Ο Γιάννης Οικονόμου παρέθεσε στοιχεία από προηγούμενη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία, πάνω-κάτω, αναφέρονται οι ίδιες καταγγελίες.

«Ένας απεγνωσμένος και ασυγκράτητος ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τον πολακισμό και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα της πατρίδας μας στο διεθνές προσκήνιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση της αλήθειας, επισημαίνοντας ότι αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση «αδιαφορώντας αν πλήττει την πατρίδα», και παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία – όπως είπε – σε ανάλογες εκθέσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφονται «επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε διάφορους τομείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκθεση «καταπέλτης» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα -Αστυνομική βία, υποκλοπές, μεταναστευτικό

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς γνώση και ταυτόχρονα διαστρεβλώνοντας πλήρως την αλήθεια – θέλει να πιστέψουμε πως στην ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα βρήκε άλλο ένα ‘εύρημα’ για να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν στην προσπάθεια του αυτή πλήττει την πατρίδα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και προσέθεσε ότι η Κουμουνδούρου «παραβλέπει φυσικά ότι παρόμοια και χειρότερα κατέγραφαν οι εκθέσεις αυτές και στα χρόνια που κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας».

«Τα ίδια και χειρότερα επί ΣΥΡΙΖΑ»

Απευθυνόμενος στην Πόπη Τσαπανίδου, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε:

«Προς ενημέρωση της κ. Τσαπανίδου και υπενθύμιση  του λοιπού  ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από την έκθεση σχετικά με το 2018, επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, όπου το State Department  επισημαίνει ήδη στην πρώτη σελίδα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται ‘καταγγελίες για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, διαφθορά και βία που είχε ως στόχο μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, και πρόσφυγες γυναικόπαιδα’, ενώ στην έκθεση καταγράφονται επίσης επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε διάφορους τομείς.

»Στην ενότητα που αφορά βασανισμούς και απάνθρωπη συμπεριφορά, η έκθεση για το 2018 σημειώνει πως ‘έχουν γίνει αναφορές για κακομεταχείριση μεταναστών, αιτούντων άσυλο, διαδηλωτών και Ρομά, περιλαμβανομένων παιδιών, σε αστυνομικά κέντρα και δομές κράτησης’».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε, επίσης, στοιχεία από την αντίστοιχη έκθεση του 2018, όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«’Οι συνθήκες στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης, περιλαμβανομένων των κρατητηρίων, δεν ευθυγραμμίζονταν σταθερά με τα εθνικά και τα διεθνή στάνταρ’, σημειώνει χαρακτηριστικά το State Department.

»Στο κεφάλαιο που αναφέρεται σε αυθαιρεσίες, σημειώνει ότι το 2018 ‘ΜΚΟ ανέφεραν περιστατικά βίας εκ μέρους δυνάμεων ασφαλείας με ρατσιστικό κίνητρο ή κίνητρο το μίσος’, προσθέτοντας πως το 2017 οι εποπτικές υπηρεσίες κατέγραψαν 117 καταγγελίες κατάχρησης εξουσίας από δυνάμεις της τάξης.

»Στο σκέλος της έκθεσης για τις ελευθερίες, αναφέρεται ότι ‘δημοσιογράφοι υπήρξαν θύματα σωματικών επιθέσεων, παρενόχλησης ή λόγω της δουλειάς τους σε τουλάχιστον επτά περιπτώσεις’. Παρεμφερή ζητήματα καταγράφονται και στις εκθέσεις των άλλων χρόνων που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Σταματήστε τη σπέκουλα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να «σταματήσει η σπέκουλα», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».

Όπως σημείωσε, «προβλήματα που παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς αντιμετωπίζονται υπό αυτό το πρίσμα, όπως καταγράφεται και στις ενδελεχείς και καλά τεκμηριωμένες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων Οργανισμών που σημειώνουν την πρόοδο που συντελείται.

»H ίδια η έκθεση του State Department άλλωστε αναφέρει ότι: ‘η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας, είτε αλλού στη δημόσια διοίκηση και την κυβέρνηση’.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις μεθόδους του πολακισμού κατά γράμμα, συνεχίζει μαινόμενος να ψάχνει τρόπους για να πλήξει την κυβέρνηση, χωρίς να συγκινείται από το γεγονός ότι έτσι πλήττει την ίδια την πατρίδα μας», κατέληξε στη δήλωσή του ο Γιάννης Οικονόμου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr