Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Απέσυρε από τα κατεχόμενα τα γερμανικής κατασκευής Leopard

Τουρκία: Απέσυρε από τα κατεχόμενα τα γερμανικής κατασκευής Leopard

Απέσυρε η Τουρκία τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard από τα κατεχόμενα, όπου τα είχε μεταφέρει το 2018, προβαίνοντας τότε σε μια δραστική αναβάθμιση των δυνάμεων κατοχής.

Η Τουρκία απέσυρε από τα κατεχόμενα τα υπερσύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης τύπου Leopard-2A4 (φωτογραφία αρχείου, επάνω).

Δραστική αναβάθμιση

Τα άρματα, 42 στον αριθμό, στάθμευαν σε στρατόπεδο της επιλαρχίας, με έδρα στο σύνταγμα τεθωρακισμένων του κατοχικού στρατού στην Κυθρέα.

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2018, η Τουρκία είχε προβεί σε δραστική αναβάθμιση των δυνάμεων κατοχής, τις οποίες ενίσχυσε ποιοτικά αλλά και ποσοτικά με μια επιλαρχία τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2A4, γερμανικής κατασκευής.

Τα συγκεκριμένα άρματα είχαν μεταφερθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από τον Εβρο όπου ήταν ενταγμένα στην 1η τουρκική Στρατιά.

Τα Leopard-2A4, τα οποία άλλαζαν άρδην τα δεδομένα επί του εδάφους και έδιναν συγκριτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση σύγκρουσης, έχουν αποσυρθεί όπως αποκαλύπτει το κυπριακό Σίγμα, σύμφωνα «με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες» του, και για την ακρίβεια αναφέρει πως είχαν φτάσει στα κατεχόμενα τον Νοέμβριο του 2018 και αποσύρθηκαν τον Μάρτιο του 2021.

Αντικαταστάθηκαν από αμερικανικά

Μπορεί ν’ αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα υπερσύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα, ωστόσο αντικαταστάθηκαν τον Μάρτιο του 2021 από αμερικανικά Μ48-Α5 Τ2, όπως προσθέτει η κυπριακή ιστοσελίδα, επισημαίνοντας όμως ότι αυτά είναι πεπαλαιωμένα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα Leopard.

Σε σχέση με το τι οδήγησε σ’ αυτό το αποτέλεσμα, σημειώνει ότι από το 2018 είχε ζητηθεί από τη Γερμανία να ζητήσει την απόσυρσή τους.

Υπήρχε, μάλιστα, ψήφισμα της κυπριακής βουλής που καλούσε το Βερολίνο ν’ αλλάξει τη στάση του, αλλά η γερμανική κυβέρνηση ήταν παντελώς αρνητική και παρέπεμπε συνεχώς στην ΕΕ ως αρμόδια να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα, κάτι που οι Βρυξέλλες δεν έπραξαν ποτέ.

Απαγόρευση από ΗΠΑ και Γερμανία

Τόσο το αμερικανικό Κογκρέσο όσο και η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύουν τη μεταφορά στην Κύπρο οπλικών συστημάτων που κατασκευάζουν, επισήμαινε τον Ιούλιο του 2019 tovima.gr, με αφορμή τη μεταφορά των γερμανικών αρμάτων.

Μια απόφαση την οποία δεν λαμβάνουν υπόψη οι Τούρκοι που όλο και συχνότερα χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα (άρματα μάχης, πυραύλους, πυροβόλα και είδη ατομικού οπλισμού) αμερικανικής προέλευσης και κατασκευής.

Η μεταφορά τους από τις δυνάμεις κατοχής δεν ήταν ζήτημα που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από την κυπριακή κυβέρνηση αφού ουσιαστικά πρόκειται για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικού υλικού ευρωπαϊκής προέλευσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση γερμανικής, για την κατοχή εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας μέλους της ΕΕ, από μια τρίτη χώρα, μη μέλους της Ενωσης.

Δεν σκοπεύει να ζητήσει την απόσυρση

Ωστόσο, στις 14 Ιανουαρίου του 2021, σε άρθρο της η Deutche Welle ανέφερε, επικαλούμενη δηλώσεις του τότε γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, ότι «η Γερμανία δεν σκοπεύει να ζητήσει από την Τουρκία ν’ αποσύρει τα γερμανικής καταγωγής άρματα μάχης Leopard 2A4 που μετέφερε το 2018 στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραπέμπει στην ΕΕ ως αρμόδιο θεσμό για να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα».

Καρποφόρησαν οι πιέσεις

Τον Μάρτιο του ΄21 καρποφόρησαν οι πιέσεις, γράφει τώρα το Σίγμα, και η Τουρκία απέσυρε τα Leopard, αντικαθιστώντας τα με τα αμερικανικά Μ-48.

Η Κύπρος εδώ και χρόνια προσφέρει διευκολύνσεις στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στο πολεμικό ναυτικό της, και ήταν η δεύτερη φορά που η Αγκυρα είχε αποστείλει στα κατεχόμενα εξοπλισμό γερμανικής κατασκευής, μετά τα πεπαλαιωμένα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Milan.

Για την Εθνική Φρουρά της Κύπρου η απόσυρση των Leopard είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι λόγω της μορφολογίας του κυπριακού εδάφους μπορούν σε μεγάλο αριθμό ν’ αποβούν καταλυτικά.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024