Μετρό Θεσσαλονίκης: Επιστρέφουν οι αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου
Φορτηγά μεταφέρουν τα αρχαιολογικά ευρήματα που θα επανατοποθετηθούν στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
- ΣΥΡΙΖΑ: «Φιάσκο» με τη συνάντηση των πέντε υποψηφίων – Παίζουν την «κολοκυθιά» με αναρτήσεις και διαρροές
- Τα «φάντασμα» της ύφεσης στοιχειώνει την γερμανική οικονομία για δεύτερη συνεχή χρονιά
- Κυβέρνηση για την αγορά ακινήτου από τον Κικίλια: Μας καλύπτουν τα δεδομένα που παραθέτει
- Έχουμε αποδείξεις εμπλοκής ΗΠΑ και ΗΒ στα σαμποτάζ στους Nord Stream
Επιστρέφουν στον σταθμό Βενιζέλου οι σημαντικές αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης. Από το πρωί μεγάλα φορτηγά μεταφέρουν τσουβάλια με αρχαιολογικά ευρήματα και γερανοί τα τοποθετούν στη νότια και στη βόρεια πρόσβαση, προκειμένου τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει η επανατοποθέτησή τους στα σημεία από όπου αποσπάστηκαν.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η επιστροφή των αρχαιοτήτων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ η επανατοποθέτησή τους ξεκινάει άμεσα.
Ήδη, όπως αναφέρει το voria.gr, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, έχει κάνει τρισδιάστατη αποτύπωση όλων των αρχαιοτήτων που έχουν αποσπαστεί, καθώς και δειγματοληψίες των δομικών υλικών, έτσι ώστε κατά το στάδιο της επανατοποθέτησης να χρησιμοποιηθεί υλικό συμβατό με το αυθεντικό.
Τι ανακαλύφθηκε
Οι ανασκαφές στον σταθμό Βενιζέλου, που ολοκληρώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αποκάλυψαν ένα παλίμψηστο με στοιχεία από τη ζωή της Θεσσαλονίκης σε πλαίσιο 17 αιώνων, δηλαδή κατά τους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους.
Σε μια συνολική έκταση 360 τ.μ. η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που χρονολογούνται από τον β΄ μισό του 4ου ως τον 10 αιώνα μ.Χ, μαρτυρώντας την αδιάλειπτη χρήση της περιοχής.
Παράλληλα, δίνουν πολύτιμες πληροφορίες, εμπλουτίζοντας την ιστορική γνώση, για τους μετασχηματισμούς του πολεοδομικού ιστού της πόλης, σε ένα κομβικό σημείο, εκεί που διασταυρώνονταν ο decumanus maximus της ρωμαϊκής εποχής (μετέπειτα Λεωφόρος ή Μέση Οδός για τους Βυζαντινούς) με τον cardo, στο ύψος της σημερινής Βενιζέλου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις