Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όμιλος ΑΒΑΞ: Ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο ελληνικό ενεργειακό έργο στο εξωτερικό στην Bismayah του Ιράκ

Όμιλος ΑΒΑΞ: Ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο ελληνικό ενεργειακό έργο στο εξωτερικό στην Bismayah του Ιράκ

Παρέδωσε εντός χρονοδιαγράμματος σταθμό παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 4.650 MW, παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις της περιόδου

Σε μια περίοδο που η ενεργειακή επάρκεια είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τα κράτη παγκοσμίως, εταιρείες με τεχνογνωσία και με πρωταρχικό γνώμονα την καινοτομία όπως ο Όμιλος ΑΒΑΞ, καταφέρνουν να ολοκληρώσουν έργα που όχι μόνο παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά παράλληλα συμβάλλουν ουσιαστικά στο στόχο των χωρών να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες.  

Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει ο Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2022 και χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ποτέ ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό. Η συνολική ισχύς του σταθμού είναι 4.650 MW, από τα οποία τα 3.150 MW (Φάση 2: 1.500 MW και Φάση 3: 1.650 MW) εγκαταστάθηκαν από την ΑΒΑΞ.

Εντός του 2022, η ελληνική επιχειρηματικότητα κατέγραψε μια εξαιρετικά σημαντική επιτυχία… στην πόλη Bismayah του Ιράκ. Εκεί βρίσκεται ο νέος Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας, τον οποίο ολοκλήρωσε επιτυχώς ο Όμιλος ΑΒΑΞ και ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ποτέ ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό, έχοντας συνολική ισχύ της τάξης των 4.650MW, εκ των οποίων οι 3.150MW εγκαταστάθηκαν από τον Όμιλο.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ. Η Φάση 3 είναι τα πρώτα δύο κτίρια (από αριστερά προς τα δεξιά) και η Φάση 2, τα δύο επόμενα κτίρια.

Έγκαιρη παράδοση «με το κλειδί στο χέρι»

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του 2022 η ΑΒΑΞ ολοκλήρωσε και παρέδωσε στον φορέα υλοποίησης Mass Group Holding, στη νέα πόλη Bismayah της Βαγδάτης στο Ιράκ, την 3η φάση του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου, ισχύος 1.650MW, ενώ πριν από αυτό είχε ήδη παραδώσει την 2η φάση, ισχύος 1.500MW.

Στο πιο πρόσφατο στάδιο του έργου, ο Όμιλος ανέλαβε τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή (EPC) και την παράδοση «με το κλειδί στο χέρι» (turnkey) ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου, ο οποίος αξιοποιεί τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου – και κατάφερε να φτάσει στο σημείο της ολοκλήρωσης και της παράδοσης μέσα σε μόλις 30 μήνες, δηλαδή σε χρόνο-ρεκόρ για ένα έργο αυτού του μεγέθους.

Άρτια εκτέλεση από την αρχή μέχρι το τέλος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η ΑΒΑΞ ολοκλήρωσε το σύνολο των επιμέρους εργασιών που απαιτήθηκαν για την αποπεράτωση του έργου με ίδια μέσα και βασισμένη πρώτα από όλα στην εμπειρία των ανθρώπων της.

Το έργο, το οποίο εκτελέστηκε υπό την Διεύθυνση του Τμήματος Ενεργειακών και Βιομηχανικών Έργων του Ομίλου ΑΒΑΞ, στηρίχτηκε στον λεπτομερή σχεδιασμό (process & control) που διεκπεραιώθηκε με επιτυχία in house από τους έλληνες μηχανικούς της εταιρείας, οι οποίοι εκπόνησαν και την πλειοψηφία των οικοδομικών και των εξειδικευμένων ηλεκτρομηχανολογικών μελετών του έργου.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία ήταν επιφορτισμένη με την προμήθεια, αλλά και την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά όλου του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού στη Βαγδάτη, διαδικασία την οποία οργάνωσε και υλοποίησε άρτια, όπως και τις εργασίες ανέγερσης/κατασκευής, τις αναγκαίες δοκιμές και τη θέση του Σταθμού σε λειτουργία.

Το μέγεθος του έργου BISMAYAH PHASE 3, που είναι και το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό, γίνεται σαφές από το γεγονός ότι στην κορύφωση των εργασιών, είχε φτάσει να αριθμεί περισσότερους από 1.300 εργαζόμενους, προερχόμενους από τουλάχιστον 20 διαφορετικές εθνικότητες, και οι οποίοι διέμεναν εντός του εργοταξίου, σε camp που είχε αναπτύξει και διαχειριζόταν ο Όμιλος.

Η αρμονική συνεργασία όλων αυτών των ανθρώπων, σε ένα πολυεθνικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχή παράδοση ενός έργου που, σε συνδυασμό με τη δίδυμη μονάδα BISMAYAH Phase 2, θα συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή αυτονομία του Ιράκ.

