Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολυχώρος Αλεξάνδρεια: Εκεί που συμβαίνουν... «Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα»

Πολυχώρος Αλεξάνδρεια: Εκεί που συμβαίνουν… «Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα»

Ένα συναρπαστικό μυστήριο γύρω από ένα ζευγάρι στην αναζήτηση της αλήθειας.

Μια μαύρη κωμωδία γεμάτη εκπλήξεις όπου το πάθος εναλλάσσεται με τον ολοκληρωτικό πόλεμο. Ο γάμος και η συζυγική ζωή είναι ένα ανεξάντλητο θέμα που έχει εμπνεύσει διαχρονικά δεκάδες θεατρικά έργα και μυθιστορήματα.

Ο Ερίκ Εμανυέλ Σμιτ, στα «Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα», καταδύεται στα αβυσσαλέα βάθη της αρχετυπικής σχέσης των ηρώων του και μας παραδίδει ένα έργο βαθιά φιλοσοφικό. Τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει είναι αυτά στα οποία αγωνίζονται να απαντήσουν τα ζευγάρια στη μικρή ή μεγάλη διάρκεια του έγγαμου βίου τους, αλλά κατά κανόνα μένουν αναπάντητα μέχρι να τους χωρίσει η ζωή ή ο θάνατο.

Συναντήσαμε τον πρωταγωνιστή της παράστασης Σάκη Σιούτη και μας μίλησε για τον ρόλο του αλλά και το πώς συνδυάζει την υποκριτική με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού.

Πώς προέκυψε η αγάπη για το θέατρο; Ποια ήταν η πρώτη παράσταση και πως σκέφτεστε τη συνέχεια;

Η αγάπη για το θέατρο νομίζω ότι ξεκίνησε περισσότερο τυχαία και ίσως και από μεγάλη περιέργεια για τη διαδικασία που χρειάζεται μια ομάδα ανθρώπων για να φτάσει σε μία παράσταση. Ήμουν στη Γ ‘ Γυμνασίου όταν δύο καθηγήτριές μου αποφάσισαν να φτιάξουν μία θεατρική ομάδα στο σχολείο και μαζί με έναν φίλο μου αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε κι αυτό.

Το έργο ήταν «Το Φιόρο του Λεβάντε» του Γ. Ξενόπουλου και νομίζω ότι η χαρά που ένιωσα όταν άκουσα το πρώτο γέλιο των θεατών με έκανε πραγματικά να αγαπήσω το θέατρο. Δεν ήταν τυχαίο πως και την επόμενη χρονιά στο Λύκειο μόλις μάθαμε με τον φίλο μου ότι θα φτιαχτεί θεατρική ομάδα τρέξαμε να συμμετάσχουμε. Στη συνέχεια έγινα μέλος στη ΘΕ.ΣΠ.Ι. στη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μετά το πανεπιστήμιο αποφάσισα να συνεχίσω σε δραματική σχολή όπου τελείωσα το 2010 και από τότε έχω παίξει σε αρκετές επαγγελματικές παραστάσεις στο

ελεύθερο θέατρο. Η συνέχεια δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει αλλά σίγουρα υπάρχουν έργα και συγγραφείς που θα ήθελα να ασχοληθώ είτε παίζοντας είτε σκηνοθετώντας.

Ποιες οι εντυπώσεις σας από την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστείτε αυτό τον καιρό και τι πραγματεύεται;

Πρόκειται για «Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα» του Ερίκ Εμανυέλ Σμιτ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Κάτιας Σπερελάκη στο θέατρο Αλεξάνδρεια. Ένα βαθιά φιλοσοφικό κείμενο για τις σχέσεις των ζευγαριών στη σύγχρονη εποχή, μια πραγματεία για τη συζυγική ζωή και τις σχέσεις των ανθρώπων.

Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένος όταν το διάβασα την πρώτη φορά και εξακολουθώ να βλέπω αυτόν τον ενθουσιασμό στα λεγόμενα των θεατών μετά την παράσταση. Το χιούμορ ,το μυστήριο και η φιλοσοφία περιπλέκονται σε ένα έργο που δύσκολα ένας θεατής δε θα βρει κοινά σημεία και στις δικές του σχέσεις.

Πώς συνδυάζετε την εκπαιδευτική σας ιδιότητα με αυτή του ηθοποιού;

Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά κουραστικό να προσπαθείς να συνδυάσεις και τα δύο. Κάποιες φορές μοιάζει και ακατόρθωτο, ειδικά σε περιόδους προβών, όμως τα αγαπάω και τα δυο πολύ κι όταν αγαπάς κάτι πάντα στο τέλος σε αποζημιώνει ευχάριστα.

