Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Η απόδοση ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα με φόντο τις εκλογές

Τέμπη: Η απόδοση ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα με φόντο τις εκλογές

Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την απόδοση ευθυνών στο δυστύχημα στα Τέμπη, για τις εκλογές, και τις υποψηφιότητες Πολάκη και Καραμανλή.

«Θεωρώ ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει κάθε δικαίωμα να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής και να κριθεί από τον λαό», είπε μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την εμφάνισή της σε πάνελ στο MEGA, όπου η ίδια και ο Γιώργος Κατρούγκαλος διασταύρωσαν τα ξίφη τους σχετικά με τις ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με φόντο τις επικείμενες εκλογές.

«Ο κ. Γεραπετρίτης δεν είπε ότι ξεκινούν τα τρένα με τις ίδιες συνθήκες με πριν, ανακοίνωσε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία οδηγούν σε ασφαλή επανεκκίνηση ορισμένων τρένο, όχι όλων, δηλαδή θα χρειαστεί ένα συγκεκριμένο διάστημα για να βάλουμε τον σιδηρόδρομο σε πλήρη λειτουργία, με διαφορετικές προϋποθέσεις όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Καμία χώρα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς σιδηρόδρομο και ειδικά  εμείς που έχουμε και πολλές οικονομικές υποχρεώσεις, δηλαδή πρέπει να μεταφερθούν πολλά προϊόντα από το λιμάνι του Πειραιά και προς την βόρεια Ελλάδα», είπε αρχικά η κ. Μπακογιάννη.

Μπακογιάννη: «Στα Τέμπη συγκρούστηκε η Ελλάδα του σήμερα με την Ελλάδα του χθες»

«Αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Γεραπετρίτης είναι όλες οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα επανεκκινήσουν τα τρένα, οι οποίες είναι διαφορετικές με αυτές ου ίσχυαν έως τώρα. Εγώ αισθάνομαι ασφαλής, και επειδή κάποιοι θα πουν “άντε τώρα τα λέει αυτά”, αισθάνομαι ασφαλής να βάλω τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου από την ώρα που θα πουν οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει την ευθύνη ότι τώρα μπορούμε να ξαναξεκινήσουμε. Το εννοώ διότι ο κόσμος πρέπει να εμπιστευθεί εκ νέου τον σιδηρόδρομο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τον εμπιστευθεί μετά από αυτό το τραγικό δυστύχημα, άρα η υποχρέωση και ως κυβέρνηση και ως βουλευτές είναι να δώσουμε την ουσία και να αλλάξει  ο σιδηρόδρομος, να έχουμε αποτέλεσμα σε αυτή την μεγάλη σύγκρουση με το κακό ελληνικό κράτος, διότι ουσιαστικά συγκρούστηκαν στα Τέμπη, η Ελλάδα του χθες και η Ελλάδα του σήμερα, και αυτό είναι το πιο φοβερό της υπόθεσης. Άρα, δεν φτάνει η συγγνώμη μας, δεν φτάνει η αυτοκριτική μας, δεν φτάνει η ανάληψη ευθύνης μας, έχουμε υποχρέωση να δώσουμε έναν σωστό σιδηρόδρομο στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Για το εάν κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν επιδείξει «γενναιότητα», και για την ανάληψη της δική τους ευθύνης προσωπικά, η κ. Μπακογιάννη σχολίασε πως, «έχω εκλεγεί 11 φορές, δικαιούμαι να ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω πλέον τον νεοδημοκράτη ψηφοφόρο. Ο νεοδημοκράτης ψηφοφόρος επιβραβεύει την αγωνιστικότητα των πολιτικών όταν αγωνίζονται συλλογικά και για τη «φανέλα». Ταυτόχρονα τιμωρεί όμως κιόλας, εκείνους οι οποίοι σε δύσκολες στιγμές εξαφανίζονται και κοιτάζουν μόνο τους εαυτούς τους. στην πολιτική είμαστε όλοι μαζί και μαζί πρέπει να δίνουμε τη «μάχη» και στις καλές και στις καλές στιγμές. Είναι ένα μήνυμα για όλα τα κόμματα, το βλέπετε ότι όταν στη δυσκολία δίνεις τη «μάχη», ο κόσμος το αναγνωρίζει, και όταν είσαι απών ο κόσμος σε τιμωρεί.

Κατρούγκαλος: «Θα μπορούσαμε να έχουμε παραδώσει τα τρένα καλύτερα»

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Αναφορικά με τις πολιτικές ευθύνες και πώς πρέπει να αποδοθούν από τους ίδιους τους πολιτικούς, τόνισε πως, «αυτοί που είχαν την ευθύνη από τη ΝΔ, είπαν την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Ο κ. Καραμανλής βεβαίωνε ότι τα τρένα είναι ασφαλή και κούναγε το δάχτυλο ότι είναι ντροπή κιόλας, σε όσους έθεταν παρόμοια ζητήματα. Ο κ. Γεραπετρίτης όταν ανέλαβε είπε πως θα μειωθεί το μεταφορικό έργο για να υπάρχει ασφάλεια. Αυτό είναι μία πλήρης ομολογία, ότι δεν υπήρχε ασφάλεια. Τα ψέματα δεν τέλειωσαν εκεί. ο κ. Γεραπετρίτης μας έλεγε και για να διαχύσει τις ευθύνες ότι λειτουργούσε τάχα κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα. Εμείς ασκούσαμε κριτική στην κυβέρνηση ότι κατήργησε δικλείδες ασφαλείας, και το MEGA, έδειξε ένα γιαπί. Άρα έχουμε μία πλήρη διάψευση μίας αφήγησης από την πραγματικότητα»,

»Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν παντού, η ΝΔ δεν το θέλει. Εμείς δεν παραδώσαμε ελβετικά τρένα ούτε παραλάβαμε. Να κριθούμε για το μέτρο της ευθύνης αλλά, εμείς ζητήσαμε να έρθουν όλοι και να συζητήσουμε για όλα. Η ΝΔ περιόρισε το ζήτημα μόνο στο πώς εξελίχθηκε η μία από τις συμβάσεις, η 717, αλλά όχι το μοναδικό».

Σε ερώτηση για το ποιες ευθύνες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε:

«Θα μπορούσαμε να παραδώσουμε τα τρένα καλύτερα αλλά τι κάναμε εμείς και πρέπει να κριθούμε. Εν πάση περιπτώσεις ολοκληρώσαμε την διπλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη που εκκρεμούσε παντού. Τις δικλείδες ασφάλειας που βρήκαμε τις κάναμε καλύτερες. Παραδώσαμε ολοκληρωμένο το σύστημα GSMR το οποίο από την εποχή του κ. Χατζηδάκη προσπαθούσε η ΝΔ να το ολοκληρώσει. Δεν αρνιόμαστε τις ευθύνες αλλά λέμε το εξής: εάν δεν εξειδικευτούν αυτές οι ευθύνες και δεν προσωποποιήσουν, στην πραγματικότητα θα μιλάμε για συσκότιση κι συγκάλυψη», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

 Μπακογιάννη: «Στην Ελλάδα κάνουμε συνεχώς υπερκοστολογημένα έργα και μετά δεν υπάρχει ίχνος συντήρησης»

«Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε ένα δύσκολο σημείο αυτή τη στιγμή, που μία κυβέρνηση βγαίνει και λέει ευθαρσώς ότι: “έχω ευθύνη, την αναλαμβάνω και εφεξής την διορθώνω”. Αυτό είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Είναι η πρώτη φορά που ένας υπουργός παραιτείται άμεσα και λέει ότι παραιτούμαι γιατί έχω την αντικειμενική πολιτική ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και δημιουργεί στην αντιπολίτευση μία απόλυτη αμηχανία. Ακούω με προσοχή τον κ. Κατρούγκαλος να λέει ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση. Αυτή τη στιγμή ούτως η άλλως είναι γιαπί. Ο πίνακας τον οποίο είχε μπροστά του ο σταθμάρχης που του έδειχνε για τα 5 χιλιόμετρα και όχι τα 20 χιλιόμετρα, πού ήταν αυτό τρένο, δεν το κοίταξε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο κ. Γεραπετρίτης δεν είπε τίποτα που να μην είναι απόλυτα τεκμηριωμένο, και αυτό είναι το πρόβλημα της αντιπολίτευσης. Και για τις δικές μας ευθύνες και γενικότερα», είπε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός με θάρρος ανέλαβε την ευθύνη.

Για τη σύμβαση 717

Σχετικά με τη σύμβαση 717 και για το ζήτημα της συντήρησης των έργων, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως, «πρέπει να εξεταστεί δεν γίνεται αλλιώς. Σε αυτή τη χώρα υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα: ότι κάνουμε συνεχώς υπερκοστολογημένα έργα και μετά δεν υπάρχει ίχνος συντήρησης. Η έννοια της συντήρησης είναι μία άγνωστη έννοια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξαναβάλουμε στο τραπέζι είναι η συντήρηση. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα, να κάτσουμε και να συνεννοηθούμε για πέντε πράγματα· ότι θα συντηρούμε, ότι θα υπάρχει αξιολόγηση στο προσωπικό. Δεν είναι ο καλός με τον «άχρηστο» να παίρνουν τα ίδια λεφτά, να έχουν την ίδια θέση, πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση στο ελληνικό δημόσιο».

Υπερ Καραμανλή η Μπακογιάννη

Οι δύο πολιτικοί μίλησαν μεταξύ άλλων για την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές.

Η κ. Μπακογιάννη είπε: «Ο κ. Καραμανλής ανέλαβε πολύ γενναία και ξεκάθαρα την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, παραιτήθηκε αμέσως. Σε άλλες υποθέσεις τραγωδιών κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο κ. Καραμανλής έχει κάθε δικαίωμα, να κριθεί από τον κόσμο ως υποψήφιος. Και όλη αυτή η συζήτηση, είναι τελείως «άχαρη» και εκτός πλαισίου. Έρχεται και μας κουνάει το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν δικά τους προσωπικά βιώματα, που τους εκτιμώ ιδιαίτερα και μπορεί να την καταθέτουν. Θεωρώ ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει κάθε δικαίωμα να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής και να κριθεί από τον λαό, και να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κουνάει το δάχτυλο. Εδώ έχουμε ομόφωνα καταδικασμένο υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από το Ειδικό Δικαστήριο, κι μιλάνε για τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος στο κάτω κάτω της γραφής, πήρε και την ευθύνη του;».

«Το να ζητάνε από τον πρωθυπουργό της χώρας να ξέρει ποιος ήταν στο σταθμαρχείο Λάρισας, είναι ακραίο και υποκριτικό», συμπλήρωσε η βουλευτής.

«Οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται ευθέως στους κ.κ. Καραμανλή και Μητσοτάκη»

Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως, «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση, είναι η κοινωνία και οι άνθρωποι στους δρόμους. Μας είπε η κ. Μπακογιάννη ότι ανέλαβε ευθύνη και ζήτησε συγγνώμη ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης, δεν μας είπαν όμως γιατί; Ανέφεραν λάθη και παραλείψεις; Δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για τις δικές του ευθύνες. Είναι υποκριτικό καθώς, ποιος δημιούργησε το ρουσφετολογικό κράτος; Η ΝΔ και ο άλλος εταίρος του δικομματισμού (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ). Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει κάποια καλά έχει όμως μαζί με τη ΝΔ δημιουργήσει το βαθύ κράτος”»,

»Θεωρώ ότι ο κ. Καραμανλής αντίθετα από τον κ. Πολύδωρα ή τον κ. Τόσκα, δεν είχε χαρακτηριστικά ευθύνης, ανθρωπογενή χαρακτηριστικά. Έχουμε τραγωδία με συγκεκριμένες πολίτικες ευθύνες που αποδίδονται ευθέως στους κ.κ. Καραμανλή και Μητσοτάκη».

Για Πολάκη

Σχετικά με τον Παύλο Πολάκη, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Μετά τη δήλωση μετάνοιας και την υπόσχεση ότι δεν θα αμφισβητήσει ξανά τον αρχηγό του, ο κ. Πολάκης επέστρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί δεν μου πέφτει λόγος. Εκεί που μου πέφτει λόγος είναι ότι ενώ ζήτησε συγγνώμη στον κ. Τσίπρα και στα όργανα, γιατί τούς δημιούργησε πρόβλημα, δεν άλλαξε καθόλου την ουσιαστική γραμμή του, και όλα αυτά που είπε στοχοποιώντας όλους αυτούς τους ανθρώπους. Και άρχισε ξανά την ίδια επίθεση αρχής γενομένης με τον κ. Χατζηνικολάου. Αυτό σημαίνει ότι ο Πολακισμός μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που δεν μπορεί ή δεν θέλει να το στερηθεί ο κ. Τσίπρας».

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε πως, «ο κ. Πολάκης έκανε την αυτοκριτική του. Μεσολάβησε η έντονη αυτοκριτική του. Είπε πως, δεν στοχοποίησε κάποιον συγκεκριμένα αλλά ότι ήθελε να δείξει την χειραγώγηση της ΝΔ στον Τύπο. Ήταν λάθος και εντελώς έξω από την λογική της Αριστεράς η ατομική στοχοποίηση και γι΄αυτό ζήτησε συγγνώμη».

Δείτε το βίντεο του MEGA:

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024