Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Φινλανδία: Το τέλος της Σάνα Μάριν και ο «άχρωμος» διάδοχός της

Εκλογές στην Φινλανδία: Το τέλος της Σάνα Μάριν και ο «άχρωμος» διάδοχός της

Επικράτηση της κεντροδεξιάς στη Φινλανδία, η «πρωθυπουργός ροκ σταρ» Σάνα Μάριν η ηττημένη της βραδιάς

Στις κάλπες οδηγήθηκε χθες η Φινλανδία, η ποία κλήθηκε να επιλέξει αν θα εκλέξει ξανά την Σάνα Μάριν στον πρωθυπουργικό θώκο ή θα κάνει την αλλαγή. Με σχεδόν το 100% των ψήφων καταμετρημένο, οι Φινλανδοί απέρριψαν την Μάριν, επέλεξαν για νέο ηγέτη της χώρας τον κεντροδεξιό, Πέτερι Όρπο.

Το κόμμα της Μάριν, οι Σοσιαλδημοκράτες, ήρθε τρίτο με 19,9% (43 έδρες), οριακά πίσω από τους νικητές της βραδιάς, το κεντροδεξιό συντηρητικό κόμμα «Εθνική Συμμαχία» (NCP), του πρώην υπουργού Οικονομικών Πέτερι Όρπο, που εξασφάλισε ποσοστό 20,8% και 48 έδρες, και το εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα «Φινλανδοί», που κατέγραψε νέο ρεκόρ 46 εδρών με ποσοστό 20,1%.

Έτσι, ο Όρπο θα διαδεχθεί τη Μάριν και θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.

Ήττα για τη Μαρίν

Για τη Μάριν, η ήττα είναι πικρή, αφού το τελικό ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών ήταν κατά τι μικρότερο από εκείνο των δύο άλλων βασικών αντιπάλων τους. «Συγχαρητήρια στον νικητή των εκλογών, συγχαρητήρια στην Εθνική Συμμαχία, συγχαρητήρια στο Κόμμα των Φινλανδών, η δημοκρατία μίλησε», είπε απευθυνόμενη στους οπαδούς της, αναγνωρίζοντας χθες βράδυ την ήττα της.

Παρ΄όλα αυτά η Μάριν εξακολουθεί να απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας και επαινείται ευρέως.

Η θητεία της Φινλανδής πολιτικού, που έγινε το 2019 η νεότερη πρωθυπουργός, στην ηλικία των 34 ετών, σημαδεύτηκε από την πανδημία της Covid-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η μοντέρνα, φεμινίστρια πολιτικός, έγινε η πιο γνωστή πολιτικός της χώρας στον πλανήτη, όπως σημειώνει το BBC.

Ακόμη, η κριτική που δέχθηκε πέρυσι στη Φινλανδία μετά τη διαρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του βίντεο που έδειχνε τη Μάριν να χορεύει προκλητικά με γνωστή influencer και φίλους σε πάρτι, δεν επηρέασε αρνητικά τη δημοτικότητά της παρά την άνοδο της Κεντροδεξιάς και των δεξιών λαϊκιστών στις δημοσκοπήσεις.

64% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Helsingin Sanomat τον περασμένο Δεκέμβριο έκρινε ότι η Μάριν έκανε «πολύ καλή» ή «αρκετά καλή» δουλειά ως πρωθυπουργός, ποσοστό το οποίο έφθασε το 69% μεταξύ των γυναικών που μετείχαν στη σφυγμομέτρηση.

Ο διάδοχος της Μάριν

Ο Πέτερι Όρπο, από την άλλη, δεν διαθέτει τη λάμψη «ροκ σταρ» της Μάριν, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του φινλανδικού κρατικού δικτύου YLE, Μάτι Κοϊβίστο. Ο Όρπο «είναι πολιτικός καριέρας. Είναι στο «παιχνίδι» από τη δεκαετία του 1990 και είναι σχετικά σταθερός και ήρεμος. Κάποιοι τον κατηγορούν ότι ίσως είναι πολύ πράος».

Ως έναν λιγότερο συναρπαστικό από τη Σάνα Μάριν και λίαν μετριοπαθή πολιτικό περιγράφει τον Όρπο και η Βέσα Βάρες, καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τούρκου της Φινλανδίας. «Κάτι σαν ιδεώδης γαμπρός», λέει.

Οι Συντηρητικοί θα λάβουν πρώτοι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με τον 53χρονο Όρπο να καλείται να εξασφαλίσει μια κυβερνητική πλειοψηφία άνω των 100 εδρών στη φινλανδική Βουλή των 200 εδρών, έργο πιθανώς δύσκολο.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός

Ο Πέτερι Ορπο, ο 53χρονος επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία, είναι ο μακροβιότερος πολιτικός από τους τρεις μέχρι πρότινος κύριους διεκδικητές της πρωθυπουργίας.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2007 και έχει διατελέσει τρεις φορές υπουργός, έχει μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Τουρκού με ειδίκευση στα οικονομικά.

Τον Οκτώβριο κατηγορήθηκε ότι υποτίμησε τις γυναίκες και χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, αφού αναφέρθηκε στις «τσιρίδες» της Μάριν και της υπουργού Οικονομικών, Ανίκα Σααρίκο, στη διάρκεια συζήτησης.

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024