Ποια ήταν τα σχόλια των μαθητών σας όταν έμαθαν πως ο δάσκαλος της τάξης παίζει στο θέατρο;

Οι μαθητές μου συνήθως δε γνωρίζουν ότι είμαι ηθοποιός, τις περισσότερες φορές δεν το μαθαίνουν και καθόλου, κάποιοι που πιθανώς το ακούνε από τους γονείς τους κι έρχονται να με ρωτήσουν τις περισσότερες φορές τους απαντάω ότι ηθοποιός είναι όποιος παίζει στην τηλεόραση, κι αφού δε με βλέπουν εκεί συμφωνούν και το αντιμετωπίζουν εντελώς φυσιολογικά. Πολλές φορές έχει πλάκα, όταν κάνουμε πρόβα σε κάποιο έργο στο σχολείο, στο 25ο Δημοτικό στον Ίλιον που έρχονται και μου λένε «Κύριε, πρέπει να γίνεται ηθοποιός » κι εγώ συμφωνώ ότι πρέπει να το προσπαθήσω.

Πώς προσπαθείτε να μεταδώσετε στα παιδιά την αγάπη για το θέατρο;

Στα παιδιά δε χρειάζεται να μιλάς για το θέατρο πρέπει να κάνεις μαζί τους θέατρο. Θεωρώ ότι οι καλύτερες παιδικές παραστάσεις είναι αυτές που συμμετέχουν μόνο τα παιδιά. Στα 18 χρόνια που είμαι δάσκαλος φροντίζω σχεδόν κάθε χρόνο να κάνω μία παιδική παράσταση με τους μαθητές μου. Δε νομίζω ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για ένα παιδί να γνωρίσει την αξία του θεάτρου αν και το ίδιο δεν έχει συμμετάσχει ποτέ στη ζωή του σε μία παράσταση. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό πιστεύω στη σχολική τους ζωή οι μαθητές να παίρνουν μέρος σε μια παράσταση. Τα οφέλη πραγματικά σε παιδαγωγικό και σε ψυχολογικό επίπεδο είναι τεράστια για τους μαθητές.

Οι παραστάσεις στο θέατρο σας βοηθούν στο λειτούργημα του εκπαιδευτικού; Θεωρείτε πως το θέατρο σας έχει κάνει καλύτερο δάσκαλο;

Η εκπαιδευτική διαδικασία και η υποκριτική δεν είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο. Ο δάσκαλος είναι πολλές φορές ένας ηθοποιός ή και σκηνοθέτης του εαυτού του. Για να ξεκινήσεις να διδάξεις κάτι τους

μαθητές σου συνήθως έχεις ένα προσχέδιο στο μυαλό σου για το τι θέλεις να μάθουν αλλά εν τέλει η διαδικασία του μαθήματος εμπεριέχει και αρκετά αυτοσχεδιαστικά κομμάτια , ώστε να κατορθώσεις νΑ φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα . Κάτι που δε συμβαίνει στο θέατρο, γιατί εκεί έχεις ασχοληθεί αρκετές ώρες μέσω των προβών για να πεις και να κάνεις συγκεκριμένα λόγια και κινήσεις που έχεις αποφασίσει. Και τα δύο έχουν το κοινό τους κι αν με ρωτάτε τι είναι πιο δύσκολο θεωρώ ότι η καλή διδασκαλία είναι πολλές φορές πιο δύσκολη διαδικασία από την αναζήτηση ενός ρόλου. Για να απαντήσω όμως στην ερώτησή σας θεωρώ πως το θέατρο με έχει κάνει όντως καλύτερο δάσκαλο και πολλά από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ένας ηθοποιός τα έχω εκμεταλλευτεί για να διδάξω καλύτερα.

Πείτε μας για τον τρόπο που υποδέχθηκαν οι συνάδελφοι σας στο σχολείο, την παρουσία σας στο «σανίδι»;

Οι συνάδελφοί μου στο σχολείο με στηρίζουν πάντα σε όλες τις παραστάσεις που παίζω. Πολλοί μάλιστα συμμετέχουν και στην ερασιτεχνική ομάδα δασκάλων που έχω φτιάξει από το 2014 και ανεβάζουμε παραστάσεις τα καλοκαίρια, αφού έχει τελειώσει το σχολείο.

Ποια είναι η επόμενη παράσταση που θέλετε να παίξετε;

Δεν έχω σκεφτεί κάποια συγκεκριμένη ,θα αφήσω το μέλλον να με εκπλήξει ευχάριστα νομίζω..

Πληροφορίες παράστασης

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Κάτια Σπερελάκη

Σκηνικά-Κοστούμια: Λήδα Σπερελάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέκα Στεργίου

Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης

Τρέιλερ παράστασης: Κωνσταντίνος Λέπουρης, Γιώργος Αγγελίδης

Οργάνωση παραγωγής: Μαντάμ Σαρδάμ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαργαρίτα Σάββα, Σάκης Σιούτης

Θέατρο Αλεξάνδρεια

Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής

Τηλ. Κρατήσεων:  6977737223

Τιμές εισιτηρίων: 13€ κανονικό | 10€ φοιτητών, άνω των 65, ανέργων, ΑμεΑ & πολυτέκνων | 5€ Ατέλειες  (προϋπόθεση κενών θέσεων)

Εισιτήρια: Viva.gr https://www.viva.gr/tickets/theater/mikra-syzygika-egklimata-eric-emmanuel-schmit/

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024