Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ράμα, η έκθεση και οι εκκρεμότητες

Ο Ράμα, η έκθεση και οι εκκρεμότητες

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει από αύριο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Επίσκεψη η οποία γίνεται σε ένα πλαίσιο διαρκώς βελτιούμενων σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα.

Η έκθεση του Ράμα

Ενδεικτικό ότι ο Έντι Ράμα τη Δευτέρα θα εγκαινιάσει την προσωπική του έκθεση ζωγραφικής και γλυπτών, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, στο Ζάππειο με τίτλο «Improvisations».

Η Έκθεση αποτελείται από 15 νέα έργα που υλοποιήθηκαν το 2023 ειδικά για τη συγκεκριμένη Έκθεση, 33 ζωγραφικά δημιουργήματα, καθώς και μια επιλογή κεραμικών έργων από το 2015 μέχρι σήμερα.

Και όπως υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές αναδεικνύει και αυτή την αλλαγή του κλίματος και στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας.

Πένθος για τα Τέμπη

Παρά το γεγονός ότι τόσο η έκθεση όσο και η επίσκεψη έχουν κανονιστεί εδώ και αρκετό καιρό, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αυτή πραγματοποιείται και στον απόηχο της ημέρας πένθους που κήρυξε ο Έντι Ράμα την 5η Μαρτίου για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με την Αλβανία να δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή παραμένει σε εκκρεμότητα η υπογραφή του συνυποσχετικού Ελλάδας – Αλβανίας για την κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, από τον Οκτώβριο του 2020, μεσούσης της κρίσης του Ορούτς Ρέις. Με την Αθήνα τότε να μιλά για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, δεδομένων και των σχέσεων Αθήνας – Τιράνων.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην ελληνική μειονότητα

Τα δικά τους μηνύματα επιχείρησαν να περάσουν και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, στα χωριά που ζει η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, το Δεκέμβριο του 2022, με τον Έντι Ράμα να υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Δερβιτσάνη.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι με τον πρωθυπουργό, τον Έντι Ράμα, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης» ανέφερε τότε στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για να συμπληρώσει ότι «ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι ένας δρόμος στον οποίον η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός, διότι η Αλβανία αξίζει να είναι μέλος της Ευρώπης και θα έχει πάντα την αμέριστη στήριξη της πατρίδας μας. Κι εσείς θα είστε εξίσου ωφελημένοι από αυτήν την πορεία», συνδέοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εμμέσως με την επίλυση των ζητημάτων της ελληνικής μειονότητας.

Γέφυρα η μειονότητα

«Για εμάς η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη φανταστική υποδοχή. Ασφαλώς όλη αυτή η υποδοχή είναι για τον πρωθυπουργό, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην επωφεληθώ και εγώ από την περίσταση και να μην απολαύσω αυτή την εξαιρετική θέα με όλους εσάς συγκεντρωμένους σε αυτή τη μικρή πλατεία για να δείξουμε στον πρωθυπουργό όλη την ομορφιά τής υποδοχής και ταυτόχρονα να γιορτάσουμε αυτή τη σημαντική στιγμή. Δεν θέλω να μακρηγορήσω, θέλω απλώς να πω ότι για εμάς η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας και με μεγάλη ευγνωμοσύνη θέλω να χαιρετίσω όλους εκείνους τους πολίτες, όπως εσείς, της Δημοκρατίας της Αλβανίας με ελληνική υπηκοότητα, που έχουν δώσει πολλά, όχι μόνο σε αυτή την κοινότητα, αλλά και στη χώρα», ανέφερε ο Ράμα από την πλευρά του.

Η αισιοδοξία για το συνυποσχετικό

Τότε ο πρωθυπουργός δήλωνε αισιόδοξος για την πορεία του συνυποσχετικού, κάτι για το οποίο – σύμφωνα με αρμόδιες πηγές – δεν αναμένονται ανακοινώσεις τη Δευτέρα, ωστόσο θα βρεθεί στο τραπέζι της συνάντησης του Ράμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ατζέντα αναμένεται να είναι και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, μεταξύ αυτών και οι εξελίξεις στο ζήτημα Σερβίας – Κοσόβου, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024