Είναι εδώ και λίγες ημέρες που έχει ξεκινήσει η δίκη της ηθοποιού Γκουίνεθ Πάλτροου με την κατηγορία της αμέλειας και της εγκατάλειψης του Τέρι Σάντερσον ενώ έκανε σκι. Ένα ατύχημα που σημειώθηκε το 2016 στη Γιούτα, σε ένα από τα πιο πολυτελή χιονοδρομικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο Τέρι Σάντερσον δήλωσε ότι η Πάλτροου «κατέβαινε, χωρίς να προσέχει», από μια πλαγιά στο χιονοδρομικό κέντρο, Deer Valley με αποτέλεσμα να συγκρουστούν. Σύμφωνα με την καταγγελία, «τον έριξε κάτω με δύναμη και του προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη, διάσειση, τέσσερα σπασμένα πλευρά και άλλους σοβαρούς τραυματισμούς. Στη συνέχεια, όπως υποστηρίζει, τον εγκατέλειψε στο χιόνι και συνέχισε την κατάβασή της στο βουνό.

Στην αρχική αγωγή του ο Τέρι Σάντερσον ζητούσε αποζημίωση 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ πλέον ζητά 300.000 δολάρια ως αποζημίωση. Η Γκουίνεθ Πάλτροου από την άλλη πλευρά απαντά με αγωγή ζητώντας «συμβολική αποζημίωση» ύψους ενός δολαρίου, εκτός των δικαστικών εξόδων. Αναφέρει πως στην πραγματικότητα ήταν ο συνταξιούχος γιατρός που τη χτύπησε και τον κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται τη «διασημότητα και τον πλούτο» της.

«Χάσαμε μισή μέρα σκι» – Η φράση της Γκουίνεθ Πάλτροου που εξόργισε τον κόσμο

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στις 24 Μαρτίου, η Γκουίνεθ Πάλτροου ανέβηκε στο εδώλιο και, ενόρκως, δήλωσε ότι δεν είναι φίλη με την Τέιλορ Σουίφτ, ότι είναι λίγο κάτω από το 1,80 μ. αλλά συρρικνώνεται και ότι φώναξε «κάνεις σκι κατευθείαν στην πλάτη μου, γαμώτο» όταν ο ηλικιωμένος παραπατούσε στο χιονισμένο έδαφος, χτυπημένος μετά τη σύγκρουση.

Σε μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε την Παρασκευή η Γκουίνεθ Πάλτροου, κλήθηκε να απαντήσει για τις απώλειες που είχε εξαιτίας του ατυχήματος. «Λοιπόν, χάσαμε μισή μέρα σκι», απάντησε μεταξύ άλλων και η φράση αυτή γρήγορα έγινε viral.

Χρήστες στα social media ειρωνικά έγραψαν ότι προσεύχονται για την Γκουίνεθ Πάλτροου. «Έχασες μισή ημέρα σκι; Σε παρακαλώ, πες το στους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους από πόλεμο ή φυσικές καταστροφές. Ή εκείνους που έχασαν αγαπημένους τους», έγραψε άλλος χρήστης.

«Ένιωσα παραβιασμένη»

Σε άλλη ερώτηση που δέχθηκε η ηθοποιός από τη δικηγόρο του Sanderson, Kristin VanOrman, είπε ότι ήταν μεσαίου επιπέδου σκιέρ και ότι βρισκόταν σε μια «πράσινη πίστα» – ή εύκολο βουνό – όταν φέρεται να χτυπήθηκε στην πλάτη από έναν άλλο σκιέρ.

«Δύο σκι μπήκαν ανάμεσα στα σκι μου, αναγκάζοντας τα πόδια μου να ανοίξουν», κατέθεσε η Paltrow. «Και τότε, υπήρχε ένα σώμα που με πίεζε και ακούστηκε ένας πολύ παράξενος, γρυλίζων θόρυβος. Ο εγκέφαλός μου προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβαινε. Σκέφτηκα, ‘Είναι αυτό μια φάρσα; Μήπως κάποιος κάνει κάτι διεστραμμένο; Αυτό είναι πραγματικά πολύ παράξενο». «Το μυαλό μου πήγαινε πολύ, πολύ γρήγορα και προσπαθούσα να εξακριβώσω τι συνέβαινε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Γκουίνεθ Πάλτροου αρνήθηκε ότι είχε ποτέ «επικίνδυνη συμπεριφορά» σε πίστα σκι, με την οποία δήλωσε ότι ήταν ήδη εξοικειωμένη. Επίσης, σημείωσε ότι έκανε σκι όπως συνήθως. «Δεν θα είχα επικίνδυνη συμπεριφορά, με ή χωρίς τα παιδιά μου εκεί», επεσήμανε. Δικηγόρος του Σάντερσον επιχείρησε να δείξει ότι η Γκουίνεθ Πάλτροου καμιά φορά έκανε σκι πιο ριψοκίνδυνα, όταν τα παιδιά της δεν ήταν μαζί της και η ηθοποιός αρνήθηκε ότι έχει πράξει κάτι τέτοιο. «Πάντα είμαι πολύ ανοιχτή και ειλικρινής με τα παιδιά μου και με ξέρουν πολύ καλά», σημείωσε.

«Ήμουν ταραγμένη»

Η Πάλτροου δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις από τους δικηγόρους του Σάντερσον για τη συμπεριφορά που επέδειξε μετά τη σύγκρουση και γιατί φώναζε. «Ένιωθα παραβιασμένη. Ήμουν ταραγμένη. Ανησυχούσα για το γόνατό μου. Έμοιαζε παραβίαση να έχω κάποιον να πιέζει το σώμα του στην πλάτη μου και λυπάμαι που έβρισα», απάντησε.

Όταν κλήθηκε να απαντήσει αν ρώτησε τον Σάντερσον για τα τραύματά του, είπε: «Πρέπει να έχετε κατά νου πως όταν είσαι θύμα ατυχήματος… η ψυχολογία σου δεν είναι απαραίτητα να σκεφτείς τον άνθρωπο που το προκάλεσε» και συμπλήρωσε πως πίστευε ότι τα τραύματά του ήταν πολύ ελαφρά εκείνη τη στιγμή.

Την Τρίτη 28 Mαρτίου, ο επικεφαλής συνήγορος της Paltrow, Steve Owens, δήλωσε ότι θα φέρει στο εδώλιο εξειδικευμένα άτομα στο σκι και τη νευρολογική αποκατάσταση. Αν και προηγουμένως είχε αναφέρει ότι τα παιδιά της Πάλτροου θα καταθέσουν, ο Όουενς δήλωσε ότι θα διαβαστούν επίσης στο δικαστήριο αποσπάσματα από τις καταθέσεις της 18χρονης Apple και του 16χρονου Moses. Ο Owens δήλωσε ότι δεν ήταν σίγουρος αν ο κατάλογος των μαρτύρων του θα περιλάμβανε τον σύζυγο της Γκουίνεθ Πάλτροου, τον τηλεοπτικό παραγωγό Brad Falchuk, καθώς ο δικαστής ανέφερε ότι έχει σκοπό να τηρήσει τους χρονικούς περιορισμούς της δίκης.

Ο αυτόπτης μάρτυρας

Η σύγκρουση, σύμφωνα με το BBC, φέρεται να καταγράφηκε από μια κάμερα GoPro, αλλά το υλικό δεν έχει βρεθεί και δεν έχει συμπεριληφθεί ως αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη.

Η νομική ομάδα της Γκουίνεθ Πάλτροου το χαρακτήρισε «το πιο σημαντικό στοιχείο» για τη δίκη, υποδεικνύοντας ότι θα αποδείξει ότι βρισκόταν στην κατηφόρα από τον Τέρι Σάντερσον και – σύμφωνα με την εθιμοτυπία του σκι – είχε προτεραιότητα. Δεν είναι σαφές γιατί το υλικό, αν υπάρχει, έχει χαθεί – αλλά υπήρχε τουλάχιστον ένας αυτόπτης μάρτυρας του δυστυχήματος.

