Την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «θα αξιοποιήσουμε και εμείς», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να στηρίξει» την τουρκική υποψηφιότητα στον IMO.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO) πολύ απλά διότι η Τουρκία δεν επιτρέπει στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τους λιμένες της» ανέφερε σε δηλώσεις του χθες Δευτέρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος).

«Ανταλλαγή υποστήριξης»

Κληθείς να σχολιάσει τη στήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO) και ερωτηθείς αν ήταν ενήμερος για αυτό, αλλά και κατά πόσο θα υπάρξει πρόβλημα στη συμμετοχή της Κύπρου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «ο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας λειτουργεί στη βάση του Καταστατικού του Οργανισμού, όπως μεταδίδει το philenews.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το παρασκήνιο των ανακοινώσεων Δένδια - Τσαβούσογλου: Μυστικές συζητήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για 20 ημέρες

»Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος, μάλιστα εκλέγεται σε πολύ ψηλή θέση από την ολομέλεια του Οργανισμού και δεν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα σε ενδεχόμενη εκλογή τούρκου ΓΓ.

»Από κει και πέρα οι εκλογές είναι τον Ιούνιο, ακόμα υποβάλλονται υποψηφιότητες, την Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα υποβολής υποψηφιοτήτων, έγινε μια ανταλλαγή υποστήριξης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αντιλαμβάνομαι συμφωνήθηκε όταν μετέβη ο κ. Δένδιας στην Τουρκία με αφορμή τους σεισμούς.

Θα το «αξιοποιήσουμε και εμείς»

»Η ενδεχόμενη ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών είναι κάτι το οποίο θα αξιοποιήσουμε και εμείς. Από κει και πέρα οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας πολύ απλά διότι η Τουρκία δεν επιτρέπει στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τους λιμένες της.

»Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα ήταν εφικτό από δικής μας πλευράς να υποστηρίξουμε μια τέτοια υποψηφιότητα».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr