Η δικαστική μεταρρύθμιση που επιδιώκεται από την Κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση.

Η δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ έχει δημιουργήσει κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.  Το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ Histadrut ανακοίνωσε άμεση γενική απεργία απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που συζητείται στην Κνεσέτ και διχάζει την χώρα.

Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ, η οποία κατατέθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση. Η πρόταση μομφής καταψηφίσθηκε από 59 βουλευτές, ενώ 53 ψήφισαν υπέρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε γενική απεργία καλεί το μεγαλύτερο συνδικάτο στο Ισραήλ - Τέλος οι απογειώσεις από το «Μπεν Γκουριόν»

Σε γενική απεργία λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης

«Καλώ σε γενική απεργία (…) αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, το Κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε ο Άρνον Μπαρ Νταβίντ, επικεφαλής του μεγαλύτερου ισραηλινού συνδικάτου «Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε την νομοθετική διαδικασία και θα το κάνουμε».

Την ανακοίνωση αυτή ακολούθησε η ανακοίνωση της Ιατρικής Ένωσης του Ισραήλ που κηρύσσει επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες. Ήδη, έχουν διακοπεί οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση

Ο συνασπισμός του Νετανιάχου επιδιώκει αλλαγές στο δικαστικό σύστημα που θα δώσουν στην κυβέρνηση επιρροή στην επιλογή δικαστών και θα περιορίσουν την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι προτείνοντες το σχέδιο λένε πως αυτό θα βάλει χαλινάρι στις υπερβολές του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα αποκαταστήσει την ισορροπία. Οι επικριτές του λένε ότι θα αποδυναμώσει τα δικαστήρια, θα θέσει σε κίνδυνο τις πολιτικές ελευθερίες και θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία. Το προτεινόμενο σχέδιο έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις επί εβδομάδες σε όλη τη χώρα και έχει προκαλέσει ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους της χώρας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr