Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Nord Stream: Αποζημίωση για την καταστροφή των αγωγών ενδέχεται να ζητήσει η Ρωσία

Nord Stream: Αποζημίωση για την καταστροφή των αγωγών ενδέχεται να ζητήσει η Ρωσία

«Δεν αποκλείουμε να τεθεί αργότερα το θέμα της αποζημίωσης», δηλώνει Ρώσος αξιωματούχος

Αποζημίωση για την καταστροφή των αγωγών Nord Stream από εκρήξεις που σημειώθηκαν κατόπιν επιχείρισης δολιοφθοράς ενδέχεται να ζητήσει η Μόσχα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο Ρώσο διπλωμάτη.

Οι αγωγοί, οι οποίοι συνέδεαν τη Ρωσία και τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, επλήγησαν από εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μια επίθεση «διεθνούς τρομοκρατίας» όπως την χαρακτήρισε η Μόσχα.

Τίθεται θέμα αποζημίωσης;

«Δεν αποκλείουμε να τεθεί αργότερα το θέμα της αποζημίωσης για ζημιές ως αποτέλεσμα της έκρηξης (που κατέστρεψε) τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ο Ντμίτρι Μπιριτσέφσκι, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι οι δυτικές χώρες αντιτίθενται σε ένα σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε προετοιμάσει η Ρωσία και το οποίο ζητούσε να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream. «Παρά το γεγονός αυτό, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μια ολοκληρωμένη και ανοικτή διεθνή έρευνα με την υποχρεωτική συμμετοχή Ρώσων εκπροσώπων», δήλωσε ο Μπιριτσέφσκι.

Απαισιόδοξος ο Λαβρόφ

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εμφανίστηκε απαισιόδοξος αναφορικά με την έκβαση των ερευνών για την εσκεμμένη καταστροφή των αγωγών.

«Δεν περιμένω πως οι έρευνες» για τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 «θα είναι διαφανείς, ούτε περιμένω πως τα αποτελέσματα θα καταστούν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία διεξάγουν τις δικές τους έρευνες για τις εκρήξεις. Η Μόσχα έχει διαμαρτυρηθεί κατ΄επανάληψη ότι δεν έχει προσκληθεί στις έρευνες ούτε κρατείται ενήμερη για τα ευρήματά τους.

Σουηδοί και άλλοι Ευρωπαίοι ερευνητές λένε πως οι εκρήξεις προκλήθηκαν από εσκεμμένες επιθέσεις, όμως δεν έχουν πει ποιος θεωρούν πως φέρει την ευθύνη.

Η Μόσχα έχει αποδώσει την ευθύνη για τις εκρήξεις σε δυτικό σαμποτάζ.

Το ρεπορτάζ του Σέιμουρ Χερς

Σημειώνεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς δημοσίευσε άρθρο στο οποίο, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, κατήγγειλε ότι τους αγωγούς ανατίναξαν οι ΗΠΑ με συνεργασία της Νορβηγίας, κατ’ εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Ιούνιο του 2022 δύτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ενεργώντας υπό την κάλυψη της ΝΑΤΟϊκής άσκησης BALTOPS 22, τοποθέτησαν εκρηκτικά τα οποία πυροδοτήθηκαν περίπου τρεις μήνες αργότερα από απόσταση.

Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «ψεύδη» και «μυθοπλασία».

Πηγή: OT.GR

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024