυρίως λόγω καθυστέρησης εξέτασης από το οικείο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων(ΣΥΠΟΘΑ) της σχετικής προσφυγής κατά της έκθεσης αυτοψίας. Από τις ανωτέρω ολοκληρωμένες υποθέσεις, σε ποσοστό 60% αυτών τα σχετικά πρόστιμα εστάλησαν προς βεβαίωση σε χρόνο που υπερέβαινε την οριζόμενη στην αντίστοιχη νομοθεσία.

Ομως εκείνο που παρουσιάζει σημαντικό περαιτέρω ενδιαφέρον στο πόρισμα της ΕΑΔ είναι η καταγραφή των αιτιών αυτής της καθυστέρησης. Ανάμεσα σε αυτές επισημαίνονται η καθυστέρηση αποστολής του αποδεικτικού τοιχοκόλλησης της έκθεσης αυτοψίας από τον Δήμο Μυκόνου, η καθυστέρηση κοινοποίησης της έκθεσης αυτοψίας στον φερόμενο ιδιοκτήτη (επιστροφή της συστημένης επιστολής λόγω αγνώστου παραλήπτη), η μη διαβίβαση στο αντίστοιχο ΣΥΠΟΘΑ αιτήσεων υπαγωγής ή έκδοσης άδειας νομιμοποίησης, η μη έγκαιρη βεβαίωση των οριστικοποιημένων προστίμων λόγω υποβολής των επονομαζόμενων «αιτήσεων θεραπείας».

Ασυδοσία στη δόμηση

Ακόμη ως λόγος που επιτρέπει την ασυδοσία στη δόμηση στο «νησί των ανέμων» προσδιορίζεται «η αργοπορία διενέργειας αυτοψίας από την υπηρεσία για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης ή μη στις σχετικές πολεοδομικές διατάξεις».

Επίσης σημειώνεται ότι στη σχετική βραδύτητα συνέβαλαν «οι ειδικές διατάξεις αναστολής προθεσμιών συμμόρφωσης με τις πολεοδομικές διατάξεις και τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν κατά τα δύο τελευταία έτη (2020 και 2021) για την αντιμετώπιση της πανδημίας λόγω Covid-19».

Τέλος, στην έκθεση της ΕΑΔ υπάρχουν ενδεικτικά ευρήματα από διάφορες περιοχές της Μυκόνου και καταγράφεται ότι «ως προς τη νομιμότητα οικοδομικών εργασιών στις περιοχές Καπαριές, Δραφάκι, Κόρφο, Πλατύ Γιαλό, Μαράθι, Γλάστρο και Αγγελικά – Βρύση (ή Μεγάλη Αμμος) Μυκόνου οι κρατικές υπηρεσίες που ελέγξαμε προέβησαν σε έλεγχο των καταγγελλόμενων οικοδομών και συνέταξαν εκθέσεις αυτοψίας, οι περισσότερες των οποίων δεν είχαν μέχρι το πέρας του ελέγχου καταστεί οριστικές καθώς εκκρεμούσε η εξέταση των ενστάσεων ενώπιον του αρμόδιου ΣΥΠΟΘΑ». Με την εφαρμογή δηλαδή παρελκυστικών τακτικών…

Μάλιστα, η ΕΑΔ έστειλε έγγραφο προ τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Σύρου «για άμεσες ενέργειες ως προς τη βεβαίωση των προστίμων αυθαιρέτων που είχαν καταστεί οριστικά, για εντατικοποίηση των ελέγχων στη Μύκονο ιδίως κατά το α’ εξάμηνο κάθε έτους και για επανέλεγχο κάποιων οικοδομικών αδειών που διαπιστώθηκε ότι είχαν εκδοθεί με πλημμέλειες».

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024