Ο Craig Ramone, 58 ετών, γνωστός του Τέρι Σάντερσον, δήλωσε στο δικαστήριο την Τρίτη ότι έκαναν σκι μαζί όταν άκουσε μια κραυγή και είδε την Γκουίνεθ Πάλτροου «να τον χτυπάει κατευθείαν στην πλάτη».

Η σύγκρουση έστειλε τον φίλο του «μπρούμυτα, με το πρόσωπο προς τα κάτω, με την Γκουίνεθ Πάλτροου από πάνω του» αλλά η κα Πάλτροου γλίστρησε από πάνω του και έφυγε από τη σκηνή ενώ εκείνος βρισκόταν στο έδαφος χωρίς να ανταποκρίνεται, κατέθεσε ο κ. Ramone.

«…σαν μια σκοτεινή κωμωδία στο HBO»

Το κλειδί σε αυτή τη δίκη – και αυτό που προσπαθούν να αποδείξουν τόσο η αγωγή του Τέρι Σάντερσον όσο και η αγωγή της Γκουίνεθ Πάλτροου – είναι ποιος από τους δύο ήταν στην κατηφόρα τη στιγμή της σύγκρουσης.

Η προτεραιότητα στο σκι

Σύμφωνα με τον κώδικα ασφαλείας από την National Ski Areas Association, μια εμπορική ένωση ιδιοκτητών και διαχειριστών χιονοδρομικών κέντρων, οι άνθρωποι που κατεβαίνουν έχουν προτεραιότητα και εναπόκειται στο άτομο που βρίσκεται πιο πάνω να τους αποφύγει. Αυτό δεν διαφέρει από τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται συνήθως τα κοινά αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Εφόσον δεν υπάρχουν άλλες συνθήκες, συνήθως φταίει το άτομο που βρίσκεται πίσω.

Ο αντίλογος της Paltrow επισημαίνει προσεκτικά ότι δεν είχε δει τον Sanderson, υποδεικνύοντας ότι την χτύπησε από πίσω, γεγονός που τον τοποθετεί στην ανηφόρα. Παρουσιάζει επίσης τον Sanderson ως απρόσεκτο σκιέρ, γι’ αυτό και εξεπλάγη όταν έπεσε πάνω στην Paltrow και ζήτησε συγγνώμη που τη χτύπησε. Ο Sanderson υποστηρίζει ότι η Paltrow τον χτύπησε, έφυγε και έγινε η ψευδής καταγγελία.

Όλα αυτά θα καθορίσουν τελικά αν η Paltrow θα λάβει 1 δολάριο ή θα πληρώσει 300.000 δολάρια. Περίπου 20 μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών εμπειρογνωμόνων και των παιδιών της Paltrow, Apple και Moses, αναμένεται να καταθέσουν. Όμως το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει κάπως εκτός θέματος, ωστόσο, καθώς είναι το θέαμα της δίκης που πραγματικά βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αρθρογράφος του Vox, «η ανάκριση της σε συνδυασμό με τις ειλικρινείς απαντήσεις της Πάλτροου έχουν δώσει στη δίκη μια σουρεαλιστική αίσθηση, σαν μια σκοτεινή κωμωδία στο HBO που σκοπό έχει να διακωμωδήσει τους πλούσιους. Θα μπορούσε να περάσει ως ένα αιχμηρό, σκοτεινό κομμάτι σάτιρας για τον αμερικανικό πλούτο και τη διασημότητα, αν δεν ήταν, ξέρετε, η πραγματική ζωή».

Το όριο ανάμεσα στη σάτιρα και την πραγματικότητα, το παράλογο και το λογικό, το ανέφικτο και το οικείο, είναι προφανώς η Γκουίνεθ Πάλτροου σε μια πλαγιά για αρχάριους στο Παρκ Σίτι. Σε έναν κόσμο όπου μας λένε ότι οι διασημότητες είναι σαν κι εμάς και οι ίδιες οι διασημότητες μας λένε ότι είναι σαν κι εμάς, η δίκη της Paltrow είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι, στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου σαν κι εμάς».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr