Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δικαίωση πολυετών αγώνων των Πανεπιστημιακών για το μισθολόγιό τους

Δικαίωση πολυετών αγώνων των Πανεπιστημιακών για το μισθολόγιό τους

Οι πολύ χαμηλές αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου στην Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμα αντικίνητρο για το «brain gain»

Εκδικάστηκε η πρώτη προσφυγή Πανεπιστημιακών Καθηγητών για την καταβολή αναδρομικών που προέκυψαν από τις περικοπές στο μισθολόγιο τους. Συγκεκριμένα, με την απόφαση 3220/2023 του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών επιδικάσθηκαν σε Καθηγητές Πανεπιστημίου μισθολογικές διαφορές για την περίοδο από 01.01.2017 έως 17.09.2018 που συνολικά, ανάλογα με τη βαθμίδα και τη διάρκεια της προϋπηρεσίας, ανέρχονται από 10.000 έως 17.000 ευρώ.

Πέραν της αναφερόμενης απόφασης, εκκρεμούν αγωγές Πανεπιστημιακών Καθηγητών για μεταγενέστερη περίοδο οι οποίες αναμένεται ότι θα γίνουν και αυτές δεκτές. Σε μισθολογικές διαφορές άνω των 30 μηνών, τα ποσά που αναμένεται ότι θα επιδικασθούν θα είναι σχεδόν διπλάσια.

Πρόκειται για τη δικαίωση πολυετών αγώνων της ΠΟΣΔΕΠ και πολλών Καθηγητών Πανεπιστημίου από όλα τα Πανεπιστήμια (μεταξύ πολλών ενδεικτικά από το ΕΚΠΑ: Σ. Ευσταθόπουλος, Ε. Καραμαλέγκου, Γ. Σιάσος, Σ. Βλαχόπουλος, Ε. Μπουρνόβα, Γ. Σεϊμένης, Δ. Δρόσος) για το μισθολογικό των Πανεπιστημιακών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή της ΠΟΣΔΕΠ με τρεις αποφάσεις του (2014, 2017 και 2022) δικαίωσε τους Πανεπιστημιακούς και επέβαλλε την επαναφορά του μισθολογίου τους στα επίπεδα πριν από τις μειώσεις.

Κατά της απόφασης 3220/2023 που εκδόθηκε, μπορεί να ασκηθεί έφεση, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου αναμένεται να κερδηθεί και αυτή, καθώς ο σχετικός νόμος για το μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών έχει κριθεί αντισυνταγματικός.

Οι πολύ χαμηλές αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου στην Ελλάδα, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν λάβει καμία αύξηση τα τελευταία 20 έτη, αλλά υπέστησαν σημαντικές οριζόντιες περικοπές που έφτασαν έως και 40%, αποτελεί ένα ακόμα αντικίνητρο για το «brain gain». Οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση πριν την Ουγγαρία, όπως καταδεικνύεται και από δημοσιευμένες μελέτες (http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1600&Itemid=486).

Χωρίς αξιοπρεπείς αποδοχές δε μπορούν τα ιδρύματα να προσελκύσουν τους επιστήμονες που ήδη εργάζονται στο εξωτερικό με υψηλές αμοιβές και υπό εργασιακά καλύτερες συνθήκες. Είναι αυτονόητο ότι οι προσπάθειες όλων των Πανεπιστημιακών (οι οποίες ξεκίνησαν το 2013) θα ενταθούν με τελικό στόχο τη νομοθέτηση ενός μισθολογίου που θα ανταποκρίνεται στα αυξημένα προσόντα και στις απαιτήσεις του έργου τους.

  • Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024