Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανδρουλάκης: «Δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός - Να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής»

Ανδρουλάκης: «Δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός – Να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ τον ισχυρισμό τους ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει τον πρωθυπουργό.

Την στάση που ήδη προαναγγέλουν ότι θα κρατήσουν στο μετεκλογικό τοπίο της πρώτης κάλπης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του στις Σέρρες.

«Εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό, λέγοντάς του την αλήθεια. Λέμε τι θα κάνουμε όταν θα πάρουμε την εντολή. Αυτοί τι θα κάνουν;

»Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει: ‘Δεν με ενδιαφέρουν οι πρώτες εκλογές, ψηφίστε με αλλά θα την παραδώσω την εντολή’. Τότε γιατί να τον ψηφίσει ο ελληνικός λαός; Είμαστε μαραθωνοδρόμοι που δίνουμε σκυτάλη στις εθνικές εκλογές;

»Πρώτος γύρος, δεύτερος γύρος, τρίτος γύρος… μέχρι να βγει ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός; Αν είναι δυνατόν! Αυτή είναι η πλήρης περιφρόνηση του συντάγματος και της λαϊκής ετυμηγορίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε: «Ο κ. Τσίπρας τι λέει; ‘Συζητώ για κυβερνήσεις συνεργασίας, μόνο αν είμαι πρώτο κόμμα’. Μα δεν θα είναι πρώτο κόμμα, είναι ξεκάθαρο.

»Άρα λέω εδώ από τις Σέρρες στον ελληνικό λαό: Για άλλη μια φορά, παίζουν φτηνά παιχνίδια στις πλάτες σας. Γι’ αυτό, η μόνη λύση είναι η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη από την πρώτη Κυριακή για σταθερή κυβέρνηση, πρόοδο, προοπτική και ελπίδα για όλους τους Έλληνες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Δεν θα πω εγώ ‘ποιος’ σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής»

Σχετικά με το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού σε μια κυβέρνησης συνεργασίας, που έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα μετά το «ούτε Μητσοτάκς, ούτε Τσίπρας» του Νίκου Ανδρουλάκη, ανέφερε τα εξής:

«Ισχυρίζονται ότι θα επιλέξω εγώ τον πρωθυπουργό. Είναι προφανές ότι όλο αυτό είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Όταν υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, οι συγκλίσεις είναι και στα πρόσωπα. Ιδιαίτερα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, που πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

»Άρα, δεν θα πω εγώ ‘ποιος’ σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Όμως, κάποιοι, ακόμη και αυτό το τόσο απλό θέμα, που συμβαίνει σε πολλά κράτη της Ευρώπης, εδώ το έχουν κάνει κορυφαίο ζήτημα. Γιατί; Διότι θέλουν να πείσουν το λαό οι γνωστοί μιντιάρχες ότι το δίλημμα είναι ‘Μητσοτάκης ή χάος’.

»Και απαντάμε και εδώ, από τις Σέρρες, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος, είναι οι κοινωνικές ανισότητες, είναι η απαξίωση του δημόσιου πλούτου, είναι οι υποκλοπές, είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η επίθεση στις ανεξάρτητες αρχές», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό.

«Και σύνορα με ασφάλεια, και αναθεώρηση του Δουβλίνου»

Ως προς τη δημόσια συζήτηση για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, επανέλαβε ότι «προφανέστατα για εμάς υπάρχουν σύνορα και στη θάλασσα και στον Έβρο. Προφανές για εμάς είναι ότι τα σύνορά μας πρέπει να φρουρούνται και ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι υπάρχει ασφάλεια. Δεν είμαστε μια χώρα ‘όποιος θέλει, μπαίνει – όποιος θέλει, βγαίνει’.

»Αλλά, από την άλλη, δεν μπορεί το έργο αυτό να είναι άλλοθι για όλη την ευρωπαϊκή δεξιά και για τον κ. Μητσοτάκη.

»Εμείς, οι σοσιαλιστές, πήραμε πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – πριν την πανδημία – για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Τι σημαίνει αυτό;

»Όποιος μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνει αίτηση ασύλου στο σύνολο της Ε.Έ. Άρα, όταν θα παίρνει κάποιος το καθεστώς του πρόσφυγα, δεν θα χρειάζεται η Ελλάδα να παρακαλάει και να ζητιανεύει για νέα προγράμματα μετεγκατάστασης, αλλά θα υπάρχει μόνιμο πρόγραμμα με κατανομή σύμφωνα με τον πληθυσμό, την ανεργία και άλλα κοινωνικά κριτήρια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Εμείς λοιπόν τι λέμε; Και να έχουμε σύνορα, τα οποία να είναι σύνορα με ασφάλεια, αλλά και αναθεώρηση του Δουβλίνου.

»Γιατί ο κ. Μητσοτάκης λέει μόνο το πρώτο κομμάτι; Διότι αυτοί που εμποδίζουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου, τη δίκαιη κατανομή και την αλληλεγγύη στην Ευρώπη είναι η δική του δεξιά πολιτική οικογένεια.

Αυτοί που του χτυπούν την πλάτη για το έργο του Έβρου, είναι οι ίδιοι που καταδικάζουν τους λαούς του Νότου να σηκώνουν το φορτίο του προσφυγικού. Δίνοντας, βέβαια, χρήματα, αλλά η αλληλεγγύη δεν αγοράζεται με χρήματα.

»Η αλληλεγγύη κατοχυρώνεται με θεσμούς. Αυτή είναι η Ευρώπη των λαών και όχι η Ευρώπη των ισχυρών και της συντήρησης», υπογράμμισε.

«Ο Τσίπρας το 2015 έδωσε τα κλειδιά του προσφυγικού στον Ερντογάν»

Επίθεση εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως, και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον φράχτη στον Έβρο.

«Ο κ. Τσίπρας σε αυτό το θέμα δεν πήρε το μάθημά του από το 2015, που κατάφερε να δώσει τα κλειδιά του προσφυγικού-μεταναστευτικού στα χέρια του Ερντογάν και να εκβιάζει όλη την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε: «Αυτό θέλουμε εμείς; Δεν καταλαβαίνουμε τη διαφορά του ανθρωπισμού από τον γεωπολιτικό εκβιασμό; Όταν την ίδια στρατηγική την έχει ο Λουκασένσκο στη Λευκορωσία είναι καταδικαστέα, αλλά όταν την έχει ο Ερντογάν στην Τουρκία δεν λέμε κουβέντα;».

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στα προγραμματικά προτάγματα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την ανάγκη διοχέτευσης του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να υπάρξει πανελλαδικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας.

Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία δεξαμενής 150.000 κοινωνικών κατοικιών που θα διατίθενται με φθηνό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια.

Ανέδειξε την συνολική δέσμη μέτρων που έχει επεξεργαστεί το κόμμα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.

«Κανένα στρέμμα αγροτικής γης σε ξένα συμφέροντα, αυτό το πατριωτικό σοσιαλιστικό κόμμα δεν θα επιτρέψει τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας από τα κοράκια των funds», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Αν δείτε τα στοιχεία, δείχνουν τις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη: 69 επιχειρήσεις πήραν 1,1 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης με 1,2% επιτόκιο, όταν χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι και μικρομεσαίοι είναι σε δεινή κατάσταση. Τα χρήματα αυτά, γι’ αυτούς τα έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι για τους κολλητούς τού κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

»Γι’ αυτό λοιπόν, εμείς ζητάμε και στο θέμα των δανείων, να υπάρχουν προτεραιότητες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε σχετικά με το κυβερνητικό μοντέλο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Όλες οι θέσεις διοίκησης σε οργανισμούς και δημόσια νοσοκομεία θα καλύπτονται με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς και όχι από κομματικά ρουσφέτια», σημείωσε επίσης, ως προς τις αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.

Το δίλημμα των εκλογών

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε το διακύβευμα της κάλπης.

«Το δίλημμα στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία.

»Το δίλημμα στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι: Ή ένα κράτος λάφυρο στα χέρια του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, ή ένα κράτος εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να δώσει πραγματική ελπίδα και προοπτική σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.

»Αυτό το κράτος που εμείς οραματιζόμαστε, είναι ένα κράτος που όταν σηκώνει το τηλέφωνο ο ανιψιός του πρωθυπουργού και λέει: ‘Παρακολούθησε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τον υποψήφιο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τον υπουργό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας’, το κράτος μέσω της ΕΥΠ απαντά: ‘Όχι κύριε, εσύ τη δουλειά σου κι εμείς τη δουλειά μας’.

»Όταν ο κ. Παππάς σηκώνει το τηλέφωνο και λέει: ‘Στήστε τους διαγωνισμούς των αδειών για να μοιράσουμε τις μετοχές στους ολιγάρχες που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ’, το κράτος του απαντά: ‘Εσύ τη δουλειά σου κι εμείς τη δουλειά μας’.

»Αν δεν αποκτήσουμε αυτό το καθαρό κράτος, που θα σέβεται τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τους πολίτες, να είστε σίγουροι πως θα βρούμε ξανά μπροστά μας νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, διότι κανείς δεν θα σεβαστεί τους φόρους σας, τα δικαιώματά σας, τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας.

»Αυτό λοιπόν είναι το χρέος του ΠΑΣΟΚ, να οικοδομήσει ένα κράτος αξιοκρατίας και διαφάνειας, που δεν θα είναι κράτος ατιμωρησίας για τους ολιγάρχες και τους φίλους της εκάστοτε εξουσίας».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024