Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
O Παναγιώτης Λάμπουρας σε ένα απρόβλεπτο live στην Αγγλικανική Εκκλησία - Όσα θα δούμε στις 26 Απριλίου

O Παναγιώτης Λάμπουρας σε ένα απρόβλεπτο live στην Αγγλικανική Εκκλησία – Όσα θα δούμε στις 26 Απριλίου

Στο μυσταγωγικό χώρο της Αγγλικανικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου

Ο βιολονίστας και τραγουδοποιός Παναγιώτης Λάμπουρας, μετά τα πετυχημένα solo concert στο SIX D.O.G.S., επανέρχεται για μία ακόμα απρόβλεπτη παράσταση με μοναδικό άξονα τα τραγούδια του και τις πρωτοποριακές ενορχηστρώσεις, αυτή τη φορά στο μυσταγωγικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου.

Σαν μουσικός ο Παναγιώτης Λάμπουρας πειραματίζεται και δοκιμάζει συνεχώς καινούργιους ήχους αλλά και διαφορετικά όργανα.

Μαζί με το βιολί του, τα keyboards, τις κιθάρες και τις λούπες φέρνει στο φως τα κομμάτια που έχει συνθέσει ο ίδιος όπως τις στιγμές που ηχογραφούσε και δοκίμαζε τα τραγούδια με πολύτιμο στόχο την ανάδειξη μιας βαθιάς και αληθινής μουσικής διαδικασίας.

Ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα συναυλιών σε συνεργασία με τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Παρασκευά Καρασούλο στο «Ανάσα μου και αέρα» έρχεται η στιγμή να παρουσιάσει τη δική του τραγουδοποιία μέσα από μια ατμοσφαιρική συνύπαρξη οργάνων και φωνών, όπως ακριβώς την έχει ονειρευτεί.

Μαζί με το βιολί του, τα keyboards, τις κιθάρες και τις λούπες θα φέρει στο φως τα κομμάτια που έχει συνθέσει ο ίδιος -όπως τις στιγμές που ηχογραφούσε και δοκίμαζε τα τραγούδια- με πολύτιμο στόχο την ανάδειξη μιας βαθιάς και αληθινής μουσικής διαδικασίας.

«Στις 26 Απριλίου θα παρουσιάσω το solo concert που είναι ένα πολύ ιδιαίτερο εγχείρημα σε σχέση με τα υπόλοιπα πράγματα που έχω κάνει. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναυλίες στο six d.o.g.s στο κέντρο της Αθήνας μέχρι τώρα και έχω μεγάλη χαρά που θα συνεχίσω σε αυτό τον μυσταγωγικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας που αγαπώ πολύ» θα πει ο Παναγιώτης Λάμπουρας, μιλώντας στο in.

«Πρόκειται στην ουσία για μια συναυλία όπου στη σκηνή βρίσκομαι μόνος μου με αρκετά μουσικά όργανα και παίζω ζωντανά όπως σταθερά το βιολί μου αλλά και το μαντολίνο, την κιθάρα, το πιάνο και τα keyboards. Μέσα στη ροή του προγράμματος εναλάσσονται τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία μέχρι τραγούδια της Παράδοσης και κομμάτια της Κλασικής και Παγκόσμιας Σκηνής. Μουσική που ξεκινάει και δημιουργείται ζωντανά εκείνη τη στιγμή, με ηλεκτρονικούς ήχους και beats μέσα από τις μελωδίες των οργάνων» συμπληρώνει.

«Είναι μια μίξη πολλών διαφορετικών πραγμάτων που σε πρώτη όψη μοιάζουν ετερόκλητα μεταξύ τους αλλά μέσα από τη δική μου ματιά η πρόθεσή είναι να ενωθούν και να συνομιλήσουν με αλήθεια. Αυτή είναι κιόλας η προσωπική μου καθημερινότητα μέσα στην τέχνη. Αγαπώ πολλά είδη μουσικής, εκφράζομαι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και ψάχνω συνεχώς νέο υλικό οπότε και το solo concert είναι η έκφραση αυτής της συνθήκης να βρίσκομαι εντελώς ελεύθερα μέσα από όλα αυτά».

Στις σόλο εμφανίσεις σου παρουσιάζεις κομμάτια που έχεις γράψει εξολοκλήρου ο ίδιος. Σε αγχώνει καθόλου το πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει το κοινό;

Αντιθέτως μου δημιουργεί μεγάλη χαρά το να παρουσιάζω τη δική μου τραγουδοποιία και αυτά που έχω γράψει μέσα από τους δύο δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει (“Υδρόγειος” και “Ο Μικρός Χρόνος” Μικρή Άρκτος). Πιστεύω πως οι άνθρωποι που έρχονται στις συναυλίες μου ξέρουν τι θα ακούσουν και αναζητούν το νέο ρεύμα στην τέχνη. Θεωρώ πως η εποχή αναζητά νέο υλικό και τα τραγούδια βρίσκουν τρόπο να συνδεθούν με τους ανθρώπους που τα ψάχνουν.

Πώς είναι να συνεργάζεσαι με ονόματα όπως η Λίνα Νικολακοπούλου ο Παρασκευάς Καρασούλος;

Η συνεργασία μου με τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Παρασκευά Καρασούλο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στην επαγγελματική μου διαδρομή. Τραγουδώντας αυτά τα εμβληματικά κομμάτια που έχουν γράψει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια πρώτα από όλα ήρθα περισσότερο σε επαφή με αυτό που αγαπώ και μου δόθηκε η ευκαιρία να τραγουδήσω έναν πολύ σημαντικό και βαθιά ποιητικό λόγο. Μελέτησα παραπάνω, χάρηκα την δημιουργική διαδικασία καθώς φτιάχναμε τα προγράμματα, άκουσα ιστορίες σε σχέση με το Ελληνικό Τραγούδι και φυσικά μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω μια συνεχόμενη έκθεση και τριβή επάνω στην τέχνη του Ελληνικού Τραγουδιού που είναι μια βιωματική διαδικασία πέρα από σπουδή. Νιώθω πολύ χαρούμενος διότι επιβεβαιώθηκε ακόμα περισσότερο ο λόγος και η ανάγκη μέσα μου για αυτό που κάνω.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να την επιλέξεις και εν συνεχεία να την αγαπήσεις;

Ξεκίνησα βιολί σε πολύ μικρή ηλικία όταν ήμουν πέντε χρονών στην Κέρκυρα όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Έκτοτε, δεν έχω σταματήσει και μεγαλώνοντας συνέχισα τις Κλασικές μου σπουδές παίρνοντας το δίπλωμα του βιολιού στην Αθήνα όπου ζω την ενήλικη ζωή μου. Η ανάγκη να προσπαθήσω να καταλάβω αυτό το δύσκολο όργανο ήταν μεγάλη, έφυγα στο Εξωτερικό για μετέπειτα σπουδές στο Κλασικό βιολί. Παράλληλα όμως από την εφηβεία μου είχα ξεκινήσει να ανακαλύπτω την Ελληνική Μουσική όπου με γοήτευε και μου δημιουργούσε μεγάλη αίσθηση ευφορίας. Αυτά τα δύο προχωρούσαν μαζί στη ζωή μου ώσπου κάποια στιγμή συναντήθηκαν και ενώθηκαν. Δεν ένιωσα ποτέ τον λόγο που επέλεξα ή αγάπησα την μουσική, ήταν κάτι πολύ φυσικό μέσα στα χρόνια, ένας κόσμος που μου δημιουργούσε και μου δημιουργεί αμέτρητη χαρά και που δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο.

Γράφεις μουσική, παίζεις μουσική, γράφεις στίχους και τραγουδάς. Είσαι αδιαμφισβήτητα ένας πολύ πολυτάλαντος άνθρωπος. Τι είναι αυτό που σου αρέσει σε κάθε ένα από αυτά κι αν είχες να επιλέξεις μόνο ένα από τα παραπάνω μουσικά ταλέντα, ποιο θα ήταν αυτό (και γιατί);

Νιώθω ότι όλα είναι προεκτάσεις μιας βαθύτερης ανάγκης από μια εσωτερική κεντρική πηγή. Φυσικά ο τρόπος και η τεχνική αλλάζουν το ίδιο και οι προκλήσεις ή οι δυσκολίες σε κάθε έναν τομέα ξεχωριστά. Στην καθημερινότητα μου υπάρχει ο χρόνος και ο χώρος που ό, τι και να γίνει, βρέξει χιονίσει δίνω το παρόν στη μελέτη και στην εξάσκηση ώστε να εξασφαλίσω τουλάχιστον την διατήρηση της τεχνικής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα θα μελετήσω βιολί και τραγούδι μέσα από ασκήσεις, σκάλες και νέο ρεπερτόριο. Από κει και πέρα ο στίχος και η μουσική είναι και αυτό σε μεγάλο βαθμό κάτι που θέλει να δίνεις το παρόν και να αφιερώνεις χρόνο διότι δεν πιστεύω τόσο στην έμπνευση αλλά στην πράξη και στις επαναλαμβανόμενες δοκιμές όσον αφορά τη δημιουργία. Μέσα από αυτή τη δημιουργική και αναλυτική διαδικασία προκύπτουν τραγούδια που πολλές φορές δεν ξέρεις πως έφτασε να γίνει αυτό. Τέλος, παρόλο που είμαι ένας άνθρωπος που έχω πειθαρχία και συνέπεια και πολλές φορές μια συνεχόμενη τάση προς την τελειοθηρία και δεν ικανοποιούμαι εύκολα από τον εαυτό μου, υπάρχει μέσα μου ένα κομμάτι που όταν κουράζομαι θέλω να ανακαλύπτω νέα πράγματα μέσα στη μουσική. Έτσι προχωρώ και ασχολούμαι με τα υπόλοιπα όργανα. Γενικά κάθε τι καλύπτει μια ξεχωριστή προσωπική μου ανάγκη και δεν τα διαχωρίζω αλλά προσπαθώ να τα τροφοδοτώ όλα. Πολύ δύσκολη η απόφαση το να διάλεγα ένα από όλα αυτά και δεν βρίσκω και τον λόγο να το κάνω! Όμως το βιολί θεωρώ πως είναι η έναρξή μου και αυτό που κάνω από πολύ μικρή ηλικία οπότε νιώθω πως πρώτα από όλες τις ιδιότητες είμαι μουσικός.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θαύμαζες κι από τον οποίο θα μπορούσες να πεις ότι έχει επηρεαστεί όσο μεγάλωνες μουσικά;

Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που έχω θαυμάσει μέσα στα χρόνια και έχω βρει χαρά και απόλαυση στη μουσική τους. Αυτό που δημιουργούμε και είμαστε είναι ένα πρωτογενές αποτέλεσμα αλλά ταυτοχρόνως εμπεριέχει μέσα του όλα αυτά που έχουμε ζήσει κι έχουμε ακούσει. Θαυμάζω ανθρώπους σε διαφορετικά μουσικά πεδία αλλά τρέφω έναν τεράστιο σεβασμό στους τραγουδοποιούς που έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη γύρω από την τέχνη και αυτό που καταθέτουν είναι συνολικό και αφορά το στίχο, τη μουσική και την ευθύνη του να εκθέσεις αυτά που έχεις γράψει.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

Αυτή την περίοδο γράφω και ετοιμάζω τον επόμενο δίσκο μου και άλλο ένα πρότζεκτ που έχω πολύ καιρό στο μυαλό μου και θέλω κάποια στιγμή να παρουσιάσω.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024