Εδώ και τρεις ολόκληρες εβδομάδες, το εργοστάσιο ηλεκτροδοτείται από μόλις μια εξωτερική γραμμή 750 kV.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) εξέφρασε ξανά την ανησυχία του για το γεγονός πως παραμένει αποσυνδεδεμένη και υπό επισκευή η τελευταία εφεδρική γραμμή ηλεκτροδότησης του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

Η τελευταία εφεδρική γραμμή, 330 κιλοβόλτ (kV), υπέστη ζημιά την 1η Μαρτίου και παραμένει αποσυνδεδεμένη και υπό επισκευή, υπενθύμισε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Βιέννη θες Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην πόλη των «ηρώων» ο Ζελένσκι

«Η πυρηνική ασφάλεια στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια παραμένει σε επισφάλεια», επέμεινε ο κ. Γκρόσι.

Επί τρεις εβδομάδες, το εργοστάσιο ηλεκτροδοτείται από μόλις μια εξωτερική γραμμή 750 kV, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Έσχατη γραμμή άμυνας»

Όταν αυτή αποσυνδέεται, το εργοστάσιο —το μεγαλύτερο της Ευρώπης— μπορεί να βασιστεί μόνο στην «έσχατη γραμμή άμυνας» που διαθέτει, γεννήτριες ντίζελ, για να ψύχονται οι αντιδραστήρες του και άλλες κρίσιμες λειτουργίες των συστημάτων του, τόνισε ο κ. Γκρόσι.

«Καλώ για ακόμα μια φορά όλα τα μέρη να εγγυηθούν την προστασία της πυρηνικής ασφάλειας στο εργοστάσιο», τόνισε για πολλοστή φορά ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ επισήμανε ακόμη πως το προσωπικό στο εργοστάσιο παραμένει υπό πίεση.

«Το μειωμένο επίπεδο του προσωπικού» στο εργοστάσιο, «σε συνδυασμό με την ψυχολογική πίεση εξαιτίας της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης, πλήττει την πυρηνική ασφάλεια», ανέφερε.

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια τελεί πρακτικά υπό τον έλεγχο της Ρωσίας εδώ και χονδρικά έναν χρόνο, αφού τα ρωσικά στρατεύματα το κατέλαβαν στο αρχικό στάδιο της εισβολής που εξαπέλυσαν την 24η Φεβρουαρίου 2022. Η εγκατάσταση έχει γίνει επανειλημμένα στόχος πυρών από τους αντιμαχόμενους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr