Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρανς, γκέι, queer: To Τwitter φαίνεται να μπλοκάρει λέξεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Τρανς, γκέι, queer: To Τwitter φαίνεται να μπλοκάρει λέξεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα tweets που περιέχουν όρους που θεωρούνται ευρέως ως κακοποιητικοί και προσβλητικοί προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα – βγαίνουν σε προεπισκόπηση κανονικά.

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησαν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στο Twitter, το οποίο φαίνεται να λογοκρίνει όρους που σχετίζονται με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Στο PinkNews διαβάζουμε ότι, το Σάββατο (1η Απριλίου), χρήστες του Twitter και ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές συνειδητοποίησαν ότι τα tweets που κοινοποιούσαν μέσω μηνυμάτων (DM) δεν εμφανίζονταν πλέον σε προεπισκόπηση αν συμπεριλάμβαναν συγκεκριμένες λέξεις.

Η κοινοποίηση ενός tweet μέσω DM θα έπρεπε να εμφανίζει αυτόματα μια προεπισκόπηση του περιεχομένου του tweet, αλλά τώρα οι χρήστες βλέπουν μόνο έναν απλό σύνδεσμο αν το tweet περιέχει τις λέξεις “trans”, “LGBT”, “LGBT+” ή “BLM” (Black Lives Matter).

Τι γίνεται με τις προσβλητικές αναρτήσεις

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα tweets που περιέχουν όρους που θεωρούνται ευρέως ως κακοποιητικοί και προσβλητικοί προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα – βγαίνουν σε προεπισκόπηση κανονικά. Όπως και τα tweets που αναφέρουν το τρανσφοβικό ακρωνύμιο “LGB”.

Η ανησυχία γύρω από τη λογοκρισία στα DMs του Twitter εκφράζεται από το Δίκτυο Trans Safety Network με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ανέφερε ότι οι προκαταρκτικές δοκιμές δείχνουν ότι η πλατφόρμα «απονομιμοποιεί τα tweets που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις».

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι λέξεις “trans”, “gay”, “lesbian”, “queer” και “bisexual”.

Η ελευθερία του λόγου

Η jane fae*, πρόεδρος του Trans Media Watch, δήλωσε στο PinkNews: «Ο Elon Musk έφτασε στο Twitter, κάνοντας μεγάλες δηλώσεις για τη δέσμευσή του στην “ελευθερία του λόγου”».

Καθώς θα ήταν δύσκολο να έχει γίνει από λάθος αυτό, η fae είπε ότι αν συμβαίνει αυτό «είναι σαφές ότι είναι ένας από εκείνους τους επιλεκτικούς πολεμιστές της ελευθερίας του λόγου που είναι υπέρ μόνο του λόγου που υποστηρίζει τις προσωπικές του προτιμήσεις».

«Όσο για τα επιχειρήματα ότι τα “τρανς” θέματα μπορεί να είναι ευαίσθητα: δεν έχει νόημα για τα DMs, και σίγουρα δεν έχει νόημα όταν βλέπει κανείς ότι αυτή η “ρύθμιση” δεν επηρεάζει άλλους προσβλητικούς όρους που πολλοί τρανς άνθρωποι βρίσκουν βαθιά πληγωτικούς».

Αν και αυτό θα μπορούσε να είναι απλώς μια δυσλειτουργία του Twitter, ίσως να μην προκαλεί έκπληξη η ανησυχία των ΛΟΑΤΚΙ+ χρηστών, καθώς επί θητείας του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας, Elon Musk, οι αναρτήσεις που αναφέρουν ένα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ αφήγημα περί “groomer” αυξήθηκαν κατά 119%.

Τον Φεβρουάριο, ερευνητές του Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους διαπίστωσαν ότι το Twitter βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει έως και 19 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από διαφημίσεις σε μόλις 10 αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ λογαριασμούς που επανέφερε ο Elon Musk από τότε που ανακοίνωσε τη γενική πολιτική αμνηστίας του.

*Η jane fae δεν γράφει το όνομά της με κεφαλαίο.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024