Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Goldman Sachs: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου

Goldman Sachs: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου

Γιατί θεωρεί ανθεκτική την ελληνική οικονομία και τι λέει για τις επικείμενες εκλογές

Αισιόδοξη εμφανίζεται με έκθεσή της η Goldman Sachs, αναφορικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και επίσημα έχει μπει στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου, αμερικανική επενδυτική τράπεζα δεν αποκλείει ένα μήνα νωρίτερα στις 21 Απριλίου να αναβαθμιστεί το ελληνικό αξιόχρεο και να εισέλθει πλέον στην πολυπόθητη κατηγορία «investment grade».

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Απριλίου λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης S&P θα δημοσιεύσει την έκθεσή του αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Ο εν λόγω οίκος όπως και οι DBRS και Fitch αξιολογούν την Ελλάδα μία βαθμίδα χαμηλότερα της επενδυτικής διαβάθμισης.

Η εκτίμηση της Goldman Sachs αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πριν από σχεδόν 10 ημέρες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στη δική του αξιολόγηση δεν προχώρησε σε αναβάθμιση, διατηρώντας την ελληνική οικονομία τρεις βαθμίδες χαμηλότερα του investment grade στο δικό του σύστημα αξιολόγησης με θετικές τις προοπτικές. Είναι ο οίκος αξιολόγησης μεταξύ των τεσσάρων συστημικών, που έχει την ελληνική οικονομία τόσο χαμηλά.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή έκθεση έρχεται σε μία ημέρα στην οποία η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου. Με προσφορές οι οποίες ξεπέρασαν τα 19 δισ. ευρώ –υπερκαλύπτοντας δηλαδή την έκδοση 5ετους ομολόγου κατά περίπου 8 φορές– η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, στέλνοντας, έτσι, ένα δυνατό μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές. Το τελικό επιτόκιο έκλεισε στις 90 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, στο 3,92%.

Οι εκλογές

Η Goldman Sachs στην έκθεσή της αναφέρει ότι μετά από το διάστημα της πολιτικής αστάθειας που προκλήθηκε από το τραγικό ατύχημα στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να συρρικνώνεται και με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειασθούν επαναληπτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου.

Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση το μπόνους του 10% που δίνει το σύστημα της απλής αναλογικής σε κάθε κόμμα που ξεπερνάει το 25%, πιθανώς να διευρύνει τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Για τους αναλυτές της τράπεζας το πιο πιθανό σενάριο είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού, με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ να θεωρείται ο καταλύτης για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στην αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία (μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις), η οποία παρουσιάζει σαφή άνοδο το 2022 μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης. Η πιστωτική ανάπτυξη έχει στηρίξει την τελευταία φάση της επίμονης ανάκαμψης των επενδύσεων (+14,7% το 2022). Προχωρώντας προς τα εμπρός, η αύξηση των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που, στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ και εκτείνεται έως το 2026. Ενώ οι τελευταίες ευρωπαϊκές οικονομικές εντάσεις αποτελούν πρόκληση για αυτές τις εποικοδομητικές προοπτικές ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία παραμένει σε στέρεες βάσεις, κατά την άποψη της τράπεζας.

Παρόλο που ο κύκλος αυξήσεων της ΕΚΤ τροφοδοτεί υψηλότερες αποδόσεις και το κόστος του δημόσιου χρέους θα αυξηθεί σε όλους τους τομείς τα επόμενα χρόνια, το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο από άλλες χώρες. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους: ο πρώτος είναι η παρατεταμένη μέση σταθμισμένη διάρκεια του ελληνικού χρέους (17,5 έτη στις 31/12/2022), χάρη στα ευρωπαϊκά πακέτα οικονομικής βοήθειας (EFSF, ESM, EIB, SURE και NGEU). Ο δεύτερος λόγος είναι η αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη, που αναμένεται να παραμείνει περίπου στο 4% μέχρι το 2024, και οι προσεκτικές δημοσιονομικές προοπτικές, όπου το πρωτογενές ισοζύγιο θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2023 και το 2024 (Οκτώβριος 2022, WEO IMF). Αυτές οι μακροοικονομικές συνθήκες υποστηρίζουν μια σταθερή μείωση του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ.

Πηγή: ΟΤ.gr

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024