Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος για τον μεγαλύτερο «εφιάλτη» των οδηγών στη Γαλλία - Τι αλλάζει στους δρόμους

Τέλος για τον μεγαλύτερο «εφιάλτη» των οδηγών στη Γαλλία – Τι αλλάζει στους δρόμους

Τι ήταν το σύστημα και γιατί απέτυχε

Σε μερική απόσυρση ενός συστήματος ραντάρ, το οποίο είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προχώρησε η Γαλλία, προκαλώντας με τον τρόπο αυτόν την ανακούφιση δεκάδων χιλιάδων οδηγών της.

Πρόκειται για ραντάρ ελέγχου ταχύτητας, τα οποία ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται στους γαλλικούς δρόμους πριν από μία περίπου δεκαετία και είχαν τοποθετηθεί σε δρόμους όπου παρουσίαζαν υψηλή συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων.

Πώς λειτουργούσαν τα ραντάρ αυτά

Αυτά τα ραντάρ έχουν τη δυνατότητα να μετρούν την μέση ωριαία ταχύτητα κίνησης που αναπτύσσει ένα όχημα για μια απόσταση πολλών χιλιομέτρων καθώς συλλέγουν δεδομένα μεταξύ δύο σταθερών σημείων.

Η απόφαση για την απόσυρση των ραντάρ έρχεται από την γαλλική αρχή οδικής ασφάλειας Sécurité Routière, η οποία έχει τοποθετήσει στου δρόμους της χώρας περίπου 4.300 συστήματα ελέγχου ταχύτητας των οδηγών. Από αυτά κοντά στα 100 είναι κάμερες ελέγχου μέσης ωριαίας ταχύτητας.

Το σύστημα απέτυχε…

Αν και στην θεωρία ένα τέτοιο σύστημα θα έπρεπε να είναι πιο αποδοτικό από τα ραντάρ που μετρούν στιγμιαία την ταχύτητα ενός οχήματος, αλλά και πιο «δίκαιο», οι γαλλικές αρχές αναφέρουν ότι έπειτα από μία 10ετία χρήσης αποδείχθηκε τελικά αναποτελεσματικό.

Ο λόγος βρίσκεται στην πολυπλοκότητα του συστήματος αλλά και στα υψηλά έξοδα συντήρησης που παρουσιάζει σε σχέση με τις κάμερες-ραντάρ που μετρούν στιγμιαία την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου, ενώ σύμφωνα και με τον γαλλικό τύπο μεγάλες ήταν και οι καθυστερήσεις στην παράδοση του προστίμου στους οδηγούς που παρανομούσαν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του παραπάνω είναι η περίπτωση μιας οδηγού που έλαβε μαζικά δεκάδες πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα, πρόστιμα που αφορούσαν συνολικά μια περίοδο δέκα μηνών.

Η αναβάθμιση των εν λόγω συστημάτων που χρησιμοποιούνται ήδη δέκα χρόνια είναι ένας ακόμη λόγος που οδηγεί τους Γάλλους στην απόσυρσή τους αφού κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το συνολικό κόστος χρήσης τους σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, τη στιγμή που δεν είναι το ίδιο «αποτελεσματικά» στην… δημιουργία τζίρου.

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024