Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Διαψεύδει την αστυνομία η οικογένεια Αραβα που «εκτελέστηκε» στην Πλατεία των Τεμενών

Ισραήλ: Διαψεύδει την αστυνομία η οικογένεια Αραβα που «εκτελέστηκε» στην Πλατεία των Τεμενών

Νεαρός ισραηλινός Αραβας σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στην Πλατεία των Τεμενών και η οικογένειά του, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της αστυνομίας, κάνει λόγο για εκτέλεση...

Η οικογένεια νεαρού ισραηλινού Aραβα ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς στην Πλατεία των Τεμενών, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, απέρριψε χθες Κυριακή την εκδοχή των γεγονότων που έδωσε η αστυνομία, κατά την οποία «άρπαξε» όπλο μέλους της και πυροβόλησε (στη φωτογραφία του AP, επάνω, ισραηλινοί αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο σημείο όπου σκότωσαν τον νεαρό Αραβα).

Μπόρεσε «ν’ αρπάξει όπλο»

Ο Μοχάμεντ αλ Ασίμπι, φοιτητής ιατρικής, 26 ετών, σκοτώθηκε την Παρασκευή λίγες ώρες αφού τεράστιο πλήθος παλαιστινίων πιστών συγκεντρώθηκε στην Πλατεία των Τεμενών για τη μεσημεριανή προσευχή της δεύτερης Παρασκευής του Ραμαζανιού.

Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε κοντά σε πύλη της Πλατείας των Τεμενών, στον παλαιστινιακό τομέα της παλιάς πόλης που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, ο νεαρός από τη Χούρα, κοινότητα Βεδουίνων στο νότιο Ισραήλ, μπόρεσε «ν’ αρπάξει όπλο» αστυνομικού «και να ρίξει δυο φορές» χωρίς να τραυματίσει κανέναν προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες των ανδρών της.

Διαβεβαίωσε χθες Κυριακή πως βρέθηκε DNA του νεαρού «στον γεμιστήρα και στη λαβή» του πιστολιού και ότι αυτό αποδεικνύει «χωρίς καμιά αμφιβολία» πως οι άνδρες της ενήργησαν με «θάρρος».

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «υποστηρίζει απόλυτα» την αστυνομία, που κατ’ αυτόν αντιμετώπισε «τον τρομοκράτη στο Oρος του Ναού».

«Ψευδής και δυσφημιστική»

Η Πλατεία των Τεμενών, ο τρίτος ιερότερος τόπος του ισλάμ, αποκαλείται από τους πιστούς εβραίους Oρος του Ναού και χαρακτηρίζεται ο ιερότερος τόπος του ιουδαϊσμού.

Στη Χούρα, όπου η κηδεία του νεαρού ισραηλινού Aραβα χθες συγκέντρωσε μεγάλο πλήθος, η οικογένεια επιβεβαίωσε πως είχε πάει στην Ιερουσαλήμ, για να προσευχηθεί, αλλά διέψευσε όσα λένε οι αρχές για τον τρόπο που σκοτώθηκε.

«Απορρίπτουμε την εκδοχή της αστυνομίας, που είναι ψευδής και δυσφημιστική», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια από τις αδελφές του, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μετά τον θάνατο του νεαρού, η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι της οικογένειας, ανέκρινε τους γονείς του και προχώρησε στην κατάσχεση προσωπικών του αντικειμένων, σύμφωνα με συγγενείς.

Ο δήμαρχος στη Χούρα, ο Χάμπις αλ Ατάουνα, δήλωσε πως η κοινότητα «είναι σίγουρη ότι ο νεαρός εκτελέστηκε».

Απεργία και κινητοποιήσεις

Εμποροι στην κοινότητα έκλεισαν τα καταστήματά τους χθες και κάτοικοι έκαναν απεργία, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν σε άλλες κοινότητες ισραηλινών Αράβων, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

Η αστυνομία λέει πως δεν υπάρχει οπτικό υλικό από το επεισόδιο παρότι επιτόπου είναι εγκατεστημένες πολυάριθμες κάμερες για την επιτήρηση του χώρου.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας διαβεβαίωσε πως στο σημείο όπου έγινε το επεισόδιο δεν ήταν στραμμένη καμία κάμερα.

Ο Ασίμπι, που έφθασε μόνος στο τέμενος, «προκάλεσε υποψίες». Αφού ανακρίθηκε από αστυνομικούς, του «ζητήθηκε να φύγει από το Ορος του Ναού (…) κατόπιν διέπραξε την προαναφερθείσα επίθεση», σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η απουσία οπτικού υλικού αποτελεί μέρος «της προσπάθειας για να κρυφτεί η αλήθεια», κατήγγειλε μέσω Twitter ο Μανσούρ Αμπάς, ηγέτης του ισραηλινού αραβικού κόμματος Ράαμ (μετριοπαθές πολιτικό ισλάμ).

«Εκτέλεση» του νεαρού φοιτητή

Οργάνωση που εκπροσωπεί τη μειονότητα των ισραηλινών Αράβων κάλεσε το Σάββατο να γίνει «γενική απεργία» χθες Κυριακή, «ημέρα πένθους», μετά την «εκτέλεση» του νεαρού φοιτητή.

Ο θάνατος του Μοχάμεντ αλ Ασίμπι τερμάτισε τη σχετική ηρεμία η οποία επικρατούσε αφότου ξεκίνησε το Ραμαζάνι, την 23η Μαρτίου.

Από την αρχή της χρονιάς, η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 88 Παλαιστίνιους (μαχητές και άμαχους, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων), ενός ισραηλινού Αραβα, άλλων 14 Ισραηλινών (μελών των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών) και μιας Ουκρανής, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασιζόμενη στις επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024