Σεισμός: Νεκροί και τραυματίες μετά τα 6,8 Ρίχτερ στον Ισημερινό
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και διαβεβαίωσε ότι έχουν κινητοποιηθεί συνεργεία στις πληγείσες περιοχές
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε χθες Σάββατο τις παράκτιες επαρχίες του Ισημερινού και έγινε αισθητός στο βόρειο Περού.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών (6,7 σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο). Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την πόλη Μπαλάο, στην επαρχία Γκάγιας, και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 66 χιλιόμετρα.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και διαβεβαίωσε ότι έχουν κινητοποιηθεί συνεργεία στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Παράλληλα εξέφρασε τη θλίψη του για τις απώλειες ζωών και την αλληλεγγύη του προς τους σεισμόπληκτους.
Το γραφείο της προεδρίας του Ισημερινού αναφέρει πως 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 380 τραυματίστηκαν, κυρίως στην επαρχία Ελ Όρο. Τουλάχιστον 44 σπίτια κατέρρευσαν, ενώ άλλα 90 υπέστησαν σημαντικές φθορές. Ζημιές έχουν αναφερθεί σε περίπου 50 σχολεία και 30 κέντρα υγείας, ενώ δρόμοι αποκλείστηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων. Το αεροδρόμιο Σάντα Ρόσα υπέστη περιορισμένες ζημιές, αλλά παρέμεινε σε λειτουργία.
Η Γραμματεία Διαχείρισης Καταστροφών ανέφερε νωρίτερα ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroecuador διέκοψε τις δραστηριότητές της και εκκένωσε πολλές εγκαταστάσεις της, για προληπτικούς λόγους.
«Όλοι τρέξαμε έξω στον δρόμο… φοβηθήκαμε πολύ», είπε ο Ερνέστο Αλβαράδο, ένας κάτοικος της Ίσλα Πούνια, ενός νησιού κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπου ορισμένα σπίτια κατέρρευσαν.

Μετά τον αρχικό σεισμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημειώθηκαν δύο ασθενέστεροι μετασεισμοί.
Στο βόρειο Περού, όπου ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός αναφέρθηκε ο θάνατος ενός παιδιού. Στην πόλη Τούμπες, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό, ένα 4χρονο κορίτσι τραυματίστηκε θανάσιμα από τούβλο που έπεσε στο κεφάλι της, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
- Νότια Αφρική: Απομακρύνονται εσπευσμένα 300 υπήκοοι Γκάνας έπειτα από επεισόδια ξενοφοβικής βίας
- Ισημερινός: Δολοφόνησαν γυναίκα δικαστή – Είχε δεχτεί απειλές
- Λίβανος: 13 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Αναμεσά τους παιδί, γυναίκα και 2 διασώστες
- ΗΠΑ – Τουρκία: Αμερικανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για την πιθανή επαναπροσέγγιση στο θέμα των F-35
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Γιατί;
- Eurovision 2026: Ξεσήκωσε το κοινό ο Akylas και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου
- Βρετανία: Ο Στάρμερ προς το παρόν διασώθηκε – Αλλά η εξουσία του είναι επισφαλής
- Τρόμος στη Μασαχουσέτη: Άνδρας άρχισε να πυροβολεί στη μέση του δρόμου – 11 τραυματίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 13.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-16834998-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442