Προκλήσεις και επιτυχίες

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για ένα έργο δύσκολο στην υλοποίηση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ωστόσο, τόσο το δυναμικό περιβάλλον του Ιράκ, όσο και τα αλλεπάλληλα σοκ που υπέστη ο πλανήτης στο σύνολό του στη διάρκεια των τελευταίων ετών, έφεραν ως αποτέλεσμα μια σειρά από επιπλέον προκλήσεις. Έτσι, το τεχνολογικά εξελιγμένο έργο χρειάστηκε να υλοποιηθεί εν μέσω ανατιμήσεων των υλικών εξαιτίας της γενικευμένης ενεργειακής κρίσης, αλλά και με αυξημένα μέτρα προστασίας λόγω της Covid-19.

Σε αυτό το απαιτητικό πλαίσιο, η ΑΒΑΞ κατόρθωσε να εμπνεύσει, αλλά και να διατηρήσει ένα παγκοσμιοποιημένο κλίμα συνεργασίας στο camp που είχε δημιουργήσει για τη διαμονή των εργαζομένων της εντός του εργοταξίου. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για μια ειδικά διαμορφωμένη έκταση εντός των ορίων του έργου, με κατάλληλα μέτρα φύλαξης που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με διεθνείς καταρτισμένες και έμπειρες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, και η οποία διέθετε όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές, όπως επίσης και χώρους υγειονομικής πρόληψης, άθλησης και αναψυχής. Οι εγκαταστάσεις, στις οποίες διέμενε τόσο το εργατικό προσωπικό όσο και τα στελέχη που επόπτευαν το έργο, αποτέλεσαν ένα ιδανικό πολυπολιτισμικό περιβάλλον εργασίας στο Ιράκ.

Ειδικής μνείας χρήζουν και τα ταχύτατα αντανακλαστικά που επέδειξε ο Όμιλος ΑΒΑΞ στη διαχείριση της πανδημίας, η οποία ξέσπασε μεσούντος του έργου. Με την υποστήριξη εξειδικευμένων φορέων υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει το πρωτοφανές σε δυναμική και μέγεθος εμπόδιο της Covid-19, προστατεύοντας τους εργαζομένους της, αλλά και ολοκληρώνοντας το έργο χωρίς σημαντική χρονική καθυστέρηση.

Μεταξύ άλλων, για τον σκοπό αυτό εγκατέστησε στον χώρο διαμονής του εργατικού προσωπικού ειδικές μονάδες απολύμανσης, υγειονομικού ελέγχου Covid-19, ανάρρωσης ή/και απομόνωσης, ενώ έδωσε τη δυνατότητα εμβολιασμού εντός του εργοταξίου, προχώρησε σε προσλήψεις επιπλέον υγειονομικού προσωπικού αποκλειστικά για τις ανάγκες των εργαζομένων της, εφάρμοσε νέα πρωτόκολλα υγιεινής, διαμονής και σίτισης και παρέμενε σταθερά στο πλευρό των ανθρώπων της, προσφέροντας επικοινωνία και υποστήριξη.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου, όσο μεγάλη και αν είναι η σημασία του, αποτελεί άλλη μια σελίδα στη δραστηριότητα του Ομίλου, ο οποίος συνεχίζει να αναλαμβάνει κομβικά ενεργειακά έργα στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Για τον σκοπό αυτό, επενδύει στην ανάπτυξη των γνώσεων και της εμπειρίας των εργαζομένων του, τονώνοντας έναν κλάδο που αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες σε παγκόσμιο επίπεδο και βάζοντας τη δική του σφραγίδα στην διεθνή προσπάθεια για ενεργειακή ανάκαμψη.

Ταυτόχρονα, φροντίζει να παραμένει μονίμως στην αιχμή της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων, παρακολουθώντας στενά τις διεθνείς τάσεις, εξερευνώντας τις κοινωνικές ανάγκες, πρωτοπορώντας με την ανάληψη σύνθετων έργων που καταδεικνύουν τον βαθμό τεχνογνωσίας και άρτιας κατάρτισης των εμπλεκόμενων μονάδων και παραδίδοντας εντέλει υψηλής ποιότητας μεγάλα έργα υποδομής, κατασκευών και ενέργειας.

Μετά το πέρας της υλοποίησης και της παράδοσης του έργου, ο Όμιλος συνεχίζει να αναλαμβάνει κομβικά ενεργειακά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αναπτύσσει τις γνώσεις και εμπειρίες των εργαζομένων του στους σχετικούς τομείς, δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε έναν κλάδο που ταλανίζεται και βάζοντας την δική του σφραγίδα στην παγκόσμια προσπάθεια της ενεργειακής ανάκαμψης. Παράλληλα, συνεχίζει να ακολουθεί τις παγκόσμιες κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις και ανάγκες, και να πρωτοπορεί με την ανάληψη σύνθετων έργων που καταδεικνύουν το βαθμό τεχνογνωσίας και άρτιας κατάρτισης των εμπλεκόμενων μονάδων, επιβεβαιώνοντας με σαφήνεια πως δικαίως διεκδικεί σταθερά όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, κατασκευών και ενέργειας